Gałka muszkatołowa – właściwości, zastosowanie, pochodzenie

Muszkatołowiec korzenny to jedna z najpopularniejszych przypraw stosowanych w kuchni. Jednak nie wszyscy znają jej inne zastosowania w medycynie naturalnej. Największym zaskoczeniem może być fakt, że gałka muszkatołowa przejawia właściwości halucynogenne.

Owoc gałki muszkatołowej
Źródło zdjęć: © Fotolia
Edyta Maciejczak

Gałka muszkatołowa – pochodzenie

Drzewo muszkatołowcowate pochodzi z Wysp Banda (Wyspy Korzenne, będące częścią Archipelagu Malajskiego). Do Europy sprowadzili ją krzyżowcy w trakcie wypraw krzyżowych. Gałka muszkatołowa, którą się z niego pozyskuje może być składnikiem popularnej indonezyjskiej przyprawy curry.

Gałka muszkatołowa - zastosowanie

Gałkę muszkatołową w kuchni stosuje się zwykle w sproszkowanej formie. Jest niezwykle aromatyczna – wystarczy niewielka ilość gałki muszkatołowej, aby wzmocnić smak potrawy, a to za sprawą olejków eterycznych i substancji lotnych. Charakteryzuje się gorzkim smakiem i intensywnym aromatem. Dlatego idealnie pasuje do ciast (zwłaszcza pierników)
i deserów (puddingów, kremów)
, potraw mięsnych, kiełbas, pasztetów, sosów, a także owoców morza, zup czy win.

Warto dodać, że gałka muszkatołowa jest świetnym dodatkiem do ajerkoniaku. Gałka muszkatołowa nada niepowtarzalności jajkom oraz niektórym warzywom (szpinakowi, brokułowi, kapuście, cebuli, fasoli)
. Można z powodzeniem stosować ją w daniach serowych. Gałka muszkatołowa łączy się z pomidorami, roślinami strączkowymi i kurczakiem. Dzięki gałce muszkatołowej włoska mortadela otrzyma unikatowy smak, podobnie jak potrawy z baraniny czy jagnięciny. Aromatycznego smaku doda kotletom mielonym, daniom z makaronu, plackom z cukinii, flakom czy bigosowi.

Zapach gałki określa się jako aromatyczny i słodki, natomiast smak słodki i delikatny.

Gałka muszkatołowa – wartości odżywcze

Gałka muszkatołowa dostarcza szerokiej gamy witamin i minerałów. Są to przede wszystkim:

Gałka muszkatołowa – właściwości zdrowotne

Gałka muszkatołowa ma również szerokie zastosowanie jako środek leczniczy. Jest szczególnie pomocna przy wzdęciach, wymiotach czy nudnościach. Poprawia apetyt, działa efektywnie na trawienie, dzięki wzmożeniu wydzielania soku żołądkowego. Natomiast zawarta w gałce muszkatołowej substancja eugenol zapobiega wrzodom żołądka. Kolejną leczniczą* funkcją gałki muszkatołowej* jest zapobieganie zakrzepom, zlepianiu się płytek krwi. W medycynie wschodniej stosuje się ją w dolegliwościach oskrzelowych i reumatyzmie. Z kolei masło muszkatołowe, uzyskiwane z nasion gorszej jakości, stanowi składnik niektórych produktów kosmetycznych.

Gałka muszkatołowa – działanie halucynogenne

Niewątpliwie najwięcej zainteresowania wzbudzają właściwości halucynogenne gałki. Nadmierne spożywanie może prowadzić do niebezpiecznych reakcji organizmu. Odpowiedzialny jest za to składnik psychoaktywnej mirystycyny. Ponadto, efektem ubocznym spożycia dużej ilości gałki może być kołatanie serca, ataki epileptyczne, omdlenia, stany lękowe, uczucie oszołomienia.

Ze stosowaniem i spożywaniem tej przyprawy powinny szczególnie uważać kobiety w ciąży, ponieważ nadmierna ilość gałki muszkatołowej może doprowadzić nawet do poronienia.

Co ciekawe, gałka muszkatołowa może wpływać na potencję. Dzieje się tak za sprawą substancji drażniących, które powodują przekrwienie obszarów miednicy małej, w tym narządów płciowych.

Gałka muszkatołowa to zatem nie tylko aromatyczna przyprawa nadającą potrawom niepowtarzalny smak, ale również środek leczniczy pomocny w różnych dolegliwościach. Stosowanie jej w codziennej diecie wzbogaci nasz organizm w niezbędne witaminy i minerały.

Gałka muszkatołowa - curry

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce