Dzień herbaty. Jak wybrać najlepszą?

Do śniadania, na spotkanie z przyjaciółmi, w chłodny wieczór, gdy siadamy pod kocem z książką… herbata pasuje do wielu okazji. Może dlatego ta pochodząca z Azji roślina stała się podstawą jednego z najpopularniejszych napojów świata. Pijemy ją od rana do wieczora, ciesząc się jej cennymi właściwościami, a przede wszystkim wspaniałym smakiem.

Dzień herbaty. Jak wybrać najlepszą?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
4

Z okazji dnia herbaty, który obchodzimy 15 grudnia, warto temu napojowi poświęcić trochę więcej uwagi. Poznać jej różne rodzaje, ale też kulinarne zastosowania - bo herbata nadaje się nie tylko do picia!

W sklepach kupimy wiele odmian herbaty. Różnią się nie tylko wyglądem, kolorem, wielkością liści czy zapachem, ale także smakiem, właściwościami, a nawet sposobem przygotowania.

Najpopularniejszą, czyli czarną herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy 3 - 5 minut. Jeśli zostawimy liście we wrzątku na dłużej, uwalniające się z herbaty taniny, zneutralizują pobudzające właściwości obecnych w liściach teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata stanie się zbyt gorzka.

Z kolei zieloną herbatę należy zalewać wodą o temperaturze do 80 stopni C. Aby napój nie nabrał gorzkiego smaku, parzymy ją krótko - maksymalnie 3 minuty. Te same liście można parzyć nawet do trzech razy, a najwartościowszym naparem jest ten z drugiego parzenia.

Za jedną z najbardziej wykwintnych uważana jest herbata biała, parzona w wodzie o temperaturze maksymalnie 85 stopni C. Najlepszy smak zyskuje ona po sześciu minutach parzenia.

czerwona herbata
© 123RF

Czerwona herbata, czyli Pu-Erh znakomicie przyspiesza metabolizm i dlatego jest częstym elementem diet odchudzających. Parzymy ją we wrzątku i w dodatku wielokrotnie. W każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje.

Niektóre gatunki herbat są fermentowane. Jednym z najbardziej popularnych rodzajów herbaty tego typu jest ulung. Parzymy ją w wodzie o temperaturze 90 stopni C przez cztery minuty. Ulung musi być parzony w dużych naczyniach, żeby spore liście - jedynie zwinięte, a nie rozdrobione - miały miejsce, by się otworzyć i oddać smak.

Najlepsza herbata to, oczywiście, ta liściasta. Kupując ją, mamy pewność, że nie ma tam żadnych domieszek, łodyżek bez smaku i innych śmieci. Bardzo często jednak pijemy herbatę z torebki. Oczywiście, trafiają się dobrej jakości herbaty ekspresowe. Wybierajmy więc te markowe, w których herbaciany susz nie jest ciasno upakowany w torebkę, ani zmielony na proszek.

Herbata to nie tylko napój, ale również składnik wielu potraw. Charakterystyczny smak doskonale dopełni nie tylko desery. W Chinach bardzo często gotuje się ryż z dodatkiem liści herbaty. Dzięki temu zyskuje on dodatkowe walory smakowe i staje się jeszcze zdrowszy. W podobny sposób możemy gotować również makaron. Jeśli wędzimy domowym sposobem drób, warto też dodać do mieszanki "dymiącej" garść liści herbaty – smak mięsa będzie znacznie bogatszy.

Aromatyczny napar może być również składnikiem marynaty do ryb i mięsa. Idealna jest w tym wypadku zielona herbata, którą po zaparzeniu i ostudzeniu zalewamy kawałki mięsa, dodając tradycyjne przyprawy – sól, pieprz, czosnek, zioła, etc. Mięso szybciej skruszeje i będzie miało delikatniejszy smak.

Zielona herbata w proszku, czyli matcha, może być wykorzystywana jako składnik wytrawnych sosów, musów czy galaretek, a także jako zielony barwnik do ciast czy makaronów. Przygotowane z tej, podobno najzdrowszej herbaty, dania będą kolorowe i bardzo smaczne.

Herbata króluje jednak w deserach. Nasączony tym napojem biszkopt to znakomity element tortów dla dzieci, bo nie musimy używać ponczu na bazie alkoholu. Warto w tym celu wykorzystywać różne rodzaje herbaty i sprawdzić, który najlepiej nam zasmakuje. Zmielona drobno dobrej jakości herbata może być również składnikiem kruchych ciasteczek. Jeśli chcemy przygotować taki deser, kupmy liściastą herbatę i zmielmy ją samodzielnie, a potem po prostu dodajmy do ciasta. Herbaciane ciasteczka fantastycznie smakują o każdej porze dnia, ale oczywiście najlepiej podać je o 17 po południu, koniecznie z filiżanką gorącej, aromatycznej herbaty!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne