Golonka duszona na piwie

Golonkę możemy piec, gotować i dusić. Wielu miłośników tego dania uznaje wyłącznie golonkę pieczoną w piwie lub w duszoną w kapuście. Inni opowiadają się za gotowaną, podawaną z chrzanem i musztardą. Jaki jest wasz ulubiony sposób?

GolonkaGolonka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg golonki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 marchew
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 pietruszka
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • 1-2 szklanki bulionu

Przepis

Oczyszczoną i opłukaną golonkę gotować w słonej wodzie około 20 minut. Następnie wyjąć i obsypać mąką wymieszaną z przyprawami.
Natłuszczone naczynie rozgrzać na maksymalnym ogniu około 3 minuty, dodać olej, przygotowaną golonkę opiekać w gorącym naczyniu ze wszystkich stron.
Dodać oczyszczone, pokrojone w paseczki jarzyny i cebulę. Podlać rosołem, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do miękkości, tj. około 60 minut.
Podczas duszenia 2-3 razy podlać piwem. Miękkie mięso obrać z kości, pokroić na porcje, ozdobić duszonymi jarzynami i polać sosem. P
odawać z białym pieczywem.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza