Jajecznica z kurkami według przepisu Magdy Gessler

Nic tak nie smakuje w niedzielny poranek, jak przygotowana dla rodziny żółta, kremowa jajecznica z pysznymi grzybami. Posypana szczypiorkiem i podana ze świeżym, wiejskim chlebem cieszy oko i syci na długie godziny. Dodatek kurek sprawia, że jajecznica staje się prawdziwym królem jesiennej biesiady.

Jajecznica z kurkami według przepisu Magdy GesslerJajecznica z kurkami według przepisu Magdy Gessler
Karolina Rozmus

Składniki

  • 12 wiejskich jaj od zielononóżek (lub sklepowych oznaczonych numerem 0 czy 1)
  • 2 średnie cebule
  • 1 niewielki pęczek koperku lub natki pietruszki
  • 500 g kurek
  • 50 g masła
  • 4 solidne łyżki śmietany 18 proc.
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przepis

  • Rozpoczynamy od przygotowania kurek – grzyby najlepiej starannie oczyścić z piachu i innych zanieczyszczeń za pomocą pędzelka. Kurki, podobnie jak inne grzyby, nie lubią długiego moczenia w wodzie czy szorowania, bo tracą wówczas swój niepowtarzalny smak i jędrność.
  • Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę siekamy w drobną kostkę. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni masło.
  • Kiedy masło się już roztopi, wrzucamy cebulę i dusimy ją kilka minut. Gdy zeszkli się, można dodać kurki. Mieszamy je z cebulą i pozostawiamy na średnim ogniu przez 5-8 minut, aż wyparuje woda i składniki dania się zrumienią. Pamiętajmy, by nie mieszać cebuli i kurek zbyt często.
  • Czas na przyprawy – składniki jajecznicy doprawiamy sowicie solą i pieprzem.
  • W międzyczasie ubijamy jaja ze śmietaną na gładką, napowietrzoną masę. Do niej dodajemy drobno posiekane zioła.
  • Wlewamy jajeczną masę na patelnię i mieszamy ją energicznie, by połączyła się z cebulą i kurkami. Ogień zmniejszamy, by móc kontrolować proces ścinania się jaj – idealna jajecznica powinna pozostać kremowa i wilgotna.
  • Na koniec przekładamy gotową potrawę na półmisek, by zatrzymać proces gotowania i nie dopuścić do wyschnięcia dania. Jajecznicę z kurkami można dodatkowo oprószyć pieprzem i posypać szczypiorkiem czy trybulą. Pajda chleba sowicie posmarowana masłem i okraszona malinowym pomidorem powinny dopełnić całości.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości