Trwa ładowanie...
d4i2tal

Dietetyczny chłodnik. Zamień jogurt naturalny na inny składnik

Przygotowując chłodnik warto zrezygnować z jogurtu naturalnego i postawić na niskokaloryczną maślankę. Jeżeli chcemy jeszcze bardziej obniżyć kaloryczność dania – zrezygnujmy z jajka.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Chłodnik to popularna potrawa letnia
Chłodnik to popularna potrawa letnia (East News, Fot: Blawicki Piotr)
d4i2tal

Wiosną i latem gorące zupy i kremy nie każdemu smakują. Dobrym wyjściem może okazać się chłodnik. Zupa nie tylko ma wiele zalet odżywczych, ale jest również bardzo szybka w przygotowaniu. Niestety, większość chłodników zawiera dużo składników, co z pewnością nie jest dobrą informacją dla osób na diecie.

Na szczęście łatwo to zmienić. Przede wszystkim należy zrezygnować z dodawania jogurtu naturalnego oraz kefiru. Zamiast tego warto postawić na maślankę, która zawiera najmniej kalorii (38 kcal/100 g). Aby obniżyć kaloryczność chłodnika, można ograniczyć również dodawanie jajek. Pozwoli to zaoszczędzić kolejne 80-90 kcal. Oto przepis na fit chłodnik.

d4i2tal

Składniki

  • pęczek rzodkiewek 100 g
  • pęczek botwiny 250 g
  • pęczek koperku 35 g
  • 1 długi ogórek 180 g
  • litr maślanki
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Liści botwinki kroimy w małe kawałki. Buraczki trzemy na tarce z grubymi oczkami. Wszystko zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez kolejnych 10 minut. Po ostygnięciu dodajemy startą rzodkiewkę i ogórka. Następnie dodajemy maślankę, sok z cytryny i koper. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

d4i2tal

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku


d4i2tal

d4i2tal
d4i2tal