Domowe tosty i grzanki. Jak je przygotować?
Wszyscy lubimy kanapki, ale czasem najzwyczajniej w świecie mamy ich już dość. To moment, byśmy zaczęli wykorzystywać pieczywo w inny sposób. Istnieje bowiem mnóstwo przepisów na ciepłe kanapki – smażone, pieczone lub po prostu podgrzewane w tosterze. Dzięki temu możemy urozmaicić nasze zwykłe posiłki oraz wykorzystać chleb, który wciąż jest dobry, ale pierwszą świeżość ma już za sobą. Przygotowanie tostów, zapiekanek czy grzanek nie jest trudne. Możemy wykorzystać praktycznie wszystko, co mamy w lodówce.
Grzanki francuskie
To jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań na śniadanie. Do przygotowania grzanek potrzebne nam będą: kilka kromek pieczywa (chleb, pokrojone bułki, bagietka), dwa jajka, kilka łyżek mleka, sól i pieprz. Jajka mieszamy widelcem z mlekiem i przyprawami, moczymy w nich kromki pieczywa i smażymy na maśle na złoty kolor z obu stron. Gotowe
Grzanki z warzywami
Grzanki możemy przygotować na patelni, ale także w piekarniku. Wystarczy kilka minut i mamy je gotowe. Składnikami naszego dania są: kilka kromek chleba razowego, czerwona papryka, kilka pomidorów koktajlowych, ząbek czosnku, natka pietruszki, oliwa z oliwek, suszone oregano, sól i pieprz. Paprykę, czosnek i natkę drobno siekamy, przekładamy do miski, dodajemy łyżkę oliwy, doprawiamy do smaku i mieszamy. Na pieczywie układamy plasterki pomidora, na to resztę warzyw. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 5-6 minut.
Zobacz też: Jak upiec chleb w domu?
Zapiekanka z pieczarkami
Z lekko czerstwych bułek możemy zrobić pyszne zapiekanki. Składniki: dwie bułki, szklanka pieczarek, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, majeranek, pieprz, sól, kawałek żółtego sera. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone drobno pieczarki i posiekaną cebulę. Smażymy 10 minut, doprawiamy do smaku. Bułki przekrawamy, usuwamy trochę miąższu i nakładamy masę pieczarkową. Na wierzchu posypujemy startym serem i zapiekamy 10 minut, aż ser się rozpuści.
Tosty z szynką
Do przygotowania tostów nie potrzebujemy tostera. Wystarczy trochę inwencji i możemy wyczarować smaczne, ciepłe kanapki. Potrzebujemy: kilka kromek chleba tostowego, kilka plasterków szynki, kilka plasterków żółtego sera, kilka liści sałaty, majonez. Kromkę chleba smarujemy majonezem, układamy sałatę, szynkę i ser, przykrywamy drugą, wysmarowaną majonezem kromką i dociskamy. Tosty smażymy na maśle z obu stron.
Zapiekanki z makrelą
Wędzona ryba i ciemne pieczywo to jedne z najzdrowszych produktów. Ich połączenie da nam ogromny zastrzyk energii. Składniki: kilka kromek chleba razowego, pół wędzonej makreli, cebula, kiszony ogórek, jajko ugotowane na twardo, majonez, pieprz. Z ryby usuwamy ości i drobno kroimy. Jajko, cebulę i ogórka kroimy w małą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy pieprzem. Pastę układamy na chlebie i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Zapiekamy 10 minut.
Kanapki z rukolą i serem
I na koniec bardzo szybkie i smaczne kanapki, różniące się od tradycyjnych tylko tym, że są podawane na ciepło. Potrzebujemy: bagietkę, garść liści rukoli, kawałek koziego sera, kilka pomidorów koktajlowych i masło. Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy masłem, układamy rukolę, pokrojony na plasterki ser i pomidory. Kanapki zapiekamy 6 minut w piekarniku.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl