Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku? Prosty przepis
Świąteczny klasyk
Ryba po grecku to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Smażone lub pieczone kawałki ryby w duszonych warzywach smakują starszym i młodszym. W warzywnym sosie nie może zabraknąć tartej marchewki, pietruszki, selera i cebuli. Do tego koncentrat pomidorowy, sól pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Skąd się wzięła nazwa?
Grecy, kiedy próbują naszej ryby po grecku, są zdziwieni, ponieważ w Grecji ta potrawa nie jest znana. Skąd więc wzięła się nazwa? Być może wynika to z faktu, że w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego popularne są dania z warzyw duszonych w oliwie. Podawane są na zimno jako przystawki. Również ryby - pieczone, grillowane, smażone, duszone często goszczą na tamtejszych stołach.
Co zamiast ryby?
Nie lubisz ryby? A może unikasz jedzenia produktów zwierzęcych? To żaden problem. Możesz przygotować selerybę. To świetna alternatywna dla klasycznego dania. Zamiast filetów użyj plastrów selera. Ugotuj je w wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i kolendry. Kiedy plastry już zmiękną, oprósz je przyprawą do ryb. Każdy kawałek selera owiń paskami nori, a następnie obtocz w papce z namoczonego mielonego siemienia lnianego, a potem w mące. Selera usmaż na oleju na złoty kolor. Do tego sos z duszonych warzyw i gotowe.
Robimy rybę po grecku
- 1 kg białej mrożonej ryby (mintaja, morszczuka lub dorsza),
- 4 marchewki,
- pół selera,
- 2 cebule,
- pietruszka,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- pół łyżki soli,
- kilka liści laurowych,
- olej do smażenia,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- mąka,
- cukier do smaku.
Sos z duszonych warzyw
Ryby rozmróź, a następnie bardzo dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki, posyp solą i pieprzem i odłóż. Warzywa – marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, zeszklij ją, dodaj pozostałe warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości przez ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier.
Najlepiej smakuje na drugi dzień
W czasie, gdy warzywa będą się dusić, oprósz rybę mąką i usmaż ją na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor (rybę można również upiec w folii). Część warzyw przełóż do miski lub innego naczynia. Na warzywach ułóż kawałki ryby. Rybę przykryj resztą warzyw. Potrawa najlepiej smakuje na drugi dzień. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Zobacz też: Z miłości do lokalności