Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku? Prosty przepis

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Świąteczny klasyk

Obraz
© 123RF.COM

Ryba po grecku to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Smażone lub pieczone kawałki ryby w duszonych warzywach smakują starszym i młodszym. W warzywnym sosie nie może zabraknąć tartej marchewki, pietruszki, selera i cebuli. Do tego koncentrat pomidorowy, sól pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

/ 6Skąd się wzięła nazwa?

Obraz
© 123RF.COM

Grecy, kiedy próbują naszej ryby po grecku, są zdziwieni, ponieważ w Grecji ta potrawa nie jest znana. Skąd więc wzięła się nazwa? Być może wynika to z faktu, że w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego popularne są dania z warzyw duszonych w oliwie. Podawane są na zimno jako przystawki. Również ryby - pieczone, grillowane, smażone, duszone często goszczą na tamtejszych stołach.

/ 6Co zamiast ryby?

Obraz
© 123RF.COM

Nie lubisz ryby? A może unikasz jedzenia produktów zwierzęcych? To żaden problem. Możesz przygotować selerybę. To świetna alternatywna dla klasycznego dania. Zamiast filetów użyj plastrów selera. Ugotuj je w wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i kolendry. Kiedy plastry już zmiękną, oprósz je przyprawą do ryb. Każdy kawałek selera owiń paskami nori, a następnie obtocz w papce z namoczonego mielonego siemienia lnianego, a potem w mące. Selera usmaż na oleju na złoty kolor. Do tego sos z duszonych warzyw i gotowe.

/ 6Robimy rybę po grecku

Obraz
© 123RF.COM
  • 1 kg białej mrożonej ryby (mintaja, morszczuka lub dorsza),
  • 4 marchewki,
  • pół selera,
  • 2 cebule,
  • pietruszka,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżki soli,
  • kilka liści laurowych,
  • olej do smażenia,
  • ¼ łyżeczki pieprzu,
  • mąka,
  • cukier do smaku.

/ 6Sos z duszonych warzyw

Obraz
© 123RF.COM

Ryby rozmróź, a następnie bardzo dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki, posyp solą i pieprzem i odłóż. Warzywa – marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, zeszklij ją, dodaj pozostałe warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości przez ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier.

/ 6Najlepiej smakuje na drugi dzień

Obraz
© 123RF.COM

W czasie, gdy warzywa będą się dusić, oprósz rybę mąką i usmaż ją na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor (rybę można również upiec w folii). Część warzyw przełóż do miski lub innego naczynia. Na warzywach ułóż kawałki ryby. Rybę przykryj resztą warzyw. Potrawa najlepiej smakuje na drugi dzień. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zobacz też: Z miłości do lokalności

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać