Dzień herbaty. Jak wybrać najlepszą?

Do śniadania, na spotkanie z przyjaciółmi, w chłodny wieczór, gdy siadamy pod kocem z książką… herbata pasuje do wielu okazji. Może dlatego ta pochodząca z Azji roślina stała się podstawą jednego z najpopularniejszych napojów świata. Pijemy ją od rana do wieczora, ciesząc się jej cennymi właściwościami, a przede wszystkim wspaniałym smakiem.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Z okazji dnia herbaty, który obchodzimy 15 grudnia, warto temu napojowi poświęcić trochę więcej uwagi. Poznać jej różne rodzaje, ale też kulinarne zastosowania - bo herbata nadaje się nie tylko do picia!

W sklepach kupimy wiele odmian herbaty. Różnią się nie tylko wyglądem, kolorem, wielkością liści czy zapachem, ale także smakiem, właściwościami, a nawet sposobem przygotowania.

Najpopularniejszą, czyli czarną herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy 3 - 5 minut. Jeśli zostawimy liście we wrzątku na dłużej, uwalniające się z herbaty taniny, zneutralizują pobudzające właściwości obecnych w liściach teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata stanie się zbyt gorzka.

Z kolei zieloną herbatę należy zalewać wodą o temperaturze do 80 stopni C. Aby napój nie nabrał gorzkiego smaku, parzymy ją krótko - maksymalnie 3 minuty. Te same liście można parzyć nawet do trzech razy, a najwartościowszym naparem jest ten z drugiego parzenia.

Za jedną z najbardziej wykwintnych uważana jest herbata biała, parzona w wodzie o temperaturze maksymalnie 85 stopni C. Najlepszy smak zyskuje ona po sześciu minutach parzenia.

czerwona herbata
© 123RF

Czerwona herbata, czyli Pu-Erh znakomicie przyspiesza metabolizm i dlatego jest częstym elementem diet odchudzających. Parzymy ją we wrzątku i w dodatku wielokrotnie. W każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje.

Niektóre gatunki herbat są fermentowane. Jednym z najbardziej popularnych rodzajów herbaty tego typu jest ulung. Parzymy ją w wodzie o temperaturze 90 stopni C przez cztery minuty. Ulung musi być parzony w dużych naczyniach, żeby spore liście - jedynie zwinięte, a nie rozdrobione - miały miejsce, by się otworzyć i oddać smak.

Najlepsza herbata to, oczywiście, ta liściasta. Kupując ją, mamy pewność, że nie ma tam żadnych domieszek, łodyżek bez smaku i innych śmieci. Bardzo często jednak pijemy herbatę z torebki. Oczywiście, trafiają się dobrej jakości herbaty ekspresowe. Wybierajmy więc te markowe, w których herbaciany susz nie jest ciasno upakowany w torebkę, ani zmielony na proszek.

Herbata to nie tylko napój, ale również składnik wielu potraw. Charakterystyczny smak doskonale dopełni nie tylko desery. W Chinach bardzo często gotuje się ryż z dodatkiem liści herbaty. Dzięki temu zyskuje on dodatkowe walory smakowe i staje się jeszcze zdrowszy. W podobny sposób możemy gotować również makaron. Jeśli wędzimy domowym sposobem drób, warto też dodać do mieszanki "dymiącej" garść liści herbaty – smak mięsa będzie znacznie bogatszy.

Aromatyczny napar może być również składnikiem marynaty do ryb i mięsa. Idealna jest w tym wypadku zielona herbata, którą po zaparzeniu i ostudzeniu zalewamy kawałki mięsa, dodając tradycyjne przyprawy – sól, pieprz, czosnek, zioła, etc. Mięso szybciej skruszeje i będzie miało delikatniejszy smak.

Zielona herbata w proszku, czyli matcha, może być wykorzystywana jako składnik wytrawnych sosów, musów czy galaretek, a także jako zielony barwnik do ciast czy makaronów. Przygotowane z tej, podobno najzdrowszej herbaty, dania będą kolorowe i bardzo smaczne.

Herbata króluje jednak w deserach. Nasączony tym napojem biszkopt to znakomity element tortów dla dzieci, bo nie musimy używać ponczu na bazie alkoholu. Warto w tym celu wykorzystywać różne rodzaje herbaty i sprawdzić, który najlepiej nam zasmakuje. Zmielona drobno dobrej jakości herbata może być również składnikiem kruchych ciasteczek. Jeśli chcemy przygotować taki deser, kupmy liściastą herbatę i zmielmy ją samodzielnie, a potem po prostu dodajmy do ciasta. Herbaciane ciasteczka fantastycznie smakują o każdej porze dnia, ale oczywiście najlepiej podać je o 17 po południu, koniecznie z filiżanką gorącej, aromatycznej herbaty!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości