Jak grillować, żeby było smacznie i zdrowo?

Lubimy grillować. 55% Polaków uważa, że jest to doskonała okazja do spędzenia czasu z przyjaciółmi. 31% – cieszy pobyt na świeżym powietrzu. Ważne dla nas jest również jedzenie. Co zrobić, by posiłek z grilla był nie tylko pyszny, lecz także zdrowy?

Ponad połowa Polaków uważa, że grillowanie to doskonała okazja do spędzenia czasu z przyjaciółmi. Jak wynika z badań marki Knorr, co trzeci ankietowany czerpie przyjemność z pobytu i jedzenia na świeżym powietrzu. Ważne dla nas jest również jedzenie. Co zrobić, by posiłek z grilla był nie tylko pyszny, lecz także zdrowy?

Najczęściej grillujemy kiełbasę, chętnie wybieramy też karkówkę i szaszłyki. Dużo rzadziej sięgamy po drób, ryby czy warzywa. Niesłusznie, ponieważ na grill lepiej wybierać zdrowsze, chudsze mięso. Można również piec warzywa. Zyskują wtedy wspaniały smak, a zachowują przy tym wszystkie wartości odżywcze. Ciekawym eksperymentem jest także grillowanie owoców.

Najlepiej wybierać mięso świeże, a unikać rozmrożonego oraz peklowanego - pod wpływem żaru mogą wytworzyć się w nim związki niekorzystne dla naszego organizmu. Niezdrowa jest też spalenizna, dlatego pilnujmy, aby potrawa zbytnio się nie przypiekła.

Ogień lepiej rozniecać powoli, z wykorzystaniem węgla. Jeśli zależy nam na czasie i używamy rozpałki, zanim położymy na grill mięso, poczekajmy, aż substancja się wypali oraz nie dolewajmy jej w trakcie pieczenia.

infoWire.pl/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości