Przechowywanie jedzenia w otwartej puszce jest poważnym błędem. Czym to grozi?

Często używając warzyw czy owoców w puszce, nie zużywamy całej jej zawartości. Szkoda nam wyrzucać jedzenie, wkładamy więc otwartą puszkę do lodówki. Okazuje się jednak, że może to być groźne dla naszego zdrowia. Dlaczego?

Puszki z jedzeniemPuszki z jedzeniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | TATJANA BAIBAKOVA

Dlaczego przechowywanie jedzenia w otwartej puszce nie jest dobrym pomysłem?

Jedzenie w puszce przesiąka zapachami innych produktów przechowywanych w lodówce i vice versa. Otwartej puszki nie da się domknąć tak, aby zapachy się do niej nie dostawały. Sery, owoce i inne produkty w lodówce mogą też przejść zapachem pożywienia z puszki.

Wystarczy, że otwarta puszka postoi w lodówce jeden dzień, a jej zawartość zyska metalowy posmak. Wówczas nadaje się tylko do wyrzucenia

Jedzenie w lodówce należy trzymać w szczelnych opakowaniach. W przeciwnym razie wilgoć i powietrze wnikają do produktów i przyspieszają ich psucie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy owoce i warzywa w puszce są zdrowe?

Łatwo też skaleczyć się na ostrych krawędziach puszki. Wielokrotne wyjmowanie niewielkich porcji z puszki zwiększa prawdopodobieństwa poważnego zranienia się.

Puszki zawierają cynę, która może dostać się do pożywienia w procesie utleniania. Cyna w niskich stężeniach nie jest bardzo groźna dla człowieka. Jednak zatrucie tym pierwiastkiem po spożyciu pożywienia w puszce może prowadzić do podrażnienia żołądka i biegunek.

Czy pozostałą zawartość puszki trzeba wyrzucić?

Jedzenia z puszki wcale nie trzeba wyrzucać. Jeśli nie wykorzystaliśmy całej zawartości puszki za jednym razem, możemy przełożyć je do pojemnika na jedzenie z pokrywką. Tak zapakowane jedzenie możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz