Jak obrać cebulę bez ronienia łez?
Obieranie i krojenie cebuli dla wielu osób jest po prostu katorgą. Jak na zawołanie pojawia się pieczenie oczu i łzy, których nie sposób powstrzymać. Jak to się dzieje, że przygotowanie potrawy z cebulą staje się prawdziwą męczarnią i co zrobić, by tego uniknąć? Wypróbuj nasze sposoby, a już nigdy więcej cebula cię nie wzruszy.
Dlaczego płaczemy, krojąc lub obierając cebulę?
Płacz przy obieraniu lub krojeniu cebuli wcale nie bierze się z jej zapachu, choć tak mogłoby wydawać się w pierwszej chwili. Okazuje się, że wszystkiemu winien jest enzym allinaza. Uwalnia się on w czasie krojenia cebuli i wchodzi w reakcję z tzw. prensco. W wyniku tejże reakcji pojawia się gaz, który w kontakcie z wodą (śluzówką oka) przekształca się w kwas siarkowy. Właśnie dlatego, gdy dostanie się on do oczu, śluzówka stara się bronić i pojawiają się łzy.
Sposoby na obieranie i krojenie cebuli bez ronienia łez
Aby uniknąć nieprzyjemnego pieczenia i łzawienia oczu w czasie obierania lub krojenia cebuli, należy nie dopuścić lub przynajmniej ograniczyć wydzielanie allinazy przez cebulę, a także zmniejszyć prawdopodobieństwo dostania się kwasu siarkowego do oczu. Wypróbuj poniższe sposoby i znajdź ten, który będzie dla ciebie najlepszy.
Cebula z domowego parapetu
Ostry nóż i równa powierzchnia krojenia
Cebula wydziela najwięcej allinazy, jeśli jest miażdżona. Aby więc tego uniknąć, należy kroić ją na stabilnej, równej powierzchni i używać ostrego noża o gładkim ostrzu. Każde ząbki i wrąbki zwiększają tarcie i sprawiają, że z warzywa tryska więcej soków bogatych w allinazę.
Krojenie od strony szczypioru
Wielu z nas popełnia ten błąd, że zaczyna obieranie cebuli od odkrojenia korzenia. Tymczasem to właśnie w tamtym miejscu znajduje się największa ilość związków drażniących. Warto też wziąć pod uwagę fakt, że cebulę znacznie prościej i szybciej kroi się od strony ogonka, a nie korzenia, gdyż korzeń utrzymuje poszczególne warstwy cebuli, która tym samym mniej rozpada się ona w czasie krojenia.
Dostęp powietrza
Niektórzy twierdzą wręcz, że cebulę najlepiej obierać i kroić na zewnątrz. Nie zawsze jest to jednak możliwe, dlatego warto zapewnić sobie odpowiedni przepływ powietrza w pomieszczeniu, w którym kroimy to warzywo. W tym celu można otworzyć okno i drzwi, włączyć wentylator czy okap kuchenny. Dzięki temu lotne olejki cebuli szybciej wydostaną się na zewnątrz i nie podrażnią naszych oczu.
Niska temperatura
Okazuje się, że schłodzenie cebuli w lodówce albo nawet zamrażarce skutecznie pomoże w uniknięciu płaczu w czasie jej obierania i krojenia. Zimne powietrze ogranicza wydzielanie allinazy, a dodatkowo ułatwia krojenie, gdyż zwiększa twardość i jędrność cebuli.
Trochę wody nie zaszkodzi
Aby uniemożliwić drażniącym substancjom dostanie się do oczu, warto skorzystać z dobroczynnej mocy wody. Można to zrobić na kilka sposobów:
kroić cebulę w wodzie – np. w szerokim garnku, rondlu lub na patelni, namoczyć cebulę przed rozpoczęciem krojenia, moczyć nóż w zimnej wodzie w czasie krojenia.
Działanie wysokiej temperatury
Nie tylko niska temperatura pomoże w opanowaniu łzawienia oczu w czasie obierania lub krojenia cebuli. Cebulę można również poddać działaniu wysokiej temperatury, np. poprzez podgotowanie jej w gorącej wodzie.
Siekanie na siedząco
Każdy dobrze wie, że gazy uwalniają się i unoszą do góry. Jeśli chcemy uniknąć drażniącego działania gazów wydzielanych przez cebulę, warto kroić ją w postawie siedzącej, a nie stojącej.
Deska natarta sokiem z cytryny
Sok z cytryny doskonale neutralizuje działanie substancji drażniących, dlatego też warto natrzeć nim deskę przed rozpoczęciem krojenia. Takie przygotowanie miejsca do krojenia cebuli sprawi również, że w deskę nie wniknie mocny cebulowy zapach.
Para wodna i opary
Aby opary z cebuli szybciej wzbiły się w powietrze i nie dostały się do oczu, przed rozpoczęciem krojenia warto zapalić w pobliżu świeczkę lub postawić szklankę z wrzącą wodą. Para szybko wyłapie allinazę i uniesie ją wyżej, ponad poziom naszego ciała.
Specjalne okulary
Jeśli, pomimo różnych zabiegów, nasze oczy ciągle łzawią w czasie krojenia cebuli, możesz sięgnąć po bardziej wymyślne środki zapobiegawcze. Polecane są np. specjalne okulary do krojenia cebuli, które wyposażone są w uszczelki nie dopuszczające drażniących substancji do śluzówki. Jeśli nie chcesz inwestować w tego rodzaju sprzęt, możesz spróbować kroić cebulę w okularach do spawania, do pływania albo w goglach narciarskich.
Siekacz do cebuli
W razie potrzeby można też nieco zautomatyzować i przyspieszyć krojenie cebuli. W tym celu sprawdzą się dostępne w sklepach specjalne siekacze do cebuli. Z ich pomocą nasze oczy nie będą miały bezpośredniego kontaktu z krojonym warzywem.
Odmiana cebuli
Jeśli nie będzie nam to smakowo przeszkadzało, zamiast zwykłej cebuli możemy użyć cebuli czerwonej lub cukrówki. Są one delikatniejsze zarówno w zapachu, jak i w ilości wydzielanego enzymu drażniącego.
Niektórzy uważają, że w czasie krojenia cebuli należy oddychać ustami lub włożyć sobie do ust zapałkę. Sposobów jest więc dosyć dużo. Wystarczy wypróbować je i sprawdzić, który sprawdzi się w konkretnym przypadku.