Jak zrobić tortille? Przepis na idealne tortille

Nie jesteś najlepszą kucharką, ale chcesz zaskoczyć bliskich pysznym obiadem lub kolacją? Poznaj przepis na najlepsze tortille!

Jak zrobić tortille? Przepis na tortilleTortilla
Źródło zdjęć: © Getty Images

Tortille to placki, które przygotowuje się z mąki pszennej albo kukurydzianej, wykorzystywane często między innymi w kuchni meksykańskiej. Mogą być bazą wielu potraw, a nawet zastąpić pieczywo do klasycznych kanapek. Zrobienie domowych placków jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu, więc można je przygotować, gdy tylko najdzie nas na nie ochota. Jak przygotować tortille i jak można je wykorzystać? Czym jest hiszpańska tortilla?

Jak zrobić tortille – jakie składniki są potrzebne?

Żeby przygotować tortille pszenne potrzeba zaledwie kilku składników:

• 250 g mąki pszennej,

• 2 łyżki masła albo smalcu lub ¼ szklanki oleju roślinnego,

• ½ szklanki wody,

• Szczypta soli.

Przygotowanie ciasta na tortillę zajmuje jedynie kilka minut, zdecydowanie więcej czasu zajmuje smażenie placków. Jak przygotować tortillę?

1. Przesiać mąkę do miski,

2. Do mąki dodać sól i wodę,

3. Składniki wymieszać,

4. Wyrabiać ciasto w trakcie stopniowo dodając tłuszcz (jeśli używamy masła albo smalcu, najpierw należy go rozpuścić),

5. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut do uzyskania gładkiej, elastycznej masy,

6. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić na pół godziny (ten krok można pominąć, jednak ciasto będzie się lepiej wałkować, jeśli zostawimy je na chwilę),

7. Podzielić ciasto na 6 równych części,

8. Każdą część uformować w kulkę i wałkować na cienkie placki (w międzyczasie lepiej nie podsypywać placków mąką),

9. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem,

10. Smażyć placki po około 3 – 4 minuty z każdej strony, do uzyskania zrumienionych plamek.

Gotowe placki od razu po usmażeniu najlepiej przechowywać pod wilgotną ściereczką. Gdy ostygną, można je zapakować do woreczka albo szczelnie owinąć folią. Tortille można również zamrozić, jednak przed mrożeniem warto przełożyć placki papierem do pieczenia albo folią spożywczą, żeby w trakcie mrożenia się nie skleiły.

Jak zrobić tortille – z czym podawać tortille pszenne?

Tortille mogą być bazą wielu potraw. Można przygotować do nich mięsny sos w meksykańskim stylu, zawinąć go w placki i zapiec w piekarniku pod warstwą sera. W przygotowane wcześniej placki można również zawinąć kawałki kurczaka i ulubione świeże warzywa, całość polać sosem na bazie jogurtu i szybka przekąska gotowa. Ciepłe placki są tak smaczne, że można je jeść bez innych dodatków, maczając w pastach, na przykład z ciecierzycy albo soczewicy. Będą też świetnym dodatkiem do przygotowanych w domu sosów, na przykład z pikantnym sosem paprykowym albo jogurtowym sosem czosnkowym.

Tortille pszenne z farszem meksykańskim
Tortille pszenne z farszem meksykańskim © Getty Images

Jak zrobić tortille – jak zrobić tortille z mąki kukurydzianej?

Przygotowanie tortilli kukurydzianych jest równie proste, co zrobienie placków z mąki pszennej. Do ich zrobienia potrzeba jednak specjalnej mąki kukurydzianej nazywanej masa harina. Oprócz mąki do ciasta dodaje się odrobinę soli oraz ciepłą wodę. Na 250 gramów mąki dodaje się około 350 ml wody i szczyptę soli. Mąkę umieszcza się w misce, dodaje się sól i zalewa całość wodą, a następnie miesza do uzyskania jednolitej masy. Bardzo ważne jest, żeby wyrabiać ciasto odpowiednio długo, na początku masa będzie krucha, jednak z czasem stanie się jednolita i zwarta. Jeśli masa będzie zbyt sucha, można dodać kilka łyżek zimnej wody. Po wyrobieniu masę należy włożyć do miski i szczelnie przykryć folią. Ciasto powinno odpoczywać około 30 minut, w tym czasie zrobi się bardziej elastyczne, a mąka wchłonie wodę. Gotowe ciasto należy podzielić na równe porcje i uformować je w kulki. Kulki rozgniata się na płaskie placki, najlepiej robić to za pomocą specjalnego urządzenia, jednak tortille można formować również wałkiem albo docisnąć uformowaną kulkę jakimś ciężkim przedmiotem, na przykład naczyniem żaroodpornym albo garnkiem. Gotowe placki piecze się na mocno rozgrzanej patelni po kilkadziesiąt sekund z każdej strony.

Czasami przygotowuje się również tortille z mieszanki mąk kukurydzianej i pszennej. Zwykle dodaje się więcej mąki kukurydzianej i tylko odrobinę mąki pszennej, żeby otrzymać bardziej elastyczne ciasto. Proporcje obydwu mąk oraz wody najlepiej dopasować do własnych preferencji.

Smacznego na dzień dobry! Odc. 3: Shake śniadaniowy

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej