Frytki z fasolki i inne lekkie dania z roślin strączkowych

Wydaje ci się, że potrawy z roślin strączkowych muszą być ciężkostrawne? Niekoniecznie. Ważny jest sposób ich przyrządzania. Zobaczcie przepis na zdrowszą wersję frytek wykonaną z fasolki szparagowej. W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka Maria Banach przygotowała też sambal stir-fry z kurczaka i groszku cukrowego oraz brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy.

Wydaje ci się, że potrawy z roślin strączkowych muszą być ciężkostrawne? Niekoniecznie. Ważny jest sposób ich przyrządzania. Zobaczcie przepis na zdrowszą wersję frytek wykonaną z fasolki szparagowej. W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka Maria Banach przygotowała też sambal stir-fry z kurczaka i groszku cukrowego oraz brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy.

Chrupiące pieczone frytki z żółtej fasolki w panierce z krakersów

Składniki:
500 g fasolki szparagowej (świeżej!)
200 g solonych krakersów
1 jajko
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól pieprz do smaku
100 g majonezu
2-3 łyżeczki pasty wasabi

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy do niej fasolkę na mniej więcej 2 minuty, po czym odcedzamy ją i studzimy. Jajko wbijamy do miseczki. Dodajemy słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie widelcem łączymy dokładnie wszystkie składniki. Krakersy przekładamy do malaksera i miksujemy niemal na pył. Przesypujemy je do drugiej miseczki. Fasolki osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą moczymy w jajku, a następnie obtaczamy w krakersach. Tak przygotowane fasolki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 10−15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C, aż fasolki się przyrumienią i staną się chrupiące. Majonez mieszamy z pastą wasabi, aż pozbędziemy się grudek. Podajemy na ciepło, z majonezem.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał