Trwa ładowanie...
30-06-2016 14:41

Dodatki do żywności - lista związków E

Ulepszanie żywności chemicznymi dodatkami nie jest żadną tajemnicą. Od dawna wiadomo, że producenci starają się na różne sposoby zwiększyć jakość swoich wyrobów za pomocą różnych syntetycznych substancji. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, jakie chemiczne związki trafiają do naszego żołądka. Wśród licznych dodatków nie brakuje bowiem takich, które mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

Dodatki do żywności - lista związków EŹródło: 123RF.COM
d39fpr4
d39fpr4

Lista chemicznych dodatków do żywności jest niezwykle długa W gronie syntetycznych ulepszaczy artykułów spożywczych znaleźć można zarówno substancje nieszkodliwe, jak i te, co do których istnieje spore podejrzenie o wywoływaniu różnych niepożądanych działań. Chcesz wiedzieć, jakie związki E powinno się omijać szerokim łukiem?

Jakie dodatki znajdziemy na liście E?

Każdy znajdujący się na liście E związek chemiczny oznaczony jest specjalnym kodem. Zakresy numerów dzielą substancje ze względu na ich główne przeznaczenie. Obecnie wyróżnia się:
E100-199 barwniki
E200-299 konserwanty
E300-399 przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
E400-499 emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.
E500-599 środki pomocnicze
E600-699 wzmacniacze smaku
E900-999 środki słodzące, nabłyszczające i inne
E1000-1999 stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne

Czym jest lista związków E?

Wszystkie związki E, jakie znajdziemy w składach opakowań poszczególnych produktów spożywczych, zostały dopuszczone do użycia przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej. Aby dana substancja mogła zostać wykorzystana przez producentów żywności do polepszenia jakości wyrobu, musi wcześniej znaleźć się na specjalnej liście związków E, którą ustala Komitet Naukowy technologii Żywności.

Jakie warunki musi spełnić związek chemiczny, aby został wpisany na listę dodatków E? Są trzy warunki, których spełnienie jest obligatoryjne do tego, aby dana substancja została dopuszczona do użycia w przemyśle spożywczym. Po pierwsze - musi wystąpić technologiczne uzasadnienie wykorzystania danego związku, po drugie – substancja nie może wprowadzać konsumentów w błąd, po trzecie – przeprowadzone badania jednoznacznie wykazały, że związek chemiczny nie stanowi żadnego zagrożenia dla życia i zdrowia ludzi. Najbardziej kontrowersyjny jest oczywiście ostatni wymóg – wedle wielu badań i hipotez liczna grupa dopuszczonych do obiegu dodatków chemicznych wykazuje szkodliwe działanie dla organizmu człowieka. Tym bardziej warto dokładnie zapoznać się z właściwościami poszczególnych związków i poznać ewentualne konsekwencje ich spożycia.

d39fpr4

Wojciech Chentkiewicz

d39fpr4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39fpr4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj