Trwa ładowanie...

Jeżyny - właściwości odżywcze i zastosowanie

Jeżyny są niedoceniane. Te ciemnofioletowe owoce są przecież nie tylko smaczne, ale też pełne cennych witamin minerałów. Zarówno liście jeżyn, jak i same owoce od wieków wykorzystywane w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości. Dlaczego warto jeść jeżyny?

JeżynyJeżynyŹródło: Adobe Stock, fot: VALMEDIA
d2ot4zf
d2ot4zf

Wartości odżywcze jeżyn

Jeżyny są dobrym źródłem witaminy C. 100 g tych owoców pokrywa aż 35 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Porcja jeżyn dostarcza nam też sporo miedzi, witaminy K, witaminy E, żelaza i witaminy A. Jeżyny zawierają kwasy fenolowe, flawonoidy i garbniki, które są antyoksydantami - spowalniają proces starzenia, hamując rozwój wolnych rodników, a także działają przeciwnowotworowo.

Jeżyny to owoce niskokaloryczne. 100 g jeżyn ma tylko 43 kalorie, niewiele tłuszczu i białka. Jeżyny mają niski indeks i ładunek glikemiczny. Oznacza to, że poziom cukru we krwi po ich spożyciu nie wzrasta zbyt gwałtownie. Mogą je zatem spożywać także osoby chore na cukrzycę i insulinooporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fińskie owoce leśne – właściwości

Właściwości prozdrowotne

Z powodu zawartości garbników, liśćmi jeżyn można opatrywać niewielkie rany — zwężają one bowiem naczynia krwionośne. Z tej metody korzystał już Hipokrates.

d2ot4zf

Jeżyny wykazują również właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Dlatego te owoce warto spożywać zwłaszcza w przypadku gorączki, przeziębienia, grypy, bólu stawów i mięśni oraz stanów zapalnych.

Przetwory z jeżyn stosuje się też leczniczo w przebiegu wielu dolegliwości. Sok z jeżyn przynosi ulgę chorym na astmę i zapalenie okrężnicy, zaś dżemy zalecane są w przypadku biegunek.

Wykorzystanie jeżyn w kuchni

Jeżyny można dodawać do ciast, deserów i sałatek. Świetnie sprawdzą się zarówno w ciastach z kremami, jak i kruchych tartach czy tartaletkach. Możemy zrobić z nich też lody i koktajle, a nawet dodać je do pierogów. Bardzo popularne są też przetwory z jeżyn. Przygotowuje się m.in. dżemy, soki, nalewki i wino.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2ot4zf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ot4zf
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj