Trwa ładowanie...

Grzyby w roli głównej. Pochwal się swoimi grzybowymi pysznościami

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Kiedy już wrócicie z grzybobrania z koszami pełnymi maślaków, podgrzybków i prawdziwków, część oczywiście warto ususzyć, można je także ukisić czy zamarynować, ale z reszty przygotujcie coś naprawdę pysznego, a potem zróbcie zdjęcie i pochwalcie się swoimi grzybowymi pysznościami. Fotografie wraz z przepisem i trikami na przygotowanie grzybów przesyłajcie na adres dziejesie@wp.pl do 17.09.2017 r., a my zrobimy z nich galerię, żeby pokazać, jakie smakowite cuda można przygotować z darów polskich lasów.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Grzyby w roli głównej. Pochwal się swoimi grzybowymi pysznościamiŹródło: iStock.com
d4kpnq0
d4kpnq0

Smak i aromat dobrze przygotowanych grzybków nie ma sobie równych. Stanowią podstawę wielu pysznych potraw i są niezastąpionym dodatkiem do tradycyjnych potraw kuchni polskiej: bigosu, pierogów z kapustą czy barszczu. Jeszcze w lesie dokładnie je przeglądamy, wyrzucamy robaczywe i zepsute, następnie czyścimy z igliwia i liści oraz odcinamy zanieczyszczone ziemią dolne części trzonów.

Po powrocie z grzybobrania możemy przystąpić do właściwego czyszczenia. Najlepiej użyć niewielkiego nożyka do obierania warzyw. Z niektórych grzybów, np. maślaków czy starszych borowików, lepiej zdjąć skórkę. Od kapeluszy odcinamy trzony, które można wykorzystać do zup, sosów i zapiekanek. A młode, drobne grzybki z małymi kapeluszami przeznaczamy w całości do smażenia, duszenia i marynowania. Pamiętaj, że przed obróbką niektórych gatunków nie powinno się ich myć w wodzie, ponieważ ich budowa sprawia, że pochłaniają sporo wody. Dlatego wystarczy je dokładnie oczyścić z piachu wilgotną ściereczką

Zobacz wideo: Wielkie grzybobranie Polaków. Zdjęcia czytelników WP

Aby z grzybów wydobyć podczas duszenia pełnię smaku i aromatu, wystarczy dodać do nich kilka przypraw: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn czy tymianek. Jednak należy być ostrożnym z ilością dodatków, by nie przytłoczyć nimi darów lasu – to one powinny grać pierwsze skrzypce.

d4kpnq0

Najprościej i chyba najsmaczniej grzyby można przyrządzić na patelni. Aby smażone dary lasu smakowały jak najlepiej, najpierw należy je przyprawić, a następnie usmażyć na oliwie lub masełku. W przypadku smażenia grzybów warto wiedzieć, że przyrządzając np. prawdziwki, możemy dodać swoje ulubione przyprawy, ale kanie najlepiej smakują tylko z solą i pieprzem.

123RF.COM
Źródło: 123RF.COM

Z dodatkiem leśnych grzybów można przygotować także pyszny pasztet drobiowy. Oto nasz przepis.
Składniki:

  • 80 dag mięsa drobiowego,
  • 50 dag leśnych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • szklanka kaszy manny,
  • ¾ szklanki bułki tartej,
  • 3 łyżki śmietany,
  • łyżeczka estragonu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • liść laurowy,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • masło do wysmarowania formy do pieczenia.

Przygotowanie: mięso z kurczaka umyj, osusz, pokrój w kosteczkę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podsmaż na oleju z jedną poszatkowaną cebulą. Grzyby oczyść, w razie potrzeby obierz, pokrój w kostkę i duś je na odrobinie oleju i masła z dodatkiem cebuli. Kiedy mięso i grzybki będą gotowe, przepuść je przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrobnij przy pomocy blendera. Dodaj jajka i wszystko wymieszaj. Bułkę tartą i kaszę mannę wymieszaj ze śmietaną i odstaw na 3 minuty, by bułka zmiękła, a następnie dodaj mieszankę do pasztetu. Wszystko dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku, dodaj estragon. Masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia i piecz przez ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

d4kpnq0

A jakie są wasze sposoby na grzybki? Koniecznie wyślijcie je wraz z przepisem i zdjęciem na adres dziejesie@wp.pl. Pochwalcie się swoimi grzybowymi pomysłami.

Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie.

Zobacz także wideo: Grzybobranie - polski sport narodowy

Telewizję WP można oglądać w sieciach telewizji naziemnej i kablowych! UPC: kanał 158 lub 116. VECTRA: kanał 194. TOYA: kanał 17. INEA: kanał 28. NETIA: kanał 29.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d4kpnq0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4kpnq0
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj