Sos boloński z cebuli i pomidorów. Jak przygotować friggione?

Jeden ze sztandarowych specjałów kuchni bolońskiej, który na pewno zadowoli również polskie podniebienia. Prosta potrawa z cebuli oraz pomidorów świetnie smakuje na ciepłej grzance, sprawdzi się także jako dodatek do dań mięsnych. Jak przygotować friggione?

Sos pomidorowyPrzygotowanie friggione jest dość prostym zadaniem
Źródło zdjęć: © 123RF

Bolonia, stolica regionu Emilia-Romania, to jedna z kolebek włoskiej kuchni, którą dziś ceni cały świat. To tutaj narodziła się np. receptura ragù, czyli mięsnego sosu do makaronu, mającego jednak niewiele wspólnego z popularnym także w Polsce sosem bolońskim (bazą ragù jest drobno posiekana, długo duszona wołowina, której smaku i aromatu dodają podsmażone warzywa oraz pomidory). Bolonia słynie z wyśmienitych makaronów i pierożków, zwłaszcza tagliatelle i tortellini. Dumą regionu jest też klasyczny miejscowy "street food" – piadine, cienkie placki serwowane z szynką i serami, w tym kremowym squacquerone.

Oryginalne receptury najsłynniejszych lokalnych przysmaków przechowywane są w archiwum Bolońskiej Izby Handlowej. Od XIX wieku znajduje się tam również przepis na friggione, czyli prostą, ale pyszną potrawę przyrządzaną na bazie cebuli i pomidorów.

Specjał może być pysznym dodatkiem do wędlin, grzanek czy świeżego pieczywa, sprawdzi się również jako dodatek do rozmaitych potraw mięsnych. Dobrze komponuje się także z polentą – uwielbianą przez Włochów masą z mąki kukurydzianej gotowanej w wodzie lub mleku.

Gotowanie makaronu. Nie popełniaj tych błędów

Przygotowanie friggione nie powinno dostarczyć większych problemów nawet osobom o niewielkim doświadczeniu kulinarnym.

Cebula – wartości odżywcze

Podstawą friggione jest cebula – jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez człowieka, obecne w jego diecie od kilku tysięcy lat. Już w starożytnym Egipcie przypisywano mu niezwykłe moce, m.in. zdolność wskrzeszania zmarłych. Nieprzypadkowo wiele ówczesnych malowideł ściennych przedstawia kapłanów trzymających w dłoni cebulę.

To popularne do dziś warzywo występuje w różnych odmianach, wyróżniających się kolorem, może być on biały, żółty lub czerwony. Do przygotowania friggione najlepiej nadaje się cebula biała, charakteryzująca się ostrym smakiem wynikającym z większej zawartości związków siarkowych, zwłaszcza allicyny i alliny, które odpowiadają także za właściwości terapeutyczne produktu, w tym działanie przeciwbakteryjne. Nie bez powodu cebula jest bowiem uznawana za jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków.

Popularne warzywo stanowi też bogate źródło witaminy C, dostarcza solidnej dawki witaminy K oraz witamin z grupy B. Zawiera sporo fosforu, żelaza, wapnia, miedzi, cynku, magnezu, chromu czy selenu. Jest skarbnicą flawonoidów, które działają jak naturalne antyoksydanty, dzięki czemu regularne spożywanie cebuli pomaga chronić organizm przed licznymi chorobami cywilizacyjnym, zwłaszcza schorzeniami układu krążenia oraz nowotworami.

Sos pomidorowy
© 123RF

Przepis na friggione

Przygotowanie friggione jest dość prostym zadaniem. Potrzebujemy 2-2,5 kilograma białej cebuli, którą obieramy i drobno siekamy, po czym przekładamy do dużej miski i posypujemy cukrem (łyżeczka) oraz grubą solą morską (łyżeczka). Odstawiamy na 3-4 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Następnie cebulę wraz z wytworzonym sokiem przekładamy na dużą patelnię lub do głębokiego rondla i dodajemy dwie łyżeczki smalcu wieprzowego (zdaniem smakoszy jest to składnik obowiązkowy, ale wegetarianie i osoby dbające o linię mogą go zastąpić oliwą z oliwek). Dusimy na małym ogniu przez dwie godziny, regularnie mieszając drewnianą łyżką.

Gdy cebula nabierze złocistego koloru dodajemy 200 g pomidorów, świeżych (obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych) lub z puszki, pokrojonych na małe kawałki. Kontynuujemy gotowanie na małym ogniu przez kolejne 1,5 godziny, aż potrawa nabierze konsystencji gęstego kremu. Na koniec doprawiamy ją solą i pieprzem.

Potrawę warto przygotować dzień wcześniej, by składniki zdążyły się odpowiednio "zmacerować". Jak wiele innych włoskich przysmaków, także friggione ma wiele lokalnych odmian, w których potrawa jest wzbogacana np. pieczoną papryką czy drobno pokrojoną kiełbasą. Ze składnikami możemy poeksperymentować.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce