Domowe ogórki małosolne krok po kroku

Prawdziwi miłośnicy ogórków małosolnych z utęsknieniem czekają cały rok na sezon ogórkowy, by przez kilka tygodni móc delektować się ich smakiem. Później zostają nam już tylko kiszone. Małosolne ogórki są nie tylko smaczne, ale także niskokaloryczne i bardzo zdrowe.

Ogórki małosolne
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

W zasadzie przygotowuje się je dokładnie tak, jak kiszone, jedynie czas oczekiwania na nie jest zdecydowanie krótszy. Czasem już po dwóch dniach możemy cieszyć się smakiem ogórków małosolnych. Dla niecierpliwych smakoszy mamy dobrą wiadomość. Jeżeli zalejesz świeże ogórki gorącą wodą z solą, to już kolejnego dnia będą gotowe i smaczne. Wysoka temperatura solanki przyśpiesza cały proces kiszenia.
Jakie ogórki wybrać? Najlepiej twarde, gruntowe, takie o długości ok. 10 cm – wtedy mamy pewność, że nie zostały zerwane ani za wcześnie, ani za późno. Wybór odpowiednich okazów to pierwszy krok do smacznej przekąski.
Nasze babcie kisiły ogórki w kamionkowych garach, ale duży słój lub kilka mniejszych, np. litrowych, także będą odpowiednie.

Przepis na ogórki małosolne

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 l przegotowanej i lekko ostudzonej wody,
  • 2 łyżki soli kamiennej lub morskiej,
  • główka czosnku,
  • korzeń chrzanu (3 cm wystarczy),
  • pęczek kopru,
  • opcjonalnie listki czarnej porzeczki.

Przygotowanie:
Ogórki umyj pod bieżącą, zimną wodą i usuń szypułki. Na dnie słoika ułóż koper, ząbki czosnku, obrany korzeń chrzanu i ewentualnie dwa listki z krzaka czarnej porzeczki. Teraz ułóż ogórki dość ciasno w słoju. Sól rozpuść w gorącej wodzie i zalej nią ogórki, tak, by wszystkie znalazły się pod jej powierzchnią. Połóż na wierzchu talerzyk, by ogórki nie wypłynęły na powierzchnię. I to wszystko. Teraz wystarczy poczekać dzień lub dwa i zajadać ze smakiem. Z dnia na dzień ogórki będą coraz bardziej ukiszone.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥