Przechowywanie jedzenia w otwartej puszce jest poważnym błędem. Czym to grozi?
Często używając warzyw czy owoców w puszce, nie zużywamy całej jej zawartości. Szkoda nam wyrzucać jedzenie, wkładamy więc otwartą puszkę do lodówki. Okazuje się jednak, że może to być groźne dla naszego zdrowia. Dlaczego?
Dlaczego przechowywanie jedzenia w otwartej puszce nie jest dobrym pomysłem?
Jedzenie w puszce przesiąka zapachami innych produktów przechowywanych w lodówce i vice versa. Otwartej puszki nie da się domknąć tak, aby zapachy się do niej nie dostawały. Sery, owoce i inne produkty w lodówce mogą też przejść zapachem pożywienia z puszki.
Wystarczy, że otwarta puszka postoi w lodówce jeden dzień, a jej zawartość zyska metalowy posmak. Wówczas nadaje się tylko do wyrzucenia
Jedzenie w lodówce należy trzymać w szczelnych opakowaniach. W przeciwnym razie wilgoć i powietrze wnikają do produktów i przyspieszają ich psucie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy owoce i warzywa w puszce są zdrowe?
Łatwo też skaleczyć się na ostrych krawędziach puszki. Wielokrotne wyjmowanie niewielkich porcji z puszki zwiększa prawdopodobieństwa poważnego zranienia się.
Puszki zawierają cynę, która może dostać się do pożywienia w procesie utleniania. Cyna w niskich stężeniach nie jest bardzo groźna dla człowieka. Jednak zatrucie tym pierwiastkiem po spożyciu pożywienia w puszce może prowadzić do podrażnienia żołądka i biegunek.
Czy pozostałą zawartość puszki trzeba wyrzucić?
Jedzenia z puszki wcale nie trzeba wyrzucać. Jeśli nie wykorzystaliśmy całej zawartości puszki za jednym razem, możemy przełożyć je do pojemnika na jedzenie z pokrywką. Tak zapakowane jedzenie możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni.