Ryba po grecku. Ten przepis warto sobie odświeżyć przed Świętami

Spośród wigilijnych potraw trudno wybrać tę najsmaczniejszą. bez wątpienia prym jednak wiedzie ryba po grecku. Soczyste kawałki białej ryby pod kołderką z duszonych warzyw w sosie pomidorowym.... Niebo w gębie. Warto już teraz przypomnieć sobie ten tradycyjny przepis. Jak przyrządzić rybę po grecku, by nie była mdła? Sekret tkwi w kilku sekretnych składnikach. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na ten świąteczny klasyk.

Ryba po greckuRyba po grecku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 filety z mintaja, dorsza lub innej ulubionej ryby
  • 10 średnich marchewek
  • 1 por
  • 4 cebule
  • 1/4 selera
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • olej
  • sól, cukier, pieprz, papryka
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Przepis

  • Obrane jarzyny (marchewka, seler) zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Posiadacze sprzętu zmechanizowanego robią to błyskawicznie.
  • Cebulę i por kroimy na półplasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oleju i kładziemy cebulę. Smażymy ją bez przyrumieniania - na szklisto. Przekładamy do rondla.
  • Teraz na patelni przesmażamy jarzyny na sporym ogniu. Przekładamy do rondla i dusimy do momentu, gdy jarzyny zmiękną. Można dolać nieco wody. Dokładamy pieprz w ziarenkach i liść laurowy.
  • Do jarzyn dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, sól, cukier, paprykę. Na spokojnym ogniu dusimy ok. 20 min.
  • Dodajemy kilka kropel octu, który sprawi, że smak stanie się bardziej zdecydowany. Ci, którzy nie używają octu, mogą go zastąpić cytryną lub w ogóle zrezygnować z dodatkowego zakwaszania. Sprawdzamy smak; uzupełniamy to, czego nam brakuje.Mąkę ziemniaczaną mieszamy w niedużej ilości wody. Wlewamy do jarzyn i energicznie mieszamy. Masa powinna zgęstnieć. Rondel odstawiamy w chłodne miejsce.
  • Filety mrożone rozmrażamy i pozbawiamy wody. Dzielimy na zgrabne porcje. Smażymy je po obu stronach na oleju na zdecydowanym ogniu. Delikatnie przekładamy na drugą stronę, żeby się nie rozpadły.
  • Na wybrany półmisek (dosyć głęboki) kładziemy na dno cienką warstwę masy jarzynowo-pomidorowej. Na niej układamy kawałki ryby. Rybę teraz solimy.
  • Wracamy do naszego rondla. Sprawdzamy smak po raz ostatni. Pamiętajmy, że dopóki sos jest ciepły wszystkie aromaty są intensywniejsze. Po ostygnięciu część z nich znacznie osłabnie. Także w tej chwili smak powinien być bardzo zdecydowany.
  • Rybę przykrywamy sporą warstwą sosu. Wyciągamy ziarenka pieprzu i liść laurowy na wierzch. Odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 3-4 godziny. Najlepiej na całą noc.
  • Jak podawać? Zdejmujemy ziarenka pieprzu. Liść laurowy może pozostać jako dekoracja. Kładziemy nieco zielonej pietruszki. Podajemy schłodzoną, ale nie powinna być wściekle zimna.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki