Słodkie przysmaki na grilla
Sezon na grilla już się rozpoczął, a wraz z nim w diecie wielu Polaków zagościły karkówki, kiełbaski i inne mięsa. Jak się jednak okazuje, grillowanie nie jest zarezerwowane jedynie dla mięsożerców i osób, które nie obawiają się konsumpcji ociekających tłuszczem mięsnych przysmaków. Na ruszt idealnie nadają się również owoce oraz słodycze. Oto kilka podpowiedzi, jak przyrządzić te produkty, szczególnie jeśli grillowanie to nasze hobby i w sezonie letnim urządzamy barbecue bardzo często.
Nie tylko mięsne przysmaki na grilla
Sezon na grilla już się rozpoczął, a wraz z nim w diecie wielu Polaków zagościły karkówki, kiełbaski i inne mięsa. Jak się jednak okazuje, grillowanie nie jest zarezerwowane jedynie dla mięsożerców i osób, które nie obawiają się konsumpcji ociekających tłuszczem mięsnych przysmaków. Na ruszt idealnie nadają się również owoce oraz słodycze. Oto kilka podpowiedzi, jak przyrządzić te produkty, szczególnie jeśli grillowanie to nasze hobby i w sezonie letnim urządzamy barbecue bardzo często.
Ananas z grilla
Owoc należy obrać, pokroić na plastry i wyciąć twardy środek. Następnie moczymy plastry w marynacie. Jakiej? To już zależy od naszej inwencji. Może to być np. mleczko kokosowe albo miód z dodatkiem soku z cytryny i listkami mięty. W wersji z mleczkiem kokosowym przed grillowaniem można plastry delikatnie obsypać brązowym cukrem i cynamonem. Następnie kładziemy ananasa na ruszcie i grillujemy kilka minut. Poznamy, że owoc jest już gotowy, gdy na plastrach pojawią się ciemne pręgi, pozostawione przez kratkę na której leży.
Szaszłyki z truskawek i pianek marshmallow
Pianki marshmallow, które uwielbiają dzieci na całym świecie w połączeniu z owocami to doskonały pomysł na słodką przekąskę z grilla. Wystarczy grillować je z każdej strony kilka minut i następnie nabić na patyczki do szaszłyków na przemian z owocami. Można również wcześniej przygotować szaszłyki z truskawek i pianek, a następnie ułożyć je na gorącym ruszcie. Najlepiej smakują z polewą czekoladową.
Grillowane banany
Owocem, który najczęściej ląduje na ruszcie jest banan. Sposobów na jego przyrządzenie jest mnóstwo. Owoc możemy zostawić w skórce i delikatnie przeciąć na całej długości i lekko odsunąć ją od banana. Wystarczy położyć go na ruszcie na 2 - 3 minuty. Można również obrać banany i grillować nie dłużej niż 2 minuty z każdej strony.
Warto poeksperymentować i wzbogacić smak potrawy. W tym celu wystarczy przygotować karmel - można też do niego dodać np. wiórki ananasa - i wlać go przez szczelinę w skórce przed grillowaniem. Zamiast karmelu można też wrzucić wiórki czekolady. Gorący banan jest doskonały sam w sobie, jednak najlepiej smakuje z gałką zimnych lodów - np. waniliowych.
Ciasteczka na ciepło
Ta przekąska zdecydowanie kojarzy się z ogniskami amerykańskich skautów. Podpieczone pianki marshmallow wystarczy ułożyć na herbatnikach z kostką czekolady. Zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, ale ze względu na kaloryczność takiego smakołyku poleca się zachować umiar w jego konsumpcji.
Grillowane brzoskwinie
Owoce można pokroić na pół, usunąć pestki, skropić sokiem cytrynowym i posypać z brązowym cukrem. Kawałki owoców kładziemy na ruszt i czekamy kilka minut, aż pojawią się na nich wyraźne ciemne pręgi. Idealnie komponuje się z serkiem mascarpone i świeżą miętą.
Na grilla nadają się również jabłka i gruszki. W ich przypadku należy wydrążyć gniazdo nasienne, a do środka wlać syrop klonowy, karmel lub miód z dodatkiem soku z cytryny. Następnie ułożyć je z boku rusztu i pozw0lić im przez około pół godziny spokojnie się piec. Jeśli gruszka nie jest bardzo twarda, grillujemy ją kilka minut krócej niż jabłko.
mp/WP Kuchnia