WAŻNE
TERAZ

Wniosek o areszt dla Ziobry - jest ruch prokuratury

Gałka muszkatołowa – właściwości, zastosowanie, pochodzenie

Muszkatołowiec korzenny to jedna z najpopularniejszych przypraw stosowanych w kuchni. Jednak nie wszyscy znają jej inne zastosowania w medycynie naturalnej. Największym zaskoczeniem może być fakt, że gałka muszkatołowa przejawia właściwości halucynogenne.

Owoc gałki muszkatołowej
Źródło zdjęć: © Fotolia
Edyta Maciejczak

Gałka muszkatołowa – pochodzenie

Drzewo muszkatołowcowate pochodzi z Wysp Banda (Wyspy Korzenne, będące częścią Archipelagu Malajskiego). Do Europy sprowadzili ją krzyżowcy w trakcie wypraw krzyżowych. Gałka muszkatołowa, którą się z niego pozyskuje może być składnikiem popularnej indonezyjskiej przyprawy curry.

Gałka muszkatołowa - zastosowanie

Gałkę muszkatołową w kuchni stosuje się zwykle w sproszkowanej formie. Jest niezwykle aromatyczna – wystarczy niewielka ilość gałki muszkatołowej, aby wzmocnić smak potrawy, a to za sprawą olejków eterycznych i substancji lotnych. Charakteryzuje się gorzkim smakiem i intensywnym aromatem. Dlatego idealnie pasuje do ciast (zwłaszcza pierników)
i deserów (puddingów, kremów)
, potraw mięsnych, kiełbas, pasztetów, sosów, a także owoców morza, zup czy win.

Warto dodać, że gałka muszkatołowa jest świetnym dodatkiem do ajerkoniaku. Gałka muszkatołowa nada niepowtarzalności jajkom oraz niektórym warzywom (szpinakowi, brokułowi, kapuście, cebuli, fasoli)
. Można z powodzeniem stosować ją w daniach serowych. Gałka muszkatołowa łączy się z pomidorami, roślinami strączkowymi i kurczakiem. Dzięki gałce muszkatołowej włoska mortadela otrzyma unikatowy smak, podobnie jak potrawy z baraniny czy jagnięciny. Aromatycznego smaku doda kotletom mielonym, daniom z makaronu, plackom z cukinii, flakom czy bigosowi.

Zapach gałki określa się jako aromatyczny i słodki, natomiast smak słodki i delikatny.

Gałka muszkatołowa – wartości odżywcze

Gałka muszkatołowa dostarcza szerokiej gamy witamin i minerałów. Są to przede wszystkim:

Gałka muszkatołowa – właściwości zdrowotne

Gałka muszkatołowa ma również szerokie zastosowanie jako środek leczniczy. Jest szczególnie pomocna przy wzdęciach, wymiotach czy nudnościach. Poprawia apetyt, działa efektywnie na trawienie, dzięki wzmożeniu wydzielania soku żołądkowego. Natomiast zawarta w gałce muszkatołowej substancja eugenol zapobiega wrzodom żołądka. Kolejną leczniczą* funkcją gałki muszkatołowej* jest zapobieganie zakrzepom, zlepianiu się płytek krwi. W medycynie wschodniej stosuje się ją w dolegliwościach oskrzelowych i reumatyzmie. Z kolei masło muszkatołowe, uzyskiwane z nasion gorszej jakości, stanowi składnik niektórych produktów kosmetycznych.

Gałka muszkatołowa – działanie halucynogenne

Niewątpliwie najwięcej zainteresowania wzbudzają właściwości halucynogenne gałki. Nadmierne spożywanie może prowadzić do niebezpiecznych reakcji organizmu. Odpowiedzialny jest za to składnik psychoaktywnej mirystycyny. Ponadto, efektem ubocznym spożycia dużej ilości gałki może być kołatanie serca, ataki epileptyczne, omdlenia, stany lękowe, uczucie oszołomienia.

Ze stosowaniem i spożywaniem tej przyprawy powinny szczególnie uważać kobiety w ciąży, ponieważ nadmierna ilość gałki muszkatołowej może doprowadzić nawet do poronienia.

Co ciekawe, gałka muszkatołowa może wpływać na potencję. Dzieje się tak za sprawą substancji drażniących, które powodują przekrwienie obszarów miednicy małej, w tym narządów płciowych.

Gałka muszkatołowa to zatem nie tylko aromatyczna przyprawa nadającą potrawom niepowtarzalny smak, ale również środek leczniczy pomocny w różnych dolegliwościach. Stosowanie jej w codziennej diecie wzbogaci nasz organizm w niezbędne witaminy i minerały.

Gałka muszkatołowa - curry

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki