Grzyby w roli głównej. Pochwal się swoimi grzybowymi pysznościami

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Kiedy już wrócicie z grzybobrania z koszami pełnymi maślaków, podgrzybków i prawdziwków, część oczywiście warto ususzyć, można je także ukisić czy zamarynować, ale z reszty przygotujcie coś naprawdę pysznego, a potem zróbcie zdjęcie i pochwalcie się swoimi grzybowymi pysznościami. Fotografie wraz z przepisem i trikami na przygotowanie grzybów przesyłajcie na adres dziejesie@wp.pl do 17.09.2017 r., a my zrobimy z nich galerię, żeby pokazać, jakie smakowite cuda można przygotować z darów polskich lasów.

Koniec lata i początek jesieni to czas na grzybobranie. Z darów lasu można przygotować wiele smacznych dań.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Smak i aromat dobrze przygotowanych grzybków nie ma sobie równych. Stanowią podstawę wielu pysznych potraw i są niezastąpionym dodatkiem do tradycyjnych potraw kuchni polskiej: bigosu, pierogów z kapustą czy barszczu. Jeszcze w lesie dokładnie je przeglądamy, wyrzucamy robaczywe i zepsute, następnie czyścimy z igliwia i liści oraz odcinamy zanieczyszczone ziemią dolne części trzonów.

Po powrocie z grzybobrania możemy przystąpić do właściwego czyszczenia. Najlepiej użyć niewielkiego nożyka do obierania warzyw. Z niektórych grzybów, np. maślaków czy starszych borowików, lepiej zdjąć skórkę. Od kapeluszy odcinamy trzony, które można wykorzystać do zup, sosów i zapiekanek. A młode, drobne grzybki z małymi kapeluszami przeznaczamy w całości do smażenia, duszenia i marynowania. Pamiętaj, że przed obróbką niektórych gatunków nie powinno się ich myć w wodzie, ponieważ ich budowa sprawia, że pochłaniają sporo wody. Dlatego wystarczy je dokładnie oczyścić z piachu wilgotną ściereczką

Zobacz wideo: Wielkie grzybobranie Polaków. Zdjęcia czytelników WP

Aby z grzybów wydobyć podczas duszenia pełnię smaku i aromatu, wystarczy dodać do nich kilka przypraw: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn czy tymianek. Jednak należy być ostrożnym z ilością dodatków, by nie przytłoczyć nimi darów lasu – to one powinny grać pierwsze skrzypce.

Najprościej i chyba najsmaczniej grzyby można przyrządzić na patelni. Aby smażone dary lasu smakowały jak najlepiej, najpierw należy je przyprawić, a następnie usmażyć na oliwie lub masełku. W przypadku smażenia grzybów warto wiedzieć, że przyrządzając np. prawdziwki, możemy dodać swoje ulubione przyprawy, ale kanie najlepiej smakują tylko z solą i pieprzem.

Obraz
© 123RF.COM

Z dodatkiem leśnych grzybów można przygotować także pyszny pasztet drobiowy. Oto nasz przepis.
Składniki:

  • 80 dag mięsa drobiowego,
  • 50 dag leśnych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • szklanka kaszy manny,
  • ¾ szklanki bułki tartej,
  • 3 łyżki śmietany,
  • łyżeczka estragonu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • liść laurowy,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • masło do wysmarowania formy do pieczenia.

Przygotowanie: mięso z kurczaka umyj, osusz, pokrój w kosteczkę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podsmaż na oleju z jedną poszatkowaną cebulą. Grzyby oczyść, w razie potrzeby obierz, pokrój w kostkę i duś je na odrobinie oleju i masła z dodatkiem cebuli. Kiedy mięso i grzybki będą gotowe, przepuść je przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrobnij przy pomocy blendera. Dodaj jajka i wszystko wymieszaj. Bułkę tartą i kaszę mannę wymieszaj ze śmietaną i odstaw na 3 minuty, by bułka zmiękła, a następnie dodaj mieszankę do pasztetu. Wszystko dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku, dodaj estragon. Masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia i piecz przez ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

A jakie są wasze sposoby na grzybki? Koniecznie wyślijcie je wraz z przepisem i zdjęciem na adres dziejesie@wp.pl. Pochwalcie się swoimi grzybowymi pomysłami.

Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie.

Zobacz także wideo: Grzybobranie - polski sport narodowy

Telewizję WP można oglądać w sieciach telewizji naziemnej i kablowych! UPC: kanał 158 lub 116. VECTRA: kanał 194. TOYA: kanał 17. INEA: kanał 28. NETIA: kanał 29.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥