Grzegorz Łapanowski: Najlepszy smak mają produkty sezonowe
Jak tłumaczy kucharz, że nie zawsze te warzywa i owoce, które są największe i najładniejsze, smakują najlepiej. Zazwyczaj to właśnie produkty o nieregularnych kształtach czy z niewielkimi skazami mają najwięcej witamin i wartości odżywczych. Smak bowiem zależy od tego, w jaki sposób zostały wyhodowane. Warto więc wybierać produkty, które pochodzą z upraw ekologicznych od lokalnych rolników – świeże, sezonowe, bez opakowań.
Mamy produkty przetworzone Keczupy… Rozwiń
Transkrypcja:
Mamy produkty przetworzone
Keczupy koncentraty może majonezy na przykład wędliny
Towar to jest zawsze
Przeczytać etykietę
Ponieważ ta im będzie krótsza tym lepiej
Warto jest Pop
Po prostu rozumiesz co tam jest napisane
Ale też
Czy na przykład produktach świeżych takich
Warzywa Czy owoce
To faktycznie
Sezonowość ma kluczowe znaczenie świeżość tego produktu
Chętnie żeby on przebył możliwie jak
Krótszą drogę
Ale ekologiczne
Jego pochodzenie i produkcja
Też ma duże znaczenie
Takie produkty często mają więcej smaku
Więcej zapachu są bardziej esencjonalne
Niekoniecznie ładniejsze
Natomiast ty
Nie zawsze okładka jest na istotniejsza ważne jest wnętrze i tak jest
W przypadku warzyw
To że jeden owoc albo warzywo będzie większe albo mniejsze i czasem pojawi się jakaś
Jakaś zadra
To jest bardzo często dowód na to
To jest to
Koniec dnia prawdziwe warzywo które robak chciał
Chciał jeść
Więc ty ja myślę że warto jest być
Być wyrozumiałym i w stosunku
Do kształtu i tego wyglądu
Zresztą to jest popularny Trend na świecie
Są supermarkety
Których
Bez problemu można kup
Kupić warzywa drugiej kategorii czasami nawet
3:00
Finalnie sensorycznie niekoniecznie jakby ten kształt musi
Wpływ na to jak
Jaki jestem prądu
Myślę że wartość szukać dobrych rolnik
I naprawdę warto
Produktów ekologicznych
Nie tylko ze względu na smak
I nie tylko ze względu na to zdrowie ale też na całym filozofia rolnictwa ekologicznego które ma po prostu lepszy wpływ na razie
Ziemię na cały ekosystem
I to jest coś dużo więcej niż tylko aspekt
Smakowe i zdrowotne
Myślę że mają
Kurczaka na przykład który rosół długo
To siłą rzeczy ten kurczak będzie miał więcej smaku
Myślę że z warzywami w pewnej mierze jest podobnie
Im więcej poprawiamy przyśpieszamy dopalamy
Tym
Większy produkter więcej wody a jakby nam zależy na tej Essence