Jak grillować, żeby było smacznie i zdrowo?

Lubimy grillować. 55% Polaków uważa, że jest to doskonała okazja do spędzenia czasu z przyjaciółmi. 31% – cieszy pobyt na świeżym powietrzu. Ważne dla nas jest również jedzenie. Co zrobić, by posiłek z grilla był nie tylko pyszny, lecz także zdrowy?

Ponad połowa Polaków uważa, że grillowanie to doskonała okazja do spędzenia czasu z przyjaciółmi. Jak wynika z badań marki Knorr, co trzeci ankietowany czerpie przyjemność z pobytu i jedzenia na świeżym powietrzu. Ważne dla nas jest również jedzenie. Co zrobić, by posiłek z grilla był nie tylko pyszny, lecz także zdrowy?

Najczęściej grillujemy kiełbasę, chętnie wybieramy też karkówkę i szaszłyki. Dużo rzadziej sięgamy po drób, ryby czy warzywa. Niesłusznie, ponieważ na grill lepiej wybierać zdrowsze, chudsze mięso. Można również piec warzywa. Zyskują wtedy wspaniały smak, a zachowują przy tym wszystkie wartości odżywcze. Ciekawym eksperymentem jest także grillowanie owoców.

Najlepiej wybierać mięso świeże, a unikać rozmrożonego oraz peklowanego - pod wpływem żaru mogą wytworzyć się w nim związki niekorzystne dla naszego organizmu. Niezdrowa jest też spalenizna, dlatego pilnujmy, aby potrawa zbytnio się nie przypiekła.

Ogień lepiej rozniecać powoli, z wykorzystaniem węgla. Jeśli zależy nam na czasie i używamy rozpałki, zanim położymy na grill mięso, poczekajmy, aż substancja się wypali oraz nie dolewajmy jej w trakcie pieczenia.

infoWire.pl/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw