Galareta z nóżek wieprzowych – co zrobić, żeby wyszła idealnie?
Zimne nóżki, czyli galareta z wieprzowych nóżek, to danie, które od wieków towarzyszy Polakom w ważnych chwilach życia. Spotkamy je na weselach, przyjęciach komunijnych czy innego rodzaju spotkaniach towarzyskich. Jest smaczna i można ją urozmaicać różnymi dodatkami. Co zrobić, by galareta wieprzowa była idealna?
Jak zrobić galaretę z nóżek wieprzowych?
Galareta z nóżek wieprzowych jest bardzo czasochłonnym daniem, ale za to nie jest pracochłonna, gdyż robi się praktycznie sama.
Zrobienie galarety z nóżek wieprzowych jest łatwiejsze niż zrobienie ich z kurczaka czy innego rodzaju mięsa. Dlaczego? Nie potrzebujemy dodawać żelatyny, ponieważ nóżki wydzielają tyle kolagenu, że wytworzony w czasie gotowania rosół sam się zsiada w zupełnie naturalny sposób.
Składniki:
- 1,5 kg nóżek wieprzowych,
- 1 golonka,
- 3 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1 seler,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Najpierw mięso należy umyć. Układamy je w dużym garnku i zalewamy wodą na ok. 2 cm ponad jego poziom. Następnie dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu i gotujemy pod przykryciem przez ok. 2 godziny, zbierając co jakiś czas szumowiny.
- Włoszczyznę oczyszczamy i kroimy na kilka kawałków. Cebulę obieramy i opalamy. Po pierwszych godzinach gotowania dodajemy do garnka warzywa. Gotujemy kolejne 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyjmujemy z bulionu mięso i warzywa. Odstawiamy do przestudzenia.
- Mięso oddzielamy od kości. Warzywa kroimy w kostkę albo w plasterki. Wywar przecedzamy przez sito i doprawiamy.
- Rozdrobnione mięso i pokrojone warzywa układamy w szklanych miseczkach i zalewamy wywarem. Dla urozmaicenia do mięsa i warzyw można dodać gotowany zielony groszek czy też ugotowane na twardo jajko.
- Galaretę pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy ją do lodówki na co najmniej kilka godzin, by dobrze stężała. Można ją przechowywać w lodówce nawet do 10 dni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety jajeczne. Wspomnienie z PRL-u
Jak podajemy galaretę z nóżek wieprzowych?
Galaretę z nóżek wieprzowych najlepiej wyjąć z miseczek poprzez odwrócenie ich do góry dnem nad płaskimi talerzami. Można pomóc sobie widelcem, ale tak, by nie uszkodzić struktury galarety. Jeśli przygotowaliśmy potrawę w prostokątnych pojemnikach, możemy ją pokroić w plastry i w ten sposób podać.
Najczęściej galarecie towarzyszą plasterki cytryny lub ocet oraz świeże pieczywo. Niektórzy preferują galaretę z majonezem.
Najczęstsze błędy popełniane w czasie gotowania galarety
W czasie gotowania galarety najczęściej popełniane są dwa błędy, które jednak można z łatwością naprawić.
Zbyt duża ilość wody
Do ugotowania galarety potrzeba tylko ok. 2 cm wody ponad poziom mięsa. Jeśli przypadkowo wlejemy jej więcej, wywar po prostu nie będzie mógł samodzielnie stężeć. Co wtedy zrobić? Jeśli pomimo schłodzenia, widzimy, że galareta ciągle jest płynna lub mało sztywna, należy ponownie ją zagotować i dodać do niej żelatynę. Wtedy bez problemu nasza galareta wieprzowa będzie taka, jak być powinna.
Mętny wywar
Jeśli rosół gotuje się zbyt mocno albo mięso zamiast do zimnej wody włożyliśmy do już podgrzanej, może stać się on mętny i mało apetyczny. Ale na to też mamy rozwiązanie. Do wywaru należy dolać 2 łyżki octu oraz ubite białko jaja. Całość należy dobrze wymieszać, zagotować, a potem przecedzić przez sitko, które dodatkowo będzie wyłożone złożoną kilkukrotnie gazą. Wywar powinien stać się klarowny.
Galareta jest nie tylko smacznym posiłkiem, ale również pozytywnie wpływa na skórę i stawy ze względu na dużą zawartość kolagenu. Spróbujcie samodzielnie ją zrobić, a z pewnością nie pożałujecie.