Dlaczego warto jeść mięso z królika?

W Polsce mięso z kurczaka cieszy się ogromnym powodzeniem. Jednak by urozmaicić swoją dietę, warto raz na jakiś czas zastąpić je czymś innym. Ciekawą, ale bardzo zdrową alternatywą dla mięsa z kurczaka jest królik.

Choć Polska jest jednym z większych producentów tego mięsa, to aż 90 procent produkcji jest eksportowane. Przecięty Polak w ciągu roku zjada zaledwie 0.5 kilograma królika, natomiast Włosi i Francuzi aż 6 kilogramów.

Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i cholesterolu, znacznie mniejszą niż w drobiu. Tuszka królicza przy masie około 1,2-1,6 kg zawiera go jedynie od 3 do 6 procent. Mięso królika polecane jest więc dzieciom i osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze oraz choroby sercowo-naczyniowe. Zawarty w nim tłuszcz linolenowy zmniejsza ryzyko zachorowania na schorzenia układu sercowo-naczyniowego.

Mięso królika cenione jest także za wysoką odżywczość. Zawiera ponad 20 proc. więcej białka niż inne gatunki mięsa. *A do tego aż 90 proc. białka z mięsa króliczego jest przyswajalne przez człowieka. Jest niezastąpionym źródłem składników mineralnych, *przede wszystkim miedzi, cynku, żelaza oraz witaminy z grupy B. Duszony królik w warzywach** **Wędzonki - pyszne, ale czy zdrowe? Czy warto jeść mięso z indyka?* *

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości