Trwa ładowanie...
d4alprl

Jesienne tiramisu z dynią

Włoski specjał z dodatkiem jesiennego warzywa. Smakuje doskonale!
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Jesienne tiramisu z dynią
(www.malacukierenka.pl)
d4alprl

Ten włoski deser zna prawie każdy. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo aromatyczny. Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", poleca dodanie do niej korzennych przypraw oraz typowego jesiennego warzywa, czyli dyni. Ciasto jest idealne na jesienne wieczory, rozpływa się w ustach - po prostu pycha!

Składniki na tiramisu z dynią:
500g serka mascarpone
3/4 szklanki purée z dyni
6 łyżek cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
1,5 szklanki śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych)
Do nasączenia:
1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
200ml likieru orzechowego
3/4 szklanki wody
2 łyżki spirytusu (opcjonalnie dla wzmocnienia smaku)
Dodatkowo: cynamon do posypania

1. Składniki do nasączenia wymieszać.
2. Biszkopty maczać w kawowym ponczu i układać obok siebie w blaszce o wymiarach 25x30cm (proszę ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i dobrze je nasączyć).
3. Do serka mascarpone dodać cukier, purée z dyni i przyprawy, wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą.
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do serka, wymieszać. Połowę kremu rozprowadzić na biszkoptach w blaszce i na wierzchu ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Posmarować je pozostałym kremem. Na końcu deser posypać cynamonem i blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.
[

 (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)
((Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl))

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d4alprl

Sprawdź również: wyjątkowe ciasto kukułka - ten smak przypomni ci dzieciństwo.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Przepis na oryginalne tiramisu prosto z Włoch

Sernik dyniowy z sosem karmelowym

d4alprl

Tej dyni nie musisz gotować. Jest pyszna i zdrowa

d4alprl

Podziel się opinią

Share
d4alprl
d4alprl
Więcej tematów