Golonka duszona na piwie

Golonkę możemy piec, gotować i dusić. Wielu miłośników tego dania uznaje wyłącznie golonkę pieczoną w piwie lub w duszoną w kapuście. Inni opowiadają się za gotowaną, podawaną z chrzanem i musztardą. Jaki jest wasz ulubiony sposób?

GolonkaGolonka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg golonki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 marchew
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 pietruszka
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • 1-2 szklanki bulionu

Przepis

Oczyszczoną i opłukaną golonkę gotować w słonej wodzie około 20 minut. Następnie wyjąć i obsypać mąką wymieszaną z przyprawami.
Natłuszczone naczynie rozgrzać na maksymalnym ogniu około 3 minuty, dodać olej, przygotowaną golonkę opiekać w gorącym naczyniu ze wszystkich stron.
Dodać oczyszczone, pokrojone w paseczki jarzyny i cebulę. Podlać rosołem, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do miękkości, tj. około 60 minut.
Podczas duszenia 2-3 razy podlać piwem. Miękkie mięso obrać z kości, pokroić na porcje, ozdobić duszonymi jarzynami i polać sosem. P
odawać z białym pieczywem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości