Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku? Prosty przepis

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Świąteczny klasyk

Obraz
© 123RF.COM

Ryba po grecku to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Smażone lub pieczone kawałki ryby w duszonych warzywach smakują starszym i młodszym. W warzywnym sosie nie może zabraknąć tartej marchewki, pietruszki, selera i cebuli. Do tego koncentrat pomidorowy, sól pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

/ 6Skąd się wzięła nazwa?

Obraz
© 123RF.COM

Grecy, kiedy próbują naszej ryby po grecku, są zdziwieni, ponieważ w Grecji ta potrawa nie jest znana. Skąd więc wzięła się nazwa? Być może wynika to z faktu, że w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego popularne są dania z warzyw duszonych w oliwie. Podawane są na zimno jako przystawki. Również ryby - pieczone, grillowane, smażone, duszone często goszczą na tamtejszych stołach.

/ 6Co zamiast ryby?

Obraz
© 123RF.COM

Nie lubisz ryby? A może unikasz jedzenia produktów zwierzęcych? To żaden problem. Możesz przygotować selerybę. To świetna alternatywna dla klasycznego dania. Zamiast filetów użyj plastrów selera. Ugotuj je w wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i kolendry. Kiedy plastry już zmiękną, oprósz je przyprawą do ryb. Każdy kawałek selera owiń paskami nori, a następnie obtocz w papce z namoczonego mielonego siemienia lnianego, a potem w mące. Selera usmaż na oleju na złoty kolor. Do tego sos z duszonych warzyw i gotowe.

/ 6Robimy rybę po grecku

Obraz
© 123RF.COM
  • 1 kg białej mrożonej ryby (mintaja, morszczuka lub dorsza),
  • 4 marchewki,
  • pół selera,
  • 2 cebule,
  • pietruszka,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżki soli,
  • kilka liści laurowych,
  • olej do smażenia,
  • ¼ łyżeczki pieprzu,
  • mąka,
  • cukier do smaku.

/ 6Sos z duszonych warzyw

Obraz
© 123RF.COM

Ryby rozmróź, a następnie bardzo dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki, posyp solą i pieprzem i odłóż. Warzywa – marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, zeszklij ją, dodaj pozostałe warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości przez ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier.

/ 6Najlepiej smakuje na drugi dzień

Obraz
© 123RF.COM

W czasie, gdy warzywa będą się dusić, oprósz rybę mąką i usmaż ją na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor (rybę można również upiec w folii). Część warzyw przełóż do miski lub innego naczynia. Na warzywach ułóż kawałki ryby. Rybę przykryj resztą warzyw. Potrawa najlepiej smakuje na drugi dzień. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zobacz też: Z miłości do lokalności

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości