Frytki z fasolki i inne lekkie dania z roślin strączkowych

Wydaje ci się, że potrawy z roślin strączkowych muszą być ciężkostrawne? Niekoniecznie. Ważny jest sposób ich przyrządzania. Zobaczcie przepis na zdrowszą wersję frytek wykonaną z fasolki szparagowej. W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka Maria Banach przygotowała też sambal stir-fry z kurczaka i groszku cukrowego oraz brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy.

Wydaje ci się, że potrawy z roślin strączkowych muszą być ciężkostrawne? Niekoniecznie. Ważny jest sposób ich przyrządzania. Zobaczcie przepis na zdrowszą wersję frytek wykonaną z fasolki szparagowej. W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka Maria Banach przygotowała też sambal stir-fry z kurczaka i groszku cukrowego oraz brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy.

Chrupiące pieczone frytki z żółtej fasolki w panierce z krakersów

Składniki:
500 g fasolki szparagowej (świeżej!)
200 g solonych krakersów
1 jajko
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól pieprz do smaku
100 g majonezu
2-3 łyżeczki pasty wasabi

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy do niej fasolkę na mniej więcej 2 minuty, po czym odcedzamy ją i studzimy. Jajko wbijamy do miseczki. Dodajemy słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie widelcem łączymy dokładnie wszystkie składniki. Krakersy przekładamy do malaksera i miksujemy niemal na pył. Przesypujemy je do drugiej miseczki. Fasolki osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą moczymy w jajku, a następnie obtaczamy w krakersach. Tak przygotowane fasolki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 10−15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C, aż fasolki się przyrumienią i staną się chrupiące. Majonez mieszamy z pastą wasabi, aż pozbędziemy się grudek. Podajemy na ciepło, z majonezem.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów