Jak zrobić gołąbki - przepis na domowe gołąbki krok po kroku
Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, którą można przygotować na kilka sposobów. Są smaczne i sycące, jednak ich przygotowanie nie jest takie proste i zajmuje sporo czasu. Jakie składniki są potrzebne do przygotowania gołąbków? Jak przygotować gołąbki krok po kroku?
Tym daniem zachwycisz swoją rodzinę! Wykonanie jest banalnie proste i niezwykle... relaksujące!
Jak zrobić gołąbki - jakie składniki są potrzebne?
Tradycyjne gołąbki robi się z nadzieniem z ryżem i mielonym mięsem. Do przygotowania takich gołąbków potrzebne są:
• 1 duża biała kapusta,
• Około 600 g mielonego mięsa wieprzowego (albo mieszanki wieprzowiny i wołowiny),
• Około 100 g białego ryżu,
• 2 średnie cebule,
• Około 2 l bulionu,
• Około 500 ml przecieru pomidorowego,
• Przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie suszony czosnek albo zioła takie jak oregano, bazylia, majeranek,
• Opcjonalnie 1 łyżka mąki i 5 łyżek śmietany 12% albo 18%.
Jak zrobić gołąbki - jak przygotować kapustę na gołąbki?
Przed zawijaniem gołąbków konieczne jest odpowiednie przygotowanie kapusty. Najpierw należy zerwać z niej wierzchnie liście i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie z kapusty trzeba wyciąć głąb i sparzyć kapustę. Żeby to zrobić należy włożyć kapustę do dużego garnka z wrzątkiem i gotować pod przykryciem przez około 7 – 10 minut wycięciem po głąbie do dołu, a następnie około 5 minut wycięciem do góry. Po tym czasie kapustę należy wyciągnąć z garnka i wystudzić. Gdy kapusta będzie wystudzona, trzeba oddzielić liście i wykroić z nich twarde, zgrubiałe części. W tak przygotowaną kapustę można zawijać farsz.
Jak zrobić gołąbki - jak zrobić farsz do gołąbków?
Przygotowanie farszu do gołąbków jest bardzo proste – wystarczy zmieszać składniki, czyli mięso, ryż, posiekaną albo zmieloną cebulę oraz przyprawy. Ryż do gołąbków można wcześniej ugotować - wtedy gołąbki będą bardziej delikatne, albo dodać surowy ryż. Jeżeli zdecydujemy się na gotowanie ryżu, powinien być ugotowany al'dente, zbyt miękki ryż rozpadnie się w gołąbkach i straci swoją strukturę. Żeby zawijanie gołąbków było łatwiejsze, z farszu można uformować spłaszczone, podłużne kotlety. Farsz można również bezpośrednio nakładać na liście łyżką.
Jak zrobić gołąbki - jak je przygotować krok po kroku?
Gdy kapusta i farsz do gołąbków są gotowe, wystarczy zawinąć je, ugotować i zrobić sos pomidorowy. Jak przygotować gołąbki krok po kroku?
1. Dno garnka posmarować olejem albo masłem i wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (powinny zakryć dno, najlepiej wykorzystać porwane liście, w które nie można zawinąć farszu),
2. Zwijać gołąbki - ułożyć mięso z jednej strony liścia, złożyć boki liści do środka i zawinąć ciasno pozostałą część liścia,
3. Ułożyć gołąbki w garnku, przykryć kilkoma liśćmi kapusty,
4. Zalać gołąbki gorącym bulionem, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 60 minut (do momentu, aż kapusta będzie całkowicie miękka).
Jak zrobić gołąbki - jak przygotować sos?
Sos pomidorowy do gołąbków można zrobić na kilka sposobów - niektórzy przygotowują go w tym samym garnku, w którym gotują się gołąbki, a inni robią go w osobnym naczyniu i później dodają do gołąbków. Do garnka, w którym gotują się gołąbki można wlać passatę pomidorową, dorzucić krojone pomidory z puszki i gotować przez pewien czas, aż nadmiar płynu się zredukuje. Po tym czasie sos należy doprawić i ewentualnie dodać do niego odrobinę śmietany. Sos można również przygotowywać w osobnym garnku. Jak to zrobić?
1. Z garnka, w którym gotują się gołąbki odlać trochę wywaru,
2. Do wywaru dodać mąkę rozrobioną w zimnej wodzie i koncentrat pomidorowy,
3. Do sosu można również dodać śmietanę (należy rozrobić ją z mąką, dodać trochę zimnej wody, a następnie wlać całość do sosu),
4. Na koniec doprawić sos według uznania (można dodać do niego jedynie sól i pieprz, albo dorzucić czosnek albo zioła),
5. Zagotować sos często mieszając, żeby miał jednolitą, gładką konsystencję.
Tak zrobiony sos można przelać do garnka z gołąbkami i potrząsać nim delikatnie, aż sos pokryje wszystkie gołąbki. Nie należy ich mieszać, ponieważ mogą się rozpaść.
Gołąbki najlepiej podawać z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem albo ze świeżym pieczywem.