Dzień herbaty. Jak wybrać najlepszą?

Do śniadania, na spotkanie z przyjaciółmi, w chłodny wieczór, gdy siadamy pod kocem z książką… herbata pasuje do wielu okazji. Może dlatego ta pochodząca z Azji roślina stała się podstawą jednego z najpopularniejszych napojów świata. Pijemy ją od rana do wieczora, ciesząc się jej cennymi właściwościami, a przede wszystkim wspaniałym smakiem.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Z okazji dnia herbaty, który obchodzimy 15 grudnia, warto temu napojowi poświęcić trochę więcej uwagi. Poznać jej różne rodzaje, ale też kulinarne zastosowania - bo herbata nadaje się nie tylko do picia!

W sklepach kupimy wiele odmian herbaty. Różnią się nie tylko wyglądem, kolorem, wielkością liści czy zapachem, ale także smakiem, właściwościami, a nawet sposobem przygotowania.

Najpopularniejszą, czyli czarną herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy 3 - 5 minut. Jeśli zostawimy liście we wrzątku na dłużej, uwalniające się z herbaty taniny, zneutralizują pobudzające właściwości obecnych w liściach teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata stanie się zbyt gorzka.

Z kolei zieloną herbatę należy zalewać wodą o temperaturze do 80 stopni C. Aby napój nie nabrał gorzkiego smaku, parzymy ją krótko - maksymalnie 3 minuty. Te same liście można parzyć nawet do trzech razy, a najwartościowszym naparem jest ten z drugiego parzenia.

Za jedną z najbardziej wykwintnych uważana jest herbata biała, parzona w wodzie o temperaturze maksymalnie 85 stopni C. Najlepszy smak zyskuje ona po sześciu minutach parzenia.

czerwona herbata
© 123RF

Czerwona herbata, czyli Pu-Erh znakomicie przyspiesza metabolizm i dlatego jest częstym elementem diet odchudzających. Parzymy ją we wrzątku i w dodatku wielokrotnie. W każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje.

Niektóre gatunki herbat są fermentowane. Jednym z najbardziej popularnych rodzajów herbaty tego typu jest ulung. Parzymy ją w wodzie o temperaturze 90 stopni C przez cztery minuty. Ulung musi być parzony w dużych naczyniach, żeby spore liście - jedynie zwinięte, a nie rozdrobione - miały miejsce, by się otworzyć i oddać smak.

Najlepsza herbata to, oczywiście, ta liściasta. Kupując ją, mamy pewność, że nie ma tam żadnych domieszek, łodyżek bez smaku i innych śmieci. Bardzo często jednak pijemy herbatę z torebki. Oczywiście, trafiają się dobrej jakości herbaty ekspresowe. Wybierajmy więc te markowe, w których herbaciany susz nie jest ciasno upakowany w torebkę, ani zmielony na proszek.

Herbata to nie tylko napój, ale również składnik wielu potraw. Charakterystyczny smak doskonale dopełni nie tylko desery. W Chinach bardzo często gotuje się ryż z dodatkiem liści herbaty. Dzięki temu zyskuje on dodatkowe walory smakowe i staje się jeszcze zdrowszy. W podobny sposób możemy gotować również makaron. Jeśli wędzimy domowym sposobem drób, warto też dodać do mieszanki "dymiącej" garść liści herbaty – smak mięsa będzie znacznie bogatszy.

Aromatyczny napar może być również składnikiem marynaty do ryb i mięsa. Idealna jest w tym wypadku zielona herbata, którą po zaparzeniu i ostudzeniu zalewamy kawałki mięsa, dodając tradycyjne przyprawy – sól, pieprz, czosnek, zioła, etc. Mięso szybciej skruszeje i będzie miało delikatniejszy smak.

Zielona herbata w proszku, czyli matcha, może być wykorzystywana jako składnik wytrawnych sosów, musów czy galaretek, a także jako zielony barwnik do ciast czy makaronów. Przygotowane z tej, podobno najzdrowszej herbaty, dania będą kolorowe i bardzo smaczne.

Herbata króluje jednak w deserach. Nasączony tym napojem biszkopt to znakomity element tortów dla dzieci, bo nie musimy używać ponczu na bazie alkoholu. Warto w tym celu wykorzystywać różne rodzaje herbaty i sprawdzić, który najlepiej nam zasmakuje. Zmielona drobno dobrej jakości herbata może być również składnikiem kruchych ciasteczek. Jeśli chcemy przygotować taki deser, kupmy liściastą herbatę i zmielmy ją samodzielnie, a potem po prostu dodajmy do ciasta. Herbaciane ciasteczka fantastycznie smakują o każdej porze dnia, ale oczywiście najlepiej podać je o 17 po południu, koniecznie z filiżanką gorącej, aromatycznej herbaty!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji