Jak grillować, żeby było smacznie i zdrowo?
Lubimy grillować. 55% Polaków uważa, że jest to doskonała okazja do spędzenia czasu z przyjaciółmi. 31% – cieszy pobyt na świeżym powietrzu. Ważne dla nas jest również jedzenie. Co zrobić, by posiłek z grilla był nie tylko pyszny, lecz także zdrowy?
Ponad połowa Polaków uważa, że grillowanie to doskonała okazja do spędzenia czasu z przyjaciółmi. Jak wynika z badań marki Knorr, co trzeci ankietowany czerpie przyjemność z pobytu i jedzenia na świeżym powietrzu. Ważne dla nas jest również jedzenie. Co zrobić, by posiłek z grilla był nie tylko pyszny, lecz także zdrowy?
Najczęściej grillujemy kiełbasę, chętnie wybieramy też karkówkę i szaszłyki. Dużo rzadziej sięgamy po drób, ryby czy warzywa. Niesłusznie, ponieważ na grill lepiej wybierać zdrowsze, chudsze mięso. Można również piec warzywa. Zyskują wtedy wspaniały smak, a zachowują przy tym wszystkie wartości odżywcze. Ciekawym eksperymentem jest także grillowanie owoców.
Najlepiej wybierać mięso świeże, a unikać rozmrożonego oraz peklowanego - pod wpływem żaru mogą wytworzyć się w nim związki niekorzystne dla naszego organizmu. Niezdrowa jest też spalenizna, dlatego pilnujmy, aby potrawa zbytnio się nie przypiekła.
Ogień lepiej rozniecać powoli, z wykorzystaniem węgla. Jeśli zależy nam na czasie i używamy rozpałki, zanim położymy na grill mięso, poczekajmy, aż substancja się wypali oraz nie dolewajmy jej w trakcie pieczenia.
infoWire.pl/mp/WP Kuchnia