Jeżyny - właściwości odżywcze i zastosowanie

Jeżyny są niedoceniane. Te ciemnofioletowe owoce są przecież nie tylko smaczne, ale też pełne cennych witamin minerałów. Zarówno liście jeżyn, jak i same owoce od wieków wykorzystywane w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości. Dlaczego warto jeść jeżyny?

JeżynyJeżyny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | VALMEDIA

Wartości odżywcze jeżyn

Jeżyny są dobrym źródłem witaminy C. 100 g tych owoców pokrywa aż 35 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Porcja jeżyn dostarcza nam też sporo miedzi, witaminy K, witaminy E, żelaza i witaminy A. Jeżyny zawierają kwasy fenolowe, flawonoidy i garbniki, które są antyoksydantami - spowalniają proces starzenia, hamując rozwój wolnych rodników, a także działają przeciwnowotworowo.

Jeżyny to owoce niskokaloryczne. 100 g jeżyn ma tylko 43 kalorie, niewiele tłuszczu i białka. Jeżyny mają niski indeks i ładunek glikemiczny. Oznacza to, że poziom cukru we krwi po ich spożyciu nie wzrasta zbyt gwałtownie. Mogą je zatem spożywać także osoby chore na cukrzycę i insulinooporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fińskie owoce leśne – właściwości

Właściwości prozdrowotne

Z powodu zawartości garbników, liśćmi jeżyn można opatrywać niewielkie rany — zwężają one bowiem naczynia krwionośne. Z tej metody korzystał już Hipokrates.

Jeżyny wykazują również właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Dlatego te owoce warto spożywać zwłaszcza w przypadku gorączki, przeziębienia, grypy, bólu stawów i mięśni oraz stanów zapalnych.

Przetwory z jeżyn stosuje się też leczniczo w przebiegu wielu dolegliwości. Sok z jeżyn przynosi ulgę chorym na astmę i zapalenie okrężnicy, zaś dżemy zalecane są w przypadku biegunek.

Wykorzystanie jeżyn w kuchni

Jeżyny można dodawać do ciast, deserów i sałatek. Świetnie sprawdzą się zarówno w ciastach z kremami, jak i kruchych tartach czy tartaletkach. Możemy zrobić z nich też lody i koktajle, a nawet dodać je do pierogów. Bardzo popularne są też przetwory z jeżyn. Przygotowuje się m.in. dżemy, soki, nalewki i wino.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia