Golonka duszona na piwie
Golonkę możemy piec, gotować i dusić. Wielu miłośników tego dania uznaje wyłącznie golonkę pieczoną w piwie lub w duszoną w kapuście. Inni opowiadają się za gotowaną, podawaną z chrzanem i musztardą. Jaki jest wasz ulubiony sposób?
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Oczyszczoną i opłukaną golonkę gotować w słonej wodzie około 20 minut. Następnie wyjąć i obsypać mąką wymieszaną z przyprawami.
Natłuszczone naczynie rozgrzać na maksymalnym ogniu około 3 minuty, dodać olej, przygotowaną golonkę opiekać w gorącym naczyniu ze wszystkich stron.
Dodać oczyszczone, pokrojone w paseczki jarzyny i cebulę. Podlać rosołem, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do miękkości, tj. około 60 minut.
Podczas duszenia 2-3 razy podlać piwem. Miękkie mięso obrać z kości, pokroić na porcje, ozdobić duszonymi jarzynami i polać sosem. P
odawać z białym pieczywem.