Gałka muszkatołowa – właściwości, zastosowanie, pochodzenie

Muszkatołowiec korzenny to jedna z najpopularniejszych przypraw stosowanych w kuchni. Jednak nie wszyscy znają jej inne zastosowania w medycynie naturalnej. Największym zaskoczeniem może być fakt, że gałka muszkatołowa przejawia właściwości halucynogenne.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Owoc gałki muszkatołowej
Owoc gałki muszkatołowej (Fotolia)
WP

Gałka muszkatołowa – pochodzenie

Drzewo muszkatołowcowate pochodzi z Wysp Banda (Wyspy Korzenne, będące częścią Archipelagu Malajskiego). Do Europy sprowadzili ją krzyżowcy w trakcie wypraw krzyżowych. Gałka muszkatołowa, którą się z niego pozyskuje może być składnikiem popularnej indonezyjskiej przyprawy curry.

Gałka muszkatołowa - zastosowanie

WP

Gałkę muszkatołową w kuchni stosuje się zwykle w sproszkowanej formie. Jest niezwykle aromatyczna – wystarczy niewielka ilość gałki muszkatołowej, aby wzmocnić smak potrawy, a to za sprawą olejków eterycznych i substancji lotnych. Charakteryzuje się gorzkim smakiem i intensywnym aromatem. Dlatego idealnie pasuje do ciast (zwłaszcza pierników) i deserów (puddingów, kremów), potraw mięsnych, kiełbas, pasztetów, sosów, a także owoców morza, zup czy win.

Warto dodać, że gałka muszkatołowa jest świetnym dodatkiem do ajerkoniaku. Gałka muszkatołowa nada niepowtarzalności jajkom oraz niektórym warzywom (szpinakowi, brokułowi, kapuście, cebuli, fasoli). Można z powodzeniem stosować ją w daniach serowych. Gałka muszkatołowa łączy się z pomidorami, roślinami strączkowymi i kurczakiem. Dzięki gałce muszkatołowej włoska mortadela otrzyma unikatowy smak, podobnie jak potrawy z baraniny czy jagnięciny. Aromatycznego smaku doda kotletom mielonym, daniom z makaronu, plackom z cukinii, flakom czy bigosowi.

Zapach gałki określa się jako aromatyczny i słodki, natomiast smak słodki i delikatny.

Gałka muszkatołowa – wartości odżywcze

WP

Gałka muszkatołowa dostarcza szerokiej gamy witamin i minerałów. Są to przede wszystkim:

Gałka muszkatołowa – właściwości zdrowotne

Gałka muszkatołowa ma również szerokie zastosowanie jako środek leczniczy. Jest szczególnie pomocna przy wzdęciach, wymiotach czy nudnościach. Poprawia apetyt, działa efektywnie na trawienie, dzięki wzmożeniu wydzielania soku żołądkowego. Natomiast zawarta w gałce muszkatołowej substancja eugenol zapobiega wrzodom żołądka. Kolejną leczniczą funkcją gałki muszkatołowej jest zapobieganie zakrzepom, zlepianiu się płytek krwi. W medycynie wschodniej stosuje się ją w dolegliwościach oskrzelowych i reumatyzmie. Z kolei masło muszkatołowe, uzyskiwane z nasion gorszej jakości, stanowi składnik niektórych produktów kosmetycznych.

Gałka muszkatołowa – działanie halucynogenne

WP

Niewątpliwie najwięcej zainteresowania wzbudzają właściwości halucynogenne gałki. Nadmierne spożywanie może prowadzić do niebezpiecznych reakcji organizmu. Odpowiedzialny jest za to składnik psychoaktywnej mirystycyny. Ponadto, efektem ubocznym spożycia dużej ilości gałki może być kołatanie serca, ataki epileptyczne, omdlenia, stany lękowe, uczucie oszołomienia.

Ze stosowaniem i spożywaniem tej przyprawy powinny szczególnie uważać kobiety w ciąży, ponieważ nadmierna ilość gałki muszkatołowej może doprowadzić nawet do poronienia.

Co ciekawe, gałka muszkatołowa może wpływać na potencję. Dzieje się tak za sprawą substancji drażniących, które powodują przekrwienie obszarów miednicy małej, w tym narządów płciowych.

Gałka muszkatołowa to zatem nie tylko aromatyczna przyprawa nadającą potrawom niepowtarzalny smak, ale również środek leczniczy pomocny w różnych dolegliwościach. Stosowanie jej w codziennej diecie wzbogaci nasz organizm w niezbędne witaminy i minerały.

WP

Gałka muszkatołowa - curry

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP