Dietetyczny chłodnik. Zamień jogurt naturalny na inny składnik
Przygotowując chłodnik warto zrezygnować z jogurtu naturalnego i postawić na niskokaloryczną maślankę. Jeżeli chcemy jeszcze bardziej obniżyć kaloryczność dania – zrezygnujmy z jajka.
Wiosną i latem gorące zupy i kremy nie każdemu smakują. Dobrym wyjściem może okazać się chłodnik. Zupa nie tylko ma wiele zalet odżywczych, ale jest również bardzo szybka w przygotowaniu. Niestety, większość chłodników zawiera dużo składników, co z pewnością nie jest dobrą informacją dla osób na diecie.
Na szczęście łatwo to zmienić. Przede wszystkim należy zrezygnować z dodawania jogurtu naturalnego oraz kefiru. Zamiast tego warto postawić na maślankę, która zawiera najmniej kalorii (38 kcal/100 g). Aby obniżyć kaloryczność chłodnika, można ograniczyć również dodawanie jajek. Pozwoli to zaoszczędzić kolejne 80-90 kcal. Oto przepis na fit chłodnik.
Składniki
- pęczek rzodkiewek 100 g
- pęczek botwiny 250 g
- pęczek koperku 35 g
- 1 długi ogórek 180 g
- litr maślanki
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl