ycipk-32kzlp

Brukiew – norweskie warzywo pierwszej potrzeby

Brukiew pamiętam głównie jako warzywo, które ciotka ze wsi szatkowała dla świń. Jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłam ją w każdym supermarkecie w Oslo! Tym większe, gdy dowiedziałam się, że purée z brukwi to tutejsze tradycyjne danie bożonarodzeniowe.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Brukiew jest bogata w witaminę C i błonnik
Brukiew jest bogata w witaminę C i błonnik (Adobe Stock)
ycipk-32kzlp

Tak, brukiew to w Skandynawii warzywo najzupełniej codzienne i niezwykle popularne, do tego – mają Skandynawowie na nią sporo ciekawych pomysłów.

Brukiew najpewniej faktycznie pochodzi ze Skandynawii (lub Rosji). Po raz pierwszy została opisana przez botanika Gasparda Bauhina jako roślina rosnąca dziko w Szwecji. Jest ona wciąż szeroko uprawiana w całej Skandynawii, ale również we Francji i Kanadzie. Starszemu pokoleniu brukiew może się kojarzyć z tzw. bieda-jedzeniem z czasów II wojny światowej, kiedy brukiew była istotnym i masowo spożywanym składnikiem posiłków.

Zobacz też: Łączenie produktów - fakty i mity

ycipk-32kzlp

W Norwegii uprawia się brukiew od połowy XVII wieku. Roślina należy do tej samej rodziny co kapusta, z tym że nie jada się jej liści, a jedynie korzeń, który może dochodzić do 3-4 kilogramów. Jej miąższ jest zwarty i dość twardy, jasnożółty. Warzywo jest bogate w witaminę C i, choć brzmi to dziwacznie, zdarza się, że nazywa się ją nordycką pomarańczą. W smaku nieco przypomina kapustę i jest zaskakująco uniwersalna. Sprawdza się w zupach, dobrze pasuje do mięs, ryb i dań azjatyckich, może być również serwowana na surowo i podawana z dipami.

Brukiew ma niską zawartość tłuszczu, wzmacnia system immunologiczny, pomaga w przyswajaniu żelaza z innych składników mineralnych. Ma sporą zawartość błonnika, który pomaga w trawieniu.

Kilka ciekawych przepisów w kreatywny sposób wykorzystujących brukiew

ycipk-32kzlp

Fritata z brukwi
To dobry przepis na zaczęcie przygody z brukwią. Może być podawany jako danie główne, przekąska na lunch, a pokrojona w małe kostki, może być świetnym finger foodem na imprezie. Świetnie się sprawdza podawana z pełnoziarnistym chlebem i lekką sałatą.

Składniki:

  • 0,5 kg brukwi – obranej i startej na grubych oczkach
  • 2 jabłka, obrane, bez pestek, starte
  • 1 cebula, starta
  • 2 łyżki oleju

Składniki na ciasto:

  • 8 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki octu winnego (białego)
  • 0,5 cebuli, startej
  • 1 pomidor, pokrojony w ósemki
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
Ingredients: rutabaga, leek, tomato, chickpea flour, thyme, nutmeg, red pepper flakes, salt,
pepper Adobe Stock
Podziel się
ycipk-32kzlp

Zapiekanka z brukwi z kozim twarożkiem

Zapiekankę można podawać na lunch lub jako danie główne. Jeśli wykorzystamy gotowe ciasto na tartę – przygotowanie będzie jeszcze szybsze.

Składniki:

  • 0,5 kg brukwi
  • 1 por
  • 1 opakowanie gotowego ciasta na tartę
  • 3 jajka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 1 opakowanie serka koziego
Green thyme on diced carrots and sweedes Adobe Stock
Podziel się
ycipk-32kzlp

Przygotowanie:
Obrać i zetrzeć brukiew na tarce. Umyć i pokroić pora w cienkie talarki. Rozłożyć ciasto na natłuszczonej blasze, a na nim równomiernie wyłożyć brukiew i pory. Zmieszać jajka i śmietanę ze szczypiorem, solą i pieprzem. Zalać warzywa, na wierzchu rozłożyć kozi ser. Piec w 170 st. C na dolnym poziomie piekarnika, aż brukiew będzie miękka, a masa ścięta i zarumieniona (ok. 45 minut). Podawać ze świeżymi pomidorami.

Placki z brukwi

Świetny pomysł na wegetariański obiad! Do przepisu można dodać rozmaite zioła i przyprawy wedle własnego uznania.

Składniki:

  • 1 szt. brukwi (około 750 g)
  • 2 pomidory
  • 2 cebule dymki
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka masła do pieczenia
ycipk-32kzlp

Przygotowanie:
Brukiew obrać i pokroić w kostki i gotować, aż zmięknie. Odlać wodę i zetrzeć warzywa na puree. Zdjąć skórę z pomidorów, przekroić na pół i pozbyć się nasion. Miąższ pomidora pokroić w kostkę. Pokroić drobno dymkę, wykorzystać jak najwięcej szczypiorku. Wymieszać pomidory, dymkę, mąkę i ubite jajka z purée z brukwi. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Odstawić do całkowitego ostudzenia (jeśli mieszanka wydaje się zbyt płynna, można dodać do niej mąkę kukurydzianą). Na patelni rozgrzać masło z olejem i nakładać łyżką ciasto. Smażyć, aż będzie złote i chrupiące po obu stronach. Placuszki podawać z gotowanymi ziemniakami, świeżą sałatą oraz łyżką jogurtu z odrobiną sosu chilli.

Surówka z brukwi z jabłkiem i serem feta

Składniki:

  • 0,5 kg brukwi
  • 2 jabłka
  • 0,5 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • 100 g sera feta
  • sok i starta skórka z 1 pomarańczy

Przygotowanie:
Umyć pomarańczę. Obrać i zetrzeć na grubych oczkach brukiew i jabłko. Wymieszać z papryką i serem feta oraz wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Posypać tartą skórką pomarańczy. Podawać sałatkę jako dodatek do ryb lub mięs.

Placek z brukwi i ziemniaków

Interesująca alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Placek można dowolnie zmieniać, dodając np. posiekane zioła czy cebulę. Może być podawany jako osobne danie lub jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 1 brukiew (450 g)
  • 6 ziemniaków migdałowych (lub innych)
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Brukiew i ziemniaki obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Odcisnąć jak najwięcej soku. Dodać posiekaną pietruszkę i doprawić solą. Rozgrzać olej i masło na patelni i równomiernie wyłożyć na nią warzywa. Docisnąć łyżką na płaski placek. Smażyć, aż spód będzie złocisty i chrupiący, obrócić placek i smażyć po drugiej stronie. Kroić placek na kawałki, podawać zamiast ziemniaków jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie z żurawiną i zieloną sałatą.

Purée z brukwi

To tradycyjny norweski dodatek do wigilijnego dania – pinnekjøtt, ale może być również podawany do innych, smażonych lub pieczonych, mięs.

Składniki:

  • 1,5 kg brukwi
  • 2 marchewki
  • 2 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • woda do gotowania
Adobe Stock
Podziel się

Przygotowanie:
Brukiew i marchew umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ugotować warzywa do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odlać wrzącą wodę, zachowując odrobinę. Rozetrzeć warzywa ze śmietaną, odrobiną wody z gotowania i masłem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do purée można dodać również ziemniaki i odrobinę wywaru pieczeniowego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-32kzlp

ycipk-32kzlp
ycipk-32kzlp