Gotowe surówki i sałatki - co w nich siedzi?

Są niedrogie, gotowe do spożycia, a producenci reklamują je jako ?zdrowe i pożywne?. Sałatki i surówki zapakowane do plastikowego pojemnika, często sprzedawane z widelczykiem, to lepszy wybór, niż zjedzony naprędce hamburger. Ale nie dajmy się zwieść ? tego typu produkty, choć zawierają głównie warzywa, mają niewiele składników odżywczych, za to sporo konserwantów.

Gotowe surówki i sałatki - co w nich siedzi?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Żyjemy szybko i coraz częściej nie mamy czasu na gotowanie. Z badań przeprowadzonych na zlecenie Kraft Foods Polska wynika, że wielu Polaków nie wie, jak powinien wyglądać prawidłowo skomponowany posiłek. To nie wszystko – okazuje się, że prawie co dziesiąty Polak rezygnuje ze śniadania. W efekcie jemy byle co i byle jak, nierzadko stołując się poza domem i sięgając po gotowe dania.

Właśnie dla takich zabieganych osób producenci stworzyli sprzedawane w opakowaniach sałatki oraz surówki. Jest w czym wybierać – colesław z białej kapusty, surówka z burakami, marchwią lub porem, z czerwonej kapusty, a także sałatka z mozzarellą, szynką czy miksem sałat. W sklepach dostępne są również sałatki, w których składniki znajdują się osobno (przed podaniem trzeba je wymieszać), a do zestawu dołączony jest sos oraz plastikowy widelec. Analitycy szacują, że rynek gotowych sałatek w Polsce rośnie w tempie kilkunastu procent rocznie. Tylko czy wiemy, co jemy?

Wszystko przez utlenianie

– Gotowe sałatki i surówki to droga na skróty w dietetycznym labiryncie – nie kryje Ewa Walus, specjalistka ds. żywienia z Centrum Naturhouse. Dlaczego? Bo choć wydają się rozsądnym wyborem w gąszczu gotowych produktów, do ich jakości można mieć sporo zastrzeżeń. Gotowe warzywa zapakowane w pudełka, zanim trafiły na sklepową półkę, przebyły bardzo długą drogę, która pozbawiła ich większości witamin i związków aktywnych.

Specjalistka ds. żywienia tłumaczy, że podczas przemysłowego krojenia dochodzi do utleniania szeregu wartościowych związków obecnych w świeżych warzywach. Oczywiście, gdy kroimy warzywa i owoce na naszej domowej desce, dochodzi do tych samych procesów. I właśnie dlatego sałatki i surówki spożywamy zazwyczaj zaraz po przygotowaniu, by nie ulegały utlenieniu. Niestety, gotowe produkty dostępne w sklepach i marketach w niewielkim stopniu przypominają te domowe.

Guma guar zamiast witamin

Czyli co właściwie w nich siedzi? – Obfitują w błonnik i minerały, ale na tym lista praktycznie się kończy. Nie miejmy złudzeń: tarta marchewka w sałatce o kilkudniowej nawet dacie ważności nie obfituje w cenny karoten czy witaminę E – podkreśla Ewa Walus. W gotowych sałatkach znajdziemy, co oczywiste, liczne ulepszacze, które mają zadowolić nasze podniebienie. To m.in. majonez, który – jak przypomina nasza specjalistka – nie jest zdrowy, choć chętnie przez Polaków stosowany, a także roślinne środki zagęszczające i żelujące np. guma guar, mączka chleba świętojańskiego. – Wymienione środki zagęszczające, mimo że naturalne, bo pochodzenia roślinnego, mogą działać przeczyszczająco i wywoływać reakcje alergiczne – ostrzega Ewa Walus.
Te niezdrowe konserwanty

To nie wszystko. Zdaniem specjalistki, do gotowych surówek i sałatek dodawane są konserwanty, w tym sole potasowe lub sodowe kwasu benzoesowego, które mogą działać alergizująco. Dlatego eksperci je odradzają. – Związki te są jednymi z najczęściej stosowanych środków konserwujących i o ich przedawkowanie dość łatwo. Dlatego gotowe sałatki i surówki lepiej traktować jako wybór sporadyczny, podyktowany koniecznością chwili. Pamiętajmy, że za jakością zawsze stoi czas i wysiłek – zaznacza dietetyczka.

*Zaangażowanie, które popłaca *
Nie da się ukryć, że zdrowa i pożywna sałatka wymaga naszego zaangażowania, ale wysiłek się opłaci. Domowy wyrób ze świeżych produktów, bez polepszaczy i środków konserwujących, będzie znacznie bogatszy w witaminy i szereg cennych związków. – Świeże warzywa będą znacznie lepiej kształtować naszą odporność niż gotowe produkty, czekające na sklepowej półce - zaznacza nasza rozmówczyni. Wniosek? Po gotowe surówki i sałatki sięgajmy w ostateczności i jedynie od czasu do czasu.

Ewa Podsiadły-Natorska

Polecamy także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów