Kremowy sernik z jeżynami

Choć za oknami robi się coraz chłodniej, możemy spróbować zatrzymać lato na dłużej. W tym celu warto przygotować przepyszny kremowy sernik na zimno z jeżynami. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Kremowy sernik z jeżynamiKremowy sernik z jeżynami
Monika Lemko

Składniki

  • 185 g herbatników kakaowych,
  • 100 g daktyli suszonych,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 500 g mascarpone,
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc.,
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 350 g jeżyn leśnych,
  • 1 galaretka przeźroczysta,
  • 3 łyżeczki żelatyny 10 g,
  • listki świeżej mięty.

Przepis

  • Owoce umyć, osuszyć.
  • Daktyle i żurawinę zalać gorącą wodą, odstawić na 15 min, odcedzić.
  • Zmiksować na gładko, dodać pokruszone herbatniki i całość zmiksować. Wyłożyć równomiernie dno tortownicy. Żelatynę wsypać do kubka, zalać 50 ml śmietanki, pozostawić na 15 min. do spęcznienia.
  • Galaretkę rozpuścić wg proporcji podanych na opakowaniu. 60 ml gorącej galaretki wlać do śmietanki z żelatyną i dokładnie rozmieszać do jej rozpuszczenia.
  • Pozostałą śmietankę ubić z dodatkiem soli i cukru pudru, dodać mascarpone, zmiksować. Wlać przygotowaną żelatyną i zmiksować na gładko. Połowę masy przełożyć na spod z herbatników, do pozostałej masy dodać 200 g jeżyn, zmiksować. Masę jeżynową wyłożyć na masę białą, wierzch wyrównać, dodać dużą ilość owoców. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Kiedy pozostała galaretka będzie zastygać, przelać ją na ciasto. Schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę