Domowy sękacz krok po kroku

Pieczony z ciasta biszkoptowego sękacz wyglądem przypomina ścięty pień z drzewa z sękami. Do przygotowania tradycyjnego potrzebne jest 40 jajek, kilo cukru, kilogram masła i mąki. Piecze się je na ognisku, nad którym umieszcza się gruby drewniany wałek. Obracając wałek, polewa się go cienką warstwą ciasta. Jednak pysznego sękacza można przygotować również w domowym piekarniku.

SękaczSękacz
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 200 g bardzo miękkiego masła
• 100 g cukru pudru
• 100 g cukru białego kryształu
• 7 jajek (L) białka i żółtka osobno
• 60 g mąki pszennej tortowej
• 60 g mąki ziemniaczanej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• zapach pomarańczowy lub waniliowy
• 3 łyżki wódki
• polewa czekoladowa

Przepis

  • Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
  • Foremkę o wymiarach ok. 35 cm x 35 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia,
  • boki pozostawić suche.
  • Mąki, proszek do pieczenia i sól, połączyć, wymieszać dokładnie, odstawić.
  • W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem na jednolitą, jasną masę (najlepiej płaską końcówką).
  • Kiedy masa jest dokładnie wymieszana, po jednym dodawać żółtka, cały czas miksować na średnich obrotach miksera (4/9). Dodać zapach.
  • Kiedy wszystkie żółtka są już bardzo dokładnie wymieszane z masą maślaną, wsypać mąki i na niskich obrotach (2/9) wymieszać,
  • tak aby składniki dokładnie się połączyły. Wlać wódkę i ponownie wymieszać, krótko, wystarczy że ciasto będzie jednolite i gładkie.
  • Z białek i szczypty soli ubijać pianę, stopniowo dodawać cukier kryształ. Miksować na wysokich obrotach (7-8/9). Powinna powstać sztywna i lśniąca piana.
  • Teraz łączymy pianę z ciastem. Najpierw do ciasta dodajemy kilka łyżek piany i energicznie mieszamy, tak aby rozluźnić ciasto.
  • Następnie dodajemy pozostałą pianę i teraz już delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.
  • Nie za długo, żeby piana nie opadła.
  • Czas na nakładanie poszczególnych warstw sękacza, można to zrobi na dwa sposoby.
  • 1. do rękawa cukierniczego z gładką tylką nakładamy ciasto. Na dno foremki wyciskamy warstwę ciasta, lekko wyrównujemy przy pomocy noża (ja tak robię).
  • 2. Łyżką lub łopatką nakładamy niewielką ilość ciasta i dokładnie rozsmarowujemy je nożem.
  • Foremkę wstawiamy do gorącego piekarnika 190 st.C. z termoobiegiem i pieczemy 5-7 min, ciasto powinno nabrać ciemno złotego koloru.
  • Kiedy pierwsza warstwa jest już upieczona, wyjmujemy foremkę i nakładamy kolejną warstwę ciasta. Po nałożeniu każdej warstwy ciasto wkładamy do piekarnika.
  • Czynność powtarzamy do chwili kiedy wykorzystamy całe ciasto.
  • Upieczony sękacz studzimy w foremce, na kuchennej kratce. Kiedy ciasto jest zupełnie zimne obrysowujemy je dookoła ostrym nożem i wyjmujemy z foremki.
  • Po prostu przewracamy foremkę do góry dnem, ciasto bardzo ładnie wyjdzie z naczynia.
  • Możemy udekorować polewą czekoladową, potłuczonymi orzechami lub migdałami.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości