Jak obrać cebulę bez ronienia łez?

Obieranie i krojenie cebuli dla wielu osób jest po prostu katorgą. Jak na zawołanie pojawia się pieczenie oczu i łzy, których nie sposób powstrzymać. Jak to się dzieje, że przygotowanie potrawy z cebulą staje się prawdziwą męczarnią i co zrobić, by tego uniknąć? Wypróbuj nasze sposoby, a już nigdy więcej cebula cię nie wzruszy.

Dlaczego płaczemy, krojąc lub obierając cebulę?Dlaczego płaczemy, krojąc lub obierając cebulę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Dlaczego płaczemy, krojąc lub obierając cebulę?

Płacz przy obieraniu lub krojeniu cebuli wcale nie bierze się z jej zapachu, choć tak mogłoby wydawać się w pierwszej chwili. Okazuje się, że wszystkiemu winien jest enzym allinaza. Uwalnia się on w czasie krojenia cebuli i wchodzi w reakcję z tzw. prensco. W wyniku tejże reakcji pojawia się gaz, który w kontakcie z wodą (śluzówką oka) przekształca się w kwas siarkowy. Właśnie dlatego, gdy dostanie się on do oczu, śluzówka stara się bronić i pojawiają się łzy.

Sposoby na obieranie i krojenie cebuli bez ronienia łez

Aby uniknąć nieprzyjemnego pieczenia i łzawienia oczu w czasie obierania lub krojenia cebuli, należy nie dopuścić lub przynajmniej ograniczyć wydzielanie allinazy przez cebulę, a także zmniejszyć prawdopodobieństwo dostania się kwasu siarkowego do oczu. Wypróbuj poniższe sposoby i znajdź ten, który będzie dla ciebie najlepszy.

Cebula z domowego parapetu

Ostry nóż i równa powierzchnia krojenia

Cebula wydziela najwięcej allinazy, jeśli jest miażdżona. Aby więc tego uniknąć, należy kroić ją na stabilnej, równej powierzchni i używać ostrego noża o gładkim ostrzu. Każde ząbki i wrąbki zwiększają tarcie i sprawiają, że z warzywa tryska więcej soków bogatych w allinazę.

Krojenie od strony szczypioru

Wielu z nas popełnia ten błąd, że zaczyna obieranie cebuli od odkrojenia korzenia. Tymczasem to właśnie w tamtym miejscu znajduje się największa ilość związków drażniących. Warto też wziąć pod uwagę fakt, że cebulę znacznie prościej i szybciej kroi się od strony ogonka, a nie korzenia, gdyż korzeń utrzymuje poszczególne warstwy cebuli, która tym samym mniej rozpada się ona w czasie krojenia.

Dostęp powietrza

Niektórzy twierdzą wręcz, że cebulę najlepiej obierać i kroić na zewnątrz. Nie zawsze jest to jednak możliwe, dlatego warto zapewnić sobie odpowiedni przepływ powietrza w pomieszczeniu, w którym kroimy to warzywo. W tym celu można otworzyć okno i drzwi, włączyć wentylator czy okap kuchenny. Dzięki temu lotne olejki cebuli szybciej wydostaną się na zewnątrz i nie podrażnią naszych oczu.

Niska temperatura

Okazuje się, że schłodzenie cebuli w lodówce albo nawet zamrażarce skutecznie pomoże w uniknięciu płaczu w czasie jej obierania i krojenia. Zimne powietrze ogranicza wydzielanie allinazy, a dodatkowo ułatwia krojenie, gdyż zwiększa twardość i jędrność cebuli.

Trochę wody nie zaszkodzi

Aby uniemożliwić drażniącym substancjom dostanie się do oczu, warto skorzystać z dobroczynnej mocy wody. Można to zrobić na kilka sposobów:

kroić cebulę w wodzie – np. w szerokim garnku, rondlu lub na patelni, namoczyć cebulę przed rozpoczęciem krojenia, moczyć nóż w zimnej wodzie w czasie krojenia.

Działanie wysokiej temperatury

Nie tylko niska temperatura pomoże w opanowaniu łzawienia oczu w czasie obierania lub krojenia cebuli. Cebulę można również poddać działaniu wysokiej temperatury, np. poprzez podgotowanie jej w gorącej wodzie.

Siekanie na siedząco

Każdy dobrze wie, że gazy uwalniają się i unoszą do góry. Jeśli chcemy uniknąć drażniącego działania gazów wydzielanych przez cebulę, warto kroić ją w postawie siedzącej, a nie stojącej.

Sposoby na obieranie i krojenie cebuli bez ronienia łez
Sposoby na obieranie i krojenie cebuli bez ronienia łez © Adobe Stock | eldar nurkovic

Deska natarta sokiem z cytryny

Sok z cytryny doskonale neutralizuje działanie substancji drażniących, dlatego też warto natrzeć nim deskę przed rozpoczęciem krojenia. Takie przygotowanie miejsca do krojenia cebuli sprawi również, że w deskę nie wniknie mocny cebulowy zapach.

Para wodna i opary

Aby opary z cebuli szybciej wzbiły się w powietrze i nie dostały się do oczu, przed rozpoczęciem krojenia warto zapalić w pobliżu świeczkę lub postawić szklankę z wrzącą wodą. Para szybko wyłapie allinazę i uniesie ją wyżej, ponad poziom naszego ciała.

Specjalne okulary

Jeśli, pomimo różnych zabiegów, nasze oczy ciągle łzawią w czasie krojenia cebuli, możesz sięgnąć po bardziej wymyślne środki zapobiegawcze. Polecane są np. specjalne okulary do krojenia cebuli, które wyposażone są w uszczelki nie dopuszczające drażniących substancji do śluzówki. Jeśli nie chcesz inwestować w tego rodzaju sprzęt, możesz spróbować kroić cebulę w okularach do spawania, do pływania albo w goglach narciarskich.

Siekacz do cebuli

W razie potrzeby można też nieco zautomatyzować i przyspieszyć krojenie cebuli. W tym celu sprawdzą się dostępne w sklepach specjalne siekacze do cebuli. Z ich pomocą nasze oczy nie będą miały bezpośredniego kontaktu z krojonym warzywem.

Odmiana cebuli

Jeśli nie będzie nam to smakowo przeszkadzało, zamiast zwykłej cebuli możemy użyć cebuli czerwonej lub cukrówki. Są one delikatniejsze zarówno w zapachu, jak i w ilości wydzielanego enzymu drażniącego.

Niektórzy uważają, że w czasie krojenia cebuli należy oddychać ustami lub włożyć sobie do ust zapałkę. Sposobów jest więc dosyć dużo. Wystarczy wypróbować je i sprawdzić, który sprawdzi się w konkretnym przypadku.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości