Trwa ładowanie...

Jak zrobić gołąbki - przepis na domowe gołąbki krok po kroku

Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, którą można przygotować na kilka sposobów. Są smaczne i sycące, jednak ich przygotowanie nie jest takie proste i zajmuje sporo czasu. Jakie składniki są potrzebne do przygotowania gołąbków? Jak przygotować gołąbki krok po kroku?

Tradycyjne polskie gołąbki Tradycyjne polskie gołąbki Źródło: Getty Images
d1bjxpi
d1bjxpi

Tym daniem zachwycisz swoją rodzinę! Wykonanie jest banalnie proste i niezwykle... relaksujące!

Jak zrobić gołąbki - jakie składniki są potrzebne?

Tradycyjne gołąbki robi się z nadzieniem z ryżem i mielonym mięsem. Do przygotowania takich gołąbków potrzebne są:

• 1 duża biała kapusta,

d1bjxpi

• Około 600 g mielonego mięsa wieprzowego (albo mieszanki wieprzowiny i wołowiny),

• Około 100 g białego ryżu,

• 2 średnie cebule,

• Około 2 l bulionu,

• Około 500 ml przecieru pomidorowego,

• Przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie suszony czosnek albo zioła takie jak oregano, bazylia, majeranek,

• Opcjonalnie 1 łyżka mąki i 5 łyżek śmietany 12% albo 18%.

Jak zrobić gołąbki - jak przygotować kapustę na gołąbki?

Przed zawijaniem gołąbków konieczne jest odpowiednie przygotowanie kapusty. Najpierw należy zerwać z niej wierzchnie liście i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie z kapusty trzeba wyciąć głąb i sparzyć kapustę. Żeby to zrobić należy włożyć kapustę do dużego garnka z wrzątkiem i gotować pod przykryciem przez około 7 – 10 minut wycięciem po głąbie do dołu, a następnie około 5 minut wycięciem do góry. Po tym czasie kapustę należy wyciągnąć z garnka i wystudzić. Gdy kapusta będzie wystudzona, trzeba oddzielić liście i wykroić z nich twarde, zgrubiałe części. W tak przygotowaną kapustę można zawijać farsz.

d1bjxpi

Jak zrobić gołąbki - jak zrobić farsz do gołąbków?

Przygotowanie farszu do gołąbków jest bardzo proste – wystarczy zmieszać składniki, czyli mięso, ryż, posiekaną albo zmieloną cebulę oraz przyprawy. Ryż do gołąbków można wcześniej ugotować - wtedy gołąbki będą bardziej delikatne, albo dodać surowy ryż. Jeżeli zdecydujemy się na gotowanie ryżu, powinien być ugotowany al'dente, zbyt miękki ryż rozpadnie się w gołąbkach i straci swoją strukturę. Żeby zawijanie gołąbków było łatwiejsze, z farszu można uformować spłaszczone, podłużne kotlety. Farsz można również bezpośrednio nakładać na liście łyżką.

Tradycyjne gołąbki po zwinięciu Getty Images
Tradycyjne gołąbki po zwinięciuŹródło: Getty Images

Jak zrobić gołąbki - jak je przygotować krok po kroku?

Gdy kapusta i farsz do gołąbków są gotowe, wystarczy zawinąć je, ugotować i zrobić sos pomidorowy. Jak przygotować gołąbki krok po kroku?

d1bjxpi

1. Dno garnka posmarować olejem albo masłem i wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (powinny zakryć dno, najlepiej wykorzystać porwane liście, w które nie można zawinąć farszu),

2. Zwijać gołąbki - ułożyć mięso z jednej strony liścia, złożyć boki liści do środka i zawinąć ciasno pozostałą część liścia,

3. Ułożyć gołąbki w garnku, przykryć kilkoma liśćmi kapusty,

4. Zalać gołąbki gorącym bulionem, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 60 minut (do momentu, aż kapusta będzie całkowicie miękka).

Jak zrobić gołąbki - jak przygotować sos?

Sos pomidorowy do gołąbków można zrobić na kilka sposobów - niektórzy przygotowują go w tym samym garnku, w którym gotują się gołąbki, a inni robią go w osobnym naczyniu i później dodają do gołąbków. Do garnka, w którym gotują się gołąbki można wlać passatę pomidorową, dorzucić krojone pomidory z puszki i gotować przez pewien czas, aż nadmiar płynu się zredukuje. Po tym czasie sos należy doprawić i ewentualnie dodać do niego odrobinę śmietany. Sos można również przygotowywać w osobnym garnku. Jak to zrobić?

d1bjxpi

1. Z garnka, w którym gotują się gołąbki odlać trochę wywaru,

2. Do wywaru dodać mąkę rozrobioną w zimnej wodzie i koncentrat pomidorowy,

3. Do sosu można również dodać śmietanę (należy rozrobić ją z mąką, dodać trochę zimnej wody, a następnie wlać całość do sosu),

4. Na koniec doprawić sos według uznania (można dodać do niego jedynie sól i pieprz, albo dorzucić czosnek albo zioła),

5. Zagotować sos często mieszając, żeby miał jednolitą, gładką konsystencję.

d1bjxpi

Tak zrobiony sos można przelać do garnka z gołąbkami i potrząsać nim delikatnie, aż sos pokryje wszystkie gołąbki. Nie należy ich mieszać, ponieważ mogą się rozpaść.

Gołąbki najlepiej podawać z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem albo ze świeżym pieczywem.

Sposoby na zachowanie świeżości warzyw

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1bjxpi
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj