WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Sernik jogurtowy z truskawkami

Sernik bez sera i bez pieczenia. Lekkie i delikatne ciasto w sam raz na gorące popołudnie. Z przygotowaniem tego deseru poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

Sernik jogurtowy z truskawkamiSernik jogurtowy z truskawkami
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 g jogurtu greckiego,
  • 600 g truskawek,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 340 g ciastek owsianych
  • 150 g masła,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • ulubione owoce do dekoracji (jeżyny, maliny, borówki, truskawki).

Przepis

Ciasteczka owsiane zblenduj, wymieszaj z roztopionym masłem i skórką z cytryny. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep formę masą ciasteczkową i wstaw do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuść w 1,5 szklanki wody i odstaw do wystudzenia. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Jogurt przełóż do miski, dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Na spodzie z ciastek ułóż całe truskawki. Wylej masę jogurtową i wstaw ciasto do lodówki, by stężało. Po tym czasie ułóż na wierzchu ulubione owoce, zalej tężejącą galaretką i ponownie odstaw do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki