Trwa ładowanie...

Frytki z fasolki i inne lekkie dania z roślin strączkowych

Wydaje ci się, że potrawy z roślin strączkowych muszą być ciężkostrawne? Niekoniecznie. Ważny jest sposób ich przyrządzania. Zobaczcie przepis na zdrowszą wersję frytek wykonaną z fasolki szparagowej. W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka Maria Banach przygotowała też sambal stir-fry z kurczaka i groszku cukrowego oraz brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy.

d1mtq8m
d1mtq8m

Wydaje ci się, że potrawy z roślin strączkowych muszą być ciężkostrawne? Niekoniecznie. Ważny jest sposób ich przyrządzania. Zobaczcie przepis na zdrowszą wersję frytek wykonaną z fasolki szparagowej. W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka Maria Banach przygotowała też sambal stir-fry z kurczaka i groszku cukrowego oraz brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy.

Chrupiące pieczone frytki z żółtej fasolki w panierce z krakersów

Składniki:
500 g fasolki szparagowej (świeżej!)
200 g solonych krakersów
1 jajko
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól pieprz do smaku
100 g majonezu
2-3 łyżeczki pasty wasabi

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy do niej fasolkę na mniej więcej 2 minuty, po czym odcedzamy ją i studzimy. Jajko wbijamy do miseczki. Dodajemy słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie widelcem łączymy dokładnie wszystkie składniki. Krakersy przekładamy do malaksera i miksujemy niemal na pył. Przesypujemy je do drugiej miseczki. Fasolki osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą moczymy w jajku, a następnie obtaczamy w krakersach. Tak przygotowane fasolki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 10−15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C, aż fasolki się przyrumienią i staną się chrupiące. Majonez mieszamy z pastą wasabi, aż pozbędziemy się grudek. Podajemy na ciepło, z majonezem.

d1mtq8m
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1mtq8m
Więcej tematów