Sos boloński z cebuli i pomidorów. Jak przygotować friggione?

Jeden ze sztandarowych specjałów kuchni bolońskiej, który na pewno zadowoli również polskie podniebienia. Prosta potrawa z cebuli oraz pomidorów świetnie smakuje na ciepłej grzance, sprawdzi się także jako dodatek do dań mięsnych. Jak przygotować friggione?

Sos pomidorowyPrzygotowanie friggione jest dość prostym zadaniem
Źródło zdjęć: © 123RF

Bolonia, stolica regionu Emilia-Romania, to jedna z kolebek włoskiej kuchni, którą dziś ceni cały świat. To tutaj narodziła się np. receptura ragù, czyli mięsnego sosu do makaronu, mającego jednak niewiele wspólnego z popularnym także w Polsce sosem bolońskim (bazą ragù jest drobno posiekana, długo duszona wołowina, której smaku i aromatu dodają podsmażone warzywa oraz pomidory). Bolonia słynie z wyśmienitych makaronów i pierożków, zwłaszcza tagliatelle i tortellini. Dumą regionu jest też klasyczny miejscowy "street food" – piadine, cienkie placki serwowane z szynką i serami, w tym kremowym squacquerone.

Oryginalne receptury najsłynniejszych lokalnych przysmaków przechowywane są w archiwum Bolońskiej Izby Handlowej. Od XIX wieku znajduje się tam również przepis na friggione, czyli prostą, ale pyszną potrawę przyrządzaną na bazie cebuli i pomidorów.

Specjał może być pysznym dodatkiem do wędlin, grzanek czy świeżego pieczywa, sprawdzi się również jako dodatek do rozmaitych potraw mięsnych. Dobrze komponuje się także z polentą – uwielbianą przez Włochów masą z mąki kukurydzianej gotowanej w wodzie lub mleku.

Gotowanie makaronu. Nie popełniaj tych błędów

Przygotowanie friggione nie powinno dostarczyć większych problemów nawet osobom o niewielkim doświadczeniu kulinarnym.

Cebula – wartości odżywcze

Podstawą friggione jest cebula – jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez człowieka, obecne w jego diecie od kilku tysięcy lat. Już w starożytnym Egipcie przypisywano mu niezwykłe moce, m.in. zdolność wskrzeszania zmarłych. Nieprzypadkowo wiele ówczesnych malowideł ściennych przedstawia kapłanów trzymających w dłoni cebulę.

To popularne do dziś warzywo występuje w różnych odmianach, wyróżniających się kolorem, może być on biały, żółty lub czerwony. Do przygotowania friggione najlepiej nadaje się cebula biała, charakteryzująca się ostrym smakiem wynikającym z większej zawartości związków siarkowych, zwłaszcza allicyny i alliny, które odpowiadają także za właściwości terapeutyczne produktu, w tym działanie przeciwbakteryjne. Nie bez powodu cebula jest bowiem uznawana za jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków.

Popularne warzywo stanowi też bogate źródło witaminy C, dostarcza solidnej dawki witaminy K oraz witamin z grupy B. Zawiera sporo fosforu, żelaza, wapnia, miedzi, cynku, magnezu, chromu czy selenu. Jest skarbnicą flawonoidów, które działają jak naturalne antyoksydanty, dzięki czemu regularne spożywanie cebuli pomaga chronić organizm przed licznymi chorobami cywilizacyjnym, zwłaszcza schorzeniami układu krążenia oraz nowotworami.

Sos pomidorowy
© 123RF

Przepis na friggione

Przygotowanie friggione jest dość prostym zadaniem. Potrzebujemy 2-2,5 kilograma białej cebuli, którą obieramy i drobno siekamy, po czym przekładamy do dużej miski i posypujemy cukrem (łyżeczka) oraz grubą solą morską (łyżeczka). Odstawiamy na 3-4 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Następnie cebulę wraz z wytworzonym sokiem przekładamy na dużą patelnię lub do głębokiego rondla i dodajemy dwie łyżeczki smalcu wieprzowego (zdaniem smakoszy jest to składnik obowiązkowy, ale wegetarianie i osoby dbające o linię mogą go zastąpić oliwą z oliwek). Dusimy na małym ogniu przez dwie godziny, regularnie mieszając drewnianą łyżką.

Gdy cebula nabierze złocistego koloru dodajemy 200 g pomidorów, świeżych (obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych) lub z puszki, pokrojonych na małe kawałki. Kontynuujemy gotowanie na małym ogniu przez kolejne 1,5 godziny, aż potrawa nabierze konsystencji gęstego kremu. Na koniec doprawiamy ją solą i pieprzem.

Potrawę warto przygotować dzień wcześniej, by składniki zdążyły się odpowiednio "zmacerować". Jak wiele innych włoskich przysmaków, także friggione ma wiele lokalnych odmian, w których potrawa jest wzbogacana np. pieczoną papryką czy drobno pokrojoną kiełbasą. Ze składnikami możemy poeksperymentować.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji