Dodatki do żywności - lista związków E 

Ulepszanie żywności chemicznymi dodatkami nie jest żadną tajemnicą. Od dawna wiadomo, że producenci starają się na różne sposoby zwiększyć jakość swoich wyrobów za pomocą różnych syntetycznych substancji. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, jakie chemiczne związki trafiają do naszego żołądka. Wśród licznych dodatków nie brakuje bowiem takich, które mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Lista chemicznych dodatków do żywności jest niezwykle długa W gronie syntetycznych ulepszaczy artykułów spożywczych znaleźć można zarówno substancje nieszkodliwe, jak i te, co do których istnieje spore podejrzenie o wywoływaniu różnych niepożądanych działań. Chcesz wiedzieć, jakie związki E powinno się omijać szerokim łukiem?

Jakie dodatki znajdziemy na liście E?

Każdy znajdujący się na liście E związek chemiczny oznaczony jest specjalnym kodem. Zakresy numerów dzielą substancje ze względu na ich główne przeznaczenie. Obecnie wyróżnia się:
E100-199 barwniki
E200-299 konserwanty
E300-399 przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
E400-499 emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.
E500-599 środki pomocnicze
E600-699 wzmacniacze smaku
E900-999 środki słodzące, nabłyszczające i inne
E1000-1999 stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne

Czym jest lista związków E?

Wszystkie związki E, jakie znajdziemy w składach opakowań poszczególnych produktów spożywczych, zostały dopuszczone do użycia przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej. Aby dana substancja mogła zostać wykorzystana przez producentów żywności do polepszenia jakości wyrobu, musi wcześniej znaleźć się na specjalnej liście związków E, którą ustala Komitet Naukowy technologii Żywności.

Jakie warunki musi spełnić związek chemiczny, aby został wpisany na listę dodatków E? Są trzy warunki, których spełnienie jest obligatoryjne do tego, aby dana substancja została dopuszczona do użycia w przemyśle spożywczym. Po pierwsze - musi wystąpić technologiczne uzasadnienie wykorzystania danego związku, po drugie – substancja nie może wprowadzać konsumentów w błąd, po trzecie – przeprowadzone badania jednoznacznie wykazały, że związek chemiczny nie stanowi żadnego zagrożenia dla życia i zdrowia ludzi. Najbardziej kontrowersyjny jest oczywiście ostatni wymóg – wedle wielu badań i hipotez liczna grupa dopuszczonych do obiegu dodatków chemicznych wykazuje szkodliwe działanie dla organizmu człowieka. Tym bardziej warto dokładnie zapoznać się z właściwościami poszczególnych związków i poznać ewentualne konsekwencje ich spożycia.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀