Dlaczego warto jeść mięso z królika?
W Polsce mięso z kurczaka cieszy się ogromnym powodzeniem. Jednak by urozmaicić swoją dietę, warto raz na jakiś czas zastąpić je czymś innym. Ciekawą, ale bardzo zdrową alternatywą dla mięsa z kurczaka jest królik.
Choć Polska jest jednym z większych producentów tego mięsa, to aż 90 procent produkcji jest eksportowane. Przecięty Polak w ciągu roku zjada zaledwie 0.5 kilograma królika, natomiast Włosi i Francuzi aż 6 kilogramów.
Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i cholesterolu, znacznie mniejszą niż w drobiu. Tuszka królicza przy masie około 1,2-1,6 kg zawiera go jedynie od 3 do 6 procent. Mięso królika polecane jest więc dzieciom i osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze oraz choroby sercowo-naczyniowe. Zawarty w nim tłuszcz linolenowy zmniejsza ryzyko zachorowania na schorzenia układu sercowo-naczyniowego.
Mięso królika cenione jest także za wysoką odżywczość. Zawiera ponad 20 proc. więcej białka niż inne gatunki mięsa. *A do tego aż 90 proc. białka z mięsa króliczego jest przyswajalne przez człowieka. Jest niezastąpionym źródłem składników mineralnych, *przede wszystkim miedzi, cynku, żelaza oraz witaminy z grupy B. Duszony królik w warzywach** **Wędzonki - pyszne, ale czy zdrowe? Czy warto jeść mięso z indyka?* *