Jeżyny - właściwości odżywcze i zastosowanie

Jeżyny są niedoceniane. Te ciemnofioletowe owoce są przecież nie tylko smaczne, ale też pełne cennych witamin minerałów. Zarówno liście jeżyn, jak i same owoce od wieków wykorzystywane w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości. Dlaczego warto jeść jeżyny?

JeżynyJeżyny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | VALMEDIA

Wartości odżywcze jeżyn

Jeżyny są dobrym źródłem witaminy C. 100 g tych owoców pokrywa aż 35 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Porcja jeżyn dostarcza nam też sporo miedzi, witaminy K, witaminy E, żelaza i witaminy A. Jeżyny zawierają kwasy fenolowe, flawonoidy i garbniki, które są antyoksydantami - spowalniają proces starzenia, hamując rozwój wolnych rodników, a także działają przeciwnowotworowo.

Jeżyny to owoce niskokaloryczne. 100 g jeżyn ma tylko 43 kalorie, niewiele tłuszczu i białka. Jeżyny mają niski indeks i ładunek glikemiczny. Oznacza to, że poziom cukru we krwi po ich spożyciu nie wzrasta zbyt gwałtownie. Mogą je zatem spożywać także osoby chore na cukrzycę i insulinooporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fińskie owoce leśne – właściwości

Właściwości prozdrowotne

Z powodu zawartości garbników, liśćmi jeżyn można opatrywać niewielkie rany — zwężają one bowiem naczynia krwionośne. Z tej metody korzystał już Hipokrates.

Jeżyny wykazują również właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Dlatego te owoce warto spożywać zwłaszcza w przypadku gorączki, przeziębienia, grypy, bólu stawów i mięśni oraz stanów zapalnych.

Przetwory z jeżyn stosuje się też leczniczo w przebiegu wielu dolegliwości. Sok z jeżyn przynosi ulgę chorym na astmę i zapalenie okrężnicy, zaś dżemy zalecane są w przypadku biegunek.

Wykorzystanie jeżyn w kuchni

Jeżyny można dodawać do ciast, deserów i sałatek. Świetnie sprawdzą się zarówno w ciastach z kremami, jak i kruchych tartach czy tartaletkach. Możemy zrobić z nich też lody i koktajle, a nawet dodać je do pierogów. Bardzo popularne są też przetwory z jeżyn. Przygotowuje się m.in. dżemy, soki, nalewki i wino.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza