Słodkie przysmaki na grilla

Sezon na grilla już się rozpoczął, a wraz z nim w diecie wielu Polaków zagościły karkówki, kiełbaski i inne mięsa. Jak się jednak okazuje, grillowanie nie jest zarezerwowane jedynie dla mięsożerców i osób, które nie obawiają się konsumpcji ociekających tłuszczem mięsnych przysmaków. Na ruszt idealnie nadają się również owoce oraz słodycze. Oto kilka podpowiedzi, jak przyrządzić te produkty, szczególnie jeśli grillowanie to nasze hobby i w sezonie letnim urządzamy barbecue bardzo często.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Nie tylko mięsne przysmaki na grilla

Obraz

Sezon na grilla już się rozpoczął, a wraz z nim w diecie wielu Polaków zagościły karkówki, kiełbaski i inne mięsa. Jak się jednak okazuje, grillowanie nie jest zarezerwowane jedynie dla mięsożerców i osób, które nie obawiają się konsumpcji ociekających tłuszczem mięsnych przysmaków. Na ruszt idealnie nadają się również owoce oraz słodycze. Oto kilka podpowiedzi, jak przyrządzić te produkty, szczególnie jeśli grillowanie to nasze hobby i w sezonie letnim urządzamy barbecue bardzo często.

/ 6Ananas z grilla

Obraz
© 123RF.COM

Owoc należy obrać, pokroić na plastry i wyciąć twardy środek. Następnie moczymy plastry w marynacie. Jakiej? To już zależy od naszej inwencji. Może to być np. mleczko kokosowe albo miód z dodatkiem soku z cytryny i listkami mięty. W wersji z mleczkiem kokosowym przed grillowaniem można plastry delikatnie obsypać brązowym cukrem i cynamonem. Następnie kładziemy ananasa na ruszcie i grillujemy kilka minut. Poznamy, że owoc jest już gotowy, gdy na plastrach pojawią się ciemne pręgi, pozostawione przez kratkę na której leży.

/ 6Szaszłyki z truskawek i pianek marshmallow

Obraz
© 123RF.COM

Pianki marshmallow, które uwielbiają dzieci na całym świecie w połączeniu z owocami to doskonały pomysł na słodką przekąskę z grilla. Wystarczy grillować je z każdej strony kilka minut i następnie nabić na patyczki do szaszłyków na przemian z owocami. Można również wcześniej przygotować szaszłyki z truskawek i pianek, a następnie ułożyć je na gorącym ruszcie. Najlepiej smakują z polewą czekoladową.

/ 6Grillowane banany

Obraz
© 123RF.COM

Owocem, który najczęściej ląduje na ruszcie jest banan. Sposobów na jego przyrządzenie jest mnóstwo. Owoc możemy zostawić w skórce i delikatnie przeciąć na całej długości i lekko odsunąć ją od banana. Wystarczy położyć go na ruszcie na 2 - 3 minuty. Można również obrać banany i grillować nie dłużej niż 2 minuty z każdej strony.

Warto poeksperymentować i wzbogacić smak potrawy. W tym celu wystarczy przygotować karmel - można też do niego dodać np. wiórki ananasa - i wlać go przez szczelinę w skórce przed grillowaniem. Zamiast karmelu można też wrzucić wiórki czekolady. Gorący banan jest doskonały sam w sobie, jednak najlepiej smakuje z gałką zimnych lodów - np. waniliowych.

/ 6Ciasteczka na ciepło

Obraz
© 123RF.COM

Ta przekąska zdecydowanie kojarzy się z ogniskami amerykańskich skautów. Podpieczone pianki marshmallow wystarczy ułożyć na herbatnikach z kostką czekolady. Zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, ale ze względu na kaloryczność takiego smakołyku poleca się zachować umiar w jego konsumpcji.

/ 6Grillowane brzoskwinie

Obraz
© 123RF.COM

Owoce można pokroić na pół, usunąć pestki, skropić sokiem cytrynowym i posypać z brązowym cukrem. Kawałki owoców kładziemy na ruszt i czekamy kilka minut, aż pojawią się na nich wyraźne ciemne pręgi. Idealnie komponuje się z serkiem mascarpone i świeżą miętą.

Na grilla nadają się również jabłka i gruszki. W ich przypadku należy wydrążyć gniazdo nasienne, a do środka wlać syrop klonowy, karmel lub miód z dodatkiem soku z cytryny. Następnie ułożyć je z boku rusztu i pozw0lić im przez około pół godziny spokojnie się piec. Jeśli gruszka nie jest bardzo twarda, grillujemy ją kilka minut krócej niż jabłko.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce