Gotowe surówki i sałatki - co w nich siedzi?

Są niedrogie, gotowe do spożycia, a producenci reklamują je jako ?zdrowe i pożywne?. Sałatki i surówki zapakowane do plastikowego pojemnika, często sprzedawane z widelczykiem, to lepszy wybór, niż zjedzony naprędce hamburger. Ale nie dajmy się zwieść ? tego typu produkty, choć zawierają głównie warzywa, mają niewiele składników odżywczych, za to sporo konserwantów.

Gotowe surówki i sałatki - co w nich siedzi?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Żyjemy szybko i coraz częściej nie mamy czasu na gotowanie. Z badań przeprowadzonych na zlecenie Kraft Foods Polska wynika, że wielu Polaków nie wie, jak powinien wyglądać prawidłowo skomponowany posiłek. To nie wszystko – okazuje się, że prawie co dziesiąty Polak rezygnuje ze śniadania. W efekcie jemy byle co i byle jak, nierzadko stołując się poza domem i sięgając po gotowe dania.

Właśnie dla takich zabieganych osób producenci stworzyli sprzedawane w opakowaniach sałatki oraz surówki. Jest w czym wybierać – colesław z białej kapusty, surówka z burakami, marchwią lub porem, z czerwonej kapusty, a także sałatka z mozzarellą, szynką czy miksem sałat. W sklepach dostępne są również sałatki, w których składniki znajdują się osobno (przed podaniem trzeba je wymieszać), a do zestawu dołączony jest sos oraz plastikowy widelec. Analitycy szacują, że rynek gotowych sałatek w Polsce rośnie w tempie kilkunastu procent rocznie. Tylko czy wiemy, co jemy?

Wszystko przez utlenianie

– Gotowe sałatki i surówki to droga na skróty w dietetycznym labiryncie – nie kryje Ewa Walus, specjalistka ds. żywienia z Centrum Naturhouse. Dlaczego? Bo choć wydają się rozsądnym wyborem w gąszczu gotowych produktów, do ich jakości można mieć sporo zastrzeżeń. Gotowe warzywa zapakowane w pudełka, zanim trafiły na sklepową półkę, przebyły bardzo długą drogę, która pozbawiła ich większości witamin i związków aktywnych.

Specjalistka ds. żywienia tłumaczy, że podczas przemysłowego krojenia dochodzi do utleniania szeregu wartościowych związków obecnych w świeżych warzywach. Oczywiście, gdy kroimy warzywa i owoce na naszej domowej desce, dochodzi do tych samych procesów. I właśnie dlatego sałatki i surówki spożywamy zazwyczaj zaraz po przygotowaniu, by nie ulegały utlenieniu. Niestety, gotowe produkty dostępne w sklepach i marketach w niewielkim stopniu przypominają te domowe.

Guma guar zamiast witamin

Czyli co właściwie w nich siedzi? – Obfitują w błonnik i minerały, ale na tym lista praktycznie się kończy. Nie miejmy złudzeń: tarta marchewka w sałatce o kilkudniowej nawet dacie ważności nie obfituje w cenny karoten czy witaminę E – podkreśla Ewa Walus. W gotowych sałatkach znajdziemy, co oczywiste, liczne ulepszacze, które mają zadowolić nasze podniebienie. To m.in. majonez, który – jak przypomina nasza specjalistka – nie jest zdrowy, choć chętnie przez Polaków stosowany, a także roślinne środki zagęszczające i żelujące np. guma guar, mączka chleba świętojańskiego. – Wymienione środki zagęszczające, mimo że naturalne, bo pochodzenia roślinnego, mogą działać przeczyszczająco i wywoływać reakcje alergiczne – ostrzega Ewa Walus.
Te niezdrowe konserwanty

To nie wszystko. Zdaniem specjalistki, do gotowych surówek i sałatek dodawane są konserwanty, w tym sole potasowe lub sodowe kwasu benzoesowego, które mogą działać alergizująco. Dlatego eksperci je odradzają. – Związki te są jednymi z najczęściej stosowanych środków konserwujących i o ich przedawkowanie dość łatwo. Dlatego gotowe sałatki i surówki lepiej traktować jako wybór sporadyczny, podyktowany koniecznością chwili. Pamiętajmy, że za jakością zawsze stoi czas i wysiłek – zaznacza dietetyczka.

*Zaangażowanie, które popłaca *
Nie da się ukryć, że zdrowa i pożywna sałatka wymaga naszego zaangażowania, ale wysiłek się opłaci. Domowy wyrób ze świeżych produktów, bez polepszaczy i środków konserwujących, będzie znacznie bogatszy w witaminy i szereg cennych związków. – Świeże warzywa będą znacznie lepiej kształtować naszą odporność niż gotowe produkty, czekające na sklepowej półce - zaznacza nasza rozmówczyni. Wniosek? Po gotowe surówki i sałatki sięgajmy w ostateczności i jedynie od czasu do czasu.

Ewa Podsiadły-Natorska

Polecamy także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia