Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne E1000-E1999

„Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne” to ostatnia grupa widniejąca na „Liście E”, czyli wszystkich dodatków chemicznych mających zastosowanie w produkcji spożywczej. Substancje te łatwo rozpoznać po symbolu E i numerach z zakresu 1000-1999. O ich działaniu i ewentualnym szkodliwym wpływie na nasz organizm przeczytacie w poniższym artykule.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

„Lista E” stworzona została przez instytucje Unii Europejskiej, dlatego też obowiązuje ona tylko w wybranych krajach. Umieszczono na niej tylko te dodatki chemiczne, które znacznie obniżają koszty produkcji, nie są szkodliwe dla naszego zdrowia oraz swoim znakiem nie wprowadzają klientów w błąd.

Obok grupy „Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne” występują:

  1. Barwniki, czyli symbole E100-E199
  2. Konserwanty, czyli symbole E200-E299
  3. Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości, czyli symbole E400-E499
  4. Środki pomocnicze, czyli symbole E500-E599
  5. Wzmacniacze smaku, czyli symbole E600-E699
  6. Środki słodzące, nabłyszczające i inne, czyli symbole E900-E999

Każda grupa dodatków chemicznych wykazuje inne właściwości, z którymi związane jest ich zastosowanie. W grupie związków E1000-E1999 znajdziemy np. inwertazę (E1103), lizozym (E1105) czy polidekstrozę (E1200). Wszystkie te substancje, chociaż bardzo szkodliwie i chemicznie brzmiące, są dopuszczalne do użytku w krajach Unii Europejskiej.

Stabilizatory to substancje, które po dodaniu do produktu spożywczego, hamują lub opóźniają ich psucie się. Często stosuje się je także do różnych emulsji, leków czy zawiesin. Stabilizator może być także antyutleniaczem. Jego właściwości wpływają także na osłabianie działania czynników takich jak: światło, woda czy temperatura. W produkcji spożywczej stabilizatory możemy znaleźć w: wyrobach cukierniczych, sosach, marynatach, jogurtach, żywności przetworzonej czy owocowych przetworach.

Konserwanty są związkami wpływającymi na przedłużanie trwałości produktów. Oprócz tego, dzięki swoim właściwościom, zmieniają również smak oraz wygląd. Substancje konserwujące hamują także rozwój bakterii mogących przyczynić się do zatrucia organizmu. Mimo tej zalety, spożywanie konserwantów w nadmiarze może wywołać działania niepożądane.

Zagęstniki są związkami chemicznymi odpowiedzialnymi za wzmaganie lepkości danych produktów spożywczych. Jak sama nazwa wskazuje, zagęszczają one daną masę czy emulsję. Mają swoje zastosowanie np. w nabiale, który bez dodania zagęstnika byłby zbyt płynny.

Czy wszystkie symbole E są szkodliwe dla naszego zdrowia?

Obalamy mit: zdecydowanie nie są! Ich znikoma ilość w produktach spożywczych nie wpływa znacząco na nasz organizm. Skutki uboczne mogą natomiast pojawić się przy stosowaniu dużej ilości różnych dodatków chemicznych. Na niektóre z nich powinny uważać szczególnie osoby wrażliwe, alergicy i dzieci, ponieważ wzmagają one reakcje alergiczne.

Najbardziej znanymi związkami z grupy „Stabilizatorów, konserwantów, zagęstników i innych” są:

Alkohol benzylowy
• Inwertaza
Lizozym
• Polidekstroza
• Poliwinylopirolidon
• Poliwinylopirolidonon
Alkohol poliwinylowy

Magdalena Bury

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika