Jak zrobić gołąbki - przepis na domowe gołąbki krok po kroku

Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, którą można przygotować na kilka sposobów. Są smaczne i sycące, jednak ich przygotowanie nie jest takie proste i zajmuje sporo czasu. Jakie składniki są potrzebne do przygotowania gołąbków? Jak przygotować gołąbki krok po kroku?

Tradycyjne polskie gołąbki Tradycyjne polskie gołąbki
Źródło zdjęć: © Getty Images
SKOMENTUJ

Tym daniem zachwycisz swoją rodzinę! Wykonanie jest banalnie proste i niezwykle... relaksujące!

Jak zrobić gołąbki - jakie składniki są potrzebne?

Tradycyjne gołąbki robi się z nadzieniem z ryżem i mielonym mięsem. Do przygotowania takich gołąbków potrzebne są:

• 1 duża biała kapusta,

• Około 600 g mielonego mięsa wieprzowego (albo mieszanki wieprzowiny i wołowiny),

• Około 100 g białego ryżu,

• 2 średnie cebule,

• Około 2 l bulionu,

• Około 500 ml przecieru pomidorowego,

• Przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie suszony czosnek albo zioła takie jak oregano, bazylia, majeranek,

• Opcjonalnie 1 łyżka mąki i 5 łyżek śmietany 12% albo 18%.

Jak zrobić gołąbki - jak przygotować kapustę na gołąbki?

Przed zawijaniem gołąbków konieczne jest odpowiednie przygotowanie kapusty. Najpierw należy zerwać z niej wierzchnie liście i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie z kapusty trzeba wyciąć głąb i sparzyć kapustę. Żeby to zrobić należy włożyć kapustę do dużego garnka z wrzątkiem i gotować pod przykryciem przez około 7 – 10 minut wycięciem po głąbie do dołu, a następnie około 5 minut wycięciem do góry. Po tym czasie kapustę należy wyciągnąć z garnka i wystudzić. Gdy kapusta będzie wystudzona, trzeba oddzielić liście i wykroić z nich twarde, zgrubiałe części. W tak przygotowaną kapustę można zawijać farsz.

Jak zrobić gołąbki - jak zrobić farsz do gołąbków?

Przygotowanie farszu do gołąbków jest bardzo proste – wystarczy zmieszać składniki, czyli mięso, ryż, posiekaną albo zmieloną cebulę oraz przyprawy. Ryż do gołąbków można wcześniej ugotować - wtedy gołąbki będą bardziej delikatne, albo dodać surowy ryż. Jeżeli zdecydujemy się na gotowanie ryżu, powinien być ugotowany al'dente, zbyt miękki ryż rozpadnie się w gołąbkach i straci swoją strukturę. Żeby zawijanie gołąbków było łatwiejsze, z farszu można uformować spłaszczone, podłużne kotlety. Farsz można również bezpośrednio nakładać na liście łyżką.

Tradycyjne gołąbki po zwinięciu
Tradycyjne gołąbki po zwinięciu © Getty Images

Jak zrobić gołąbki - jak je przygotować krok po kroku?

Gdy kapusta i farsz do gołąbków są gotowe, wystarczy zawinąć je, ugotować i zrobić sos pomidorowy. Jak przygotować gołąbki krok po kroku?

1. Dno garnka posmarować olejem albo masłem i wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (powinny zakryć dno, najlepiej wykorzystać porwane liście, w które nie można zawinąć farszu),

2. Zwijać gołąbki - ułożyć mięso z jednej strony liścia, złożyć boki liści do środka i zawinąć ciasno pozostałą część liścia,

3. Ułożyć gołąbki w garnku, przykryć kilkoma liśćmi kapusty,

4. Zalać gołąbki gorącym bulionem, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 60 minut (do momentu, aż kapusta będzie całkowicie miękka).

Jak zrobić gołąbki - jak przygotować sos?

Sos pomidorowy do gołąbków można zrobić na kilka sposobów - niektórzy przygotowują go w tym samym garnku, w którym gotują się gołąbki, a inni robią go w osobnym naczyniu i później dodają do gołąbków. Do garnka, w którym gotują się gołąbki można wlać passatę pomidorową, dorzucić krojone pomidory z puszki i gotować przez pewien czas, aż nadmiar płynu się zredukuje. Po tym czasie sos należy doprawić i ewentualnie dodać do niego odrobinę śmietany. Sos można również przygotowywać w osobnym garnku. Jak to zrobić?

1. Z garnka, w którym gotują się gołąbki odlać trochę wywaru,

2. Do wywaru dodać mąkę rozrobioną w zimnej wodzie i koncentrat pomidorowy,

3. Do sosu można również dodać śmietanę (należy rozrobić ją z mąką, dodać trochę zimnej wody, a następnie wlać całość do sosu),

4. Na koniec doprawić sos według uznania (można dodać do niego jedynie sól i pieprz, albo dorzucić czosnek albo zioła),

5. Zagotować sos często mieszając, żeby miał jednolitą, gładką konsystencję.

Tak zrobiony sos można przelać do garnka z gołąbkami i potrząsać nim delikatnie, aż sos pokryje wszystkie gołąbki. Nie należy ich mieszać, ponieważ mogą się rozpaść.

Gołąbki najlepiej podawać z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem albo ze świeżym pieczywem.

Sposoby na zachowanie świeżości warzyw

Wybrane dla Ciebie

Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem