Grzyby w roli głównej. Pochwal się swoimi grzybowymi pysznościami

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Kiedy już wrócicie z grzybobrania z koszami pełnymi maślaków, podgrzybków i prawdziwków, część oczywiście warto ususzyć, można je także ukisić czy zamarynować, ale z reszty przygotujcie coś naprawdę pysznego, a potem zróbcie zdjęcie i pochwalcie się swoimi grzybowymi pysznościami. Fotografie wraz z przepisem i trikami na przygotowanie grzybów przesyłajcie na adres dziejesie@wp.pl do 17.09.2017 r., a my zrobimy z nich galerię, żeby pokazać, jakie smakowite cuda można przygotować z darów polskich lasów.

Koniec lata i początek jesieni to czas na grzybobranie. Z darów lasu można przygotować wiele smacznych dań.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Smak i aromat dobrze przygotowanych grzybków nie ma sobie równych. Stanowią podstawę wielu pysznych potraw i są niezastąpionym dodatkiem do tradycyjnych potraw kuchni polskiej: bigosu, pierogów z kapustą czy barszczu. Jeszcze w lesie dokładnie je przeglądamy, wyrzucamy robaczywe i zepsute, następnie czyścimy z igliwia i liści oraz odcinamy zanieczyszczone ziemią dolne części trzonów.

Po powrocie z grzybobrania możemy przystąpić do właściwego czyszczenia. Najlepiej użyć niewielkiego nożyka do obierania warzyw. Z niektórych grzybów, np. maślaków czy starszych borowików, lepiej zdjąć skórkę. Od kapeluszy odcinamy trzony, które można wykorzystać do zup, sosów i zapiekanek. A młode, drobne grzybki z małymi kapeluszami przeznaczamy w całości do smażenia, duszenia i marynowania. Pamiętaj, że przed obróbką niektórych gatunków nie powinno się ich myć w wodzie, ponieważ ich budowa sprawia, że pochłaniają sporo wody. Dlatego wystarczy je dokładnie oczyścić z piachu wilgotną ściereczką

Zobacz wideo: Wielkie grzybobranie Polaków. Zdjęcia czytelników WP

Aby z grzybów wydobyć podczas duszenia pełnię smaku i aromatu, wystarczy dodać do nich kilka przypraw: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn czy tymianek. Jednak należy być ostrożnym z ilością dodatków, by nie przytłoczyć nimi darów lasu – to one powinny grać pierwsze skrzypce.

Najprościej i chyba najsmaczniej grzyby można przyrządzić na patelni. Aby smażone dary lasu smakowały jak najlepiej, najpierw należy je przyprawić, a następnie usmażyć na oliwie lub masełku. W przypadku smażenia grzybów warto wiedzieć, że przyrządzając np. prawdziwki, możemy dodać swoje ulubione przyprawy, ale kanie najlepiej smakują tylko z solą i pieprzem.

Obraz
© 123RF.COM

Z dodatkiem leśnych grzybów można przygotować także pyszny pasztet drobiowy. Oto nasz przepis.
Składniki:

  • 80 dag mięsa drobiowego,
  • 50 dag leśnych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • szklanka kaszy manny,
  • ¾ szklanki bułki tartej,
  • 3 łyżki śmietany,
  • łyżeczka estragonu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • liść laurowy,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • masło do wysmarowania formy do pieczenia.

Przygotowanie: mięso z kurczaka umyj, osusz, pokrój w kosteczkę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podsmaż na oleju z jedną poszatkowaną cebulą. Grzyby oczyść, w razie potrzeby obierz, pokrój w kostkę i duś je na odrobinie oleju i masła z dodatkiem cebuli. Kiedy mięso i grzybki będą gotowe, przepuść je przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrobnij przy pomocy blendera. Dodaj jajka i wszystko wymieszaj. Bułkę tartą i kaszę mannę wymieszaj ze śmietaną i odstaw na 3 minuty, by bułka zmiękła, a następnie dodaj mieszankę do pasztetu. Wszystko dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku, dodaj estragon. Masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia i piecz przez ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

A jakie są wasze sposoby na grzybki? Koniecznie wyślijcie je wraz z przepisem i zdjęciem na adres dziejesie@wp.pl. Pochwalcie się swoimi grzybowymi pomysłami.

Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie.

Zobacz także wideo: Grzybobranie - polski sport narodowy

Telewizję WP można oglądać w sieciach telewizji naziemnej i kablowych! UPC: kanał 158 lub 116. VECTRA: kanał 194. TOYA: kanał 17. INEA: kanał 28. NETIA: kanał 29.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji