Jajka zapiekane w awokado. Przepyszne połączenie na śniadanie

Jajka zapiekane w awokado to wariacja na temat wielkanocnego stołu, która może sprawdzić się także na co dzień, jako pyszne śniadanie. Połączenie awokado i jajek jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Jeśli więc szukacie pomysłu na szybkie śniadanie, które szybko postawi was na nogi, wypróbujcie koniecznie ten przepis. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Gotuj ze mną".

Jajka zapiekane w awokadoJajka zapiekane w awokado
Alina Jasińska

Składniki

  • 2 miękkie awokado
  • kilka plasterków szynki
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • kawałek czerwonej papryki
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • łyżka oregano
  • sól, pieprz
  • ser feta
  • 4 jajka
  • kiełki rzodkiewki

Przepis

Szynkę pokroić w kostkę, cebulę posiekać ze szczypiorkiem, paprykę w kostkę, pomidorki przeciąć na połówki. Fetę rozgnieść widelcem, dodać czosnek, cebulę, paprykę, sól, pieprz, oregano i wymieszać. Awokado przeciąć na połówki, środki wydrążyć.

Przepis

Na dnie awokado ułożyć szynkę, a potem pastę. Zrobić dołek, wbić surowe jajko, posypać solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać 15 minut. Wyjąć, posypać kiełkami, od razu podawać. Najlepiej jeść łyżką.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości