Dodaj jeden składnik do ogórków małosolnych. Będą jeszcze smaczniejsze
Chrupiące ogórki i ostra papryka chili stanowią wyjątkowe połączenie. Ogórki małosolne z chili mogą przypaść do gustu nie tylko miłośnikom ostrych przypraw, ale też fanom domowych przetworów, którzy cenią kulinarne nowości.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 1 korzeń chrzanu
- 6 gałązek kopru
- 20 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 2 litry przegotowanej wody
- 2 łyżki soli kamiennej
- 1 świeża papryczka chilli
Przepis
- Ogórki opłucz i odetnij końcówki.
- W dużym słoiku lub kamionkowym garnku układaj warstwami
- koper, koperek, czosnek, kawałeczek chilli, ogórki. I tak do końca, aż zapełnisz całe naczynie.
- W małej ilości wrzątku rozpuść sól i wlej do 2 litrów letniej wody.
- Dodaj do naczynia z ogórkami pieprz i liście laurowe, zalej całość osoloną wodą.
- Przykryj naczynie talerzykiem i odstaw na 2-3 dni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl