Jeżyny - właściwości odżywcze i zastosowanie

Jeżyny są niedoceniane. Te ciemnofioletowe owoce są przecież nie tylko smaczne, ale też pełne cennych witamin minerałów. Zarówno liście jeżyn, jak i same owoce od wieków wykorzystywane w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości. Dlaczego warto jeść jeżyny?

JeżynyJeżyny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | VALMEDIA
3

Wartości odżywcze jeżyn

Jeżyny są dobrym źródłem witaminy C. 100 g tych owoców pokrywa aż 35 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Porcja jeżyn dostarcza nam też sporo miedzi, witaminy K, witaminy E, żelaza i witaminy A. Jeżyny zawierają kwasy fenolowe, flawonoidy i garbniki, które są antyoksydantami - spowalniają proces starzenia, hamując rozwój wolnych rodników, a także działają przeciwnowotworowo.

Jeżyny to owoce niskokaloryczne. 100 g jeżyn ma tylko 43 kalorie, niewiele tłuszczu i białka. Jeżyny mają niski indeks i ładunek glikemiczny. Oznacza to, że poziom cukru we krwi po ich spożyciu nie wzrasta zbyt gwałtownie. Mogą je zatem spożywać także osoby chore na cukrzycę i insulinooporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fińskie owoce leśne – właściwości

Właściwości prozdrowotne

Z powodu zawartości garbników, liśćmi jeżyn można opatrywać niewielkie rany — zwężają one bowiem naczynia krwionośne. Z tej metody korzystał już Hipokrates.

Jeżyny wykazują również właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Dlatego te owoce warto spożywać zwłaszcza w przypadku gorączki, przeziębienia, grypy, bólu stawów i mięśni oraz stanów zapalnych.

Przetwory z jeżyn stosuje się też leczniczo w przebiegu wielu dolegliwości. Sok z jeżyn przynosi ulgę chorym na astmę i zapalenie okrężnicy, zaś dżemy zalecane są w przypadku biegunek.

Wykorzystanie jeżyn w kuchni

Jeżyny można dodawać do ciast, deserów i sałatek. Świetnie sprawdzą się zarówno w ciastach z kremami, jak i kruchych tartach czy tartaletkach. Możemy zrobić z nich też lody i koktajle, a nawet dodać je do pierogów. Bardzo popularne są też przetwory z jeżyn. Przygotowuje się m.in. dżemy, soki, nalewki i wino.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier