Jagnięcina – norweski skarb. Skandynawski sposób na grilla

Norweska jagnięcina jest niezwykle ceniona lokalnie, ale jej sława dotarła do wielu zakątków globu. Jest poszukiwana przez szefów kuchni na całym świecie i chwalona za swój smak i jakość. Czyste środowisko i wciąż względnie tradycyjny sposób hodowli, sprawiają, że mięso jest wyjątkowo aromatyczne i wartościowe.

Letni sezon to w Norwegii (podobnie jak w Polsce) grillowanie
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
3

W przeszłości przeciętny Norweg zjadał rocznie znacznie więcej jagnięciny, teraz przegrywa ona często z wieprzowiną i drobiem. Wciąż jednak te najważniejsze, tradycyjne dania świąteczne i te na szczególne okazje są oparte na jagnięcinie. I to się pewnie szybko nie zmieni.

Nie ma w sumie nic dziwnego, że światowi szefowie kuchni szaleją na punkcie norweskiej jagnięciny. Zwierzęta żyją tu bowiem w świetnych warunkach. Owce są niezwykle wybredne, jeśli chodzi o dietę, więc ich pastwiska muszą być dobierane szczególnie ostrożnie. W górach, gdzie najczęściej się pasą, wybierają miejsca dokładnie na skraju topniejącego śniegu.

Tam, gdzie pierwsza, przebijająca się przez śnieg wiosenna roślinność jest najbardziej pożywna i najsmaczniejsza. Owce, które tutaj dość swobodnie wędrują po wysokich górach, mają dostęp do świeżego wiosennego wypasu również w lecie.

Zobacz też: 5 produktów, którymi zastąpisz mięso

Owce, w poszukiwaniu swojej zróżnicowanej diety, zapędzają się często również w doliny, gdzie znajdują różnego rodzaju uprawy. Zwierzęta pasące się wzdłuż wybrzeża, potrafią codziennie zmieniać miejsce wypasu. Zróżnicowana i pożywna dieta oraz dobra kondycja zwierząt, skutkują świetnym mięsem, które daje wyjątkowe pole do kulinarnych poszukiwań.

Letni sezon to w Norwegii (podobnie jak w Polsce) grillowanie. A na grilla najczęściej wrzuca się tutaj surowe kiełbaski, również te jagnięce. Oto wariacja na ich temat.

Jagnięce kiełbaski z rozmarynem i czerwonym winem

Składniki:

  • 1 kg tłustej łopatki jagnięcej
  • 200g jagnięcego tłuszczu (lub wieprzowego)
  • 100g posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 szklanki schłodzonego czerwonego wina

Przygotowanie: pokroić łopatkę i tłuszcz na małe kawałki, tak, żeby zmieściły się w maszynce do mielenia mięsa, usunąć ścięgna. W dużej misce połączyć mięso z tłuszczem, rozmarynem, solą, czosnkiem i pieprzem, wymieszać, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Przed mieleniem wstawić miskę, do której mięso będzie mielone, do lodówki na 2h. Z lodówki wyjąć mięso, miskę i wino, używając najdrobniejszych oczek, zmielić mięso do zimnej miski. Mielić na przemian mięso i tłuszcz, sprawdzać czy tłuszcz nie zatyka maszynki. Używając mieszadła do ciasta drożdżowego, wymieszać mięso mikserem na wolnych obrotach, dodając powoli czerwone wino. Po około 2 minutach mięso będzie klejące i dość jednolite.

Uformować niewielki placuszek i usmażyć, żeby sprawdzić smak, doprawić, jeśli potrzeba. Wstawić do lodówki na 2 godz., w międzyczasie w ciepłej wodzie namoczyć flaki do napełniania mięsem (ok. 1 godz.). Opłukać flaki zimną wodą na zewnątrz i wewnątrz. Nieco je osuszyć, ale pozostawić wilgotne do napełniania mięsem. Zainstalować końcówkę do napełniania kiełbasy na maszynce i naciągnąć flak na końcówkę. Na wolnych obrotach napełniać flaki mięsem. Uformować mięso we flaczkach poprzez rolowanie i zakręcenie flaka co mniej więcej 15 cm (zakręcać flak naprzemiennie raz w prawo, raz w lewo). Surowe kiełbaski zamrozić, upiec lub ugrillować.

Jagnięcina jest również składnikiem klasycznego norweskiego dania "na szybko". Tradycyjnie Pytt i panne to niezwykle prosta mieszanka ziemniaków, mięsa i cebuli, w tej wersji dodajemy nieco inne warzywa dla wiosenno-letniej odmiany.

Pytt i panne – norweska jagnięca siekanka z patelni

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 4 surowe kiełbaski jagnięce
  • 3 wieprzowe lub wieprzowo-jagnięce pulpeciki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 0,5 cukinii
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 10 strączków groszku cukrowego
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz
Obraz
© Shutterstock.com

Przygotowanie: na dużej patelni rozgrzać olej z masłem. Wrzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną się zarumieniać, dodać drobno pokrojoną marchew i cebulę. Gdy marchew będzie miękka, a cebula zbrązowieje, na patelnię dodać pokrojone kiełbaski (uprzednio usmażone na oddzielnej patelni) i pulpeciki. Po chwili dodać pokrojoną cukinię, doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodać szczypiorek i groszek cukrowy. Podawać z chrupkim chlebem.

Golonka jagnięca to prawdziwy rarytas. W tym przepisie miesza się tradycja norweska z egzotycznymi przyprawami i świeżymi warzywami.

Pikantna golonka jagnięca z warzywami

Składniki:

  • 4 jagnięce golonki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • kilka szalotek
  • ziemniaki migdałowe
Obraz
© Shutterstock.com

Przygotowanie: ugnieść ziarna kolendry w moździerzu razem z innymi przyprawami. Natrzeć mięso oliwą i przyprawami. Umyć i oczyścić paprykę. Podsmażyć warzywa z mięsem na patelni. Przełożyć do brytfanny i wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika na 1,5-2 godz., aż mięso będzie odchodzić od kości, a ziemniaki będą miękkie i rumiane.

Pulpety mięsne to chyba najważniejszy element skandynawskiej tradycji kulinarnej. Podawane z sosem pieczeniowym i ziemniakami, z puree warzywnym lub z frytkami. Te, jagnięce klopsiki, można podać również z sosem pomidorowym, makaronem spaghetti i posypać serem (koniecznie Jarlsberg lub Norvegia).

Pulpeciki jagnięce

Składniki:

  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 jajko

Przygotowanie: połączyć mięso z bułką w misce. Dodać sól, pieprz, rozgnieciony czosnek, gałkę i jajko. Uformować mięso w małe kuleczki. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć pulpeciki. Można je podawać z sosem (np. pomidorowym) i makaronem spaghetti lub świeżo usmażone z patelni, z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami.

Norweska jagnięcina świetnie się sprawdza jako baza do zupy. Jednym z ulubionych dań na chłodne wieczory (a to może dotyczyć całego roku!) to Lofotsodd – bulion na jagnięcinie z warzywami.

Bulion z Lofotów

Składniki:

  • 1 kg łopatki jagnięcej w kawałkach
  • 1 l wody
  • 1 cebula
  • 2 plastry brukwi
  • 2 plastry selera
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 4 ziemniaki
  • 0,5 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie: gotować mięso z solą i tymiankiem, aż zmięknie (około 0,5 godz.). Pokroić warzywa na mniejsze kawałki, dodać do garnka i gotować przez kolejne 15 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem w razie potrzeby. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru