Deser w słoiczku - biszkopty z porzeczkami w obłokach
Zabierz ze sobą na piknik
Maj to doskonały czas na plenerowe spotkania czy imprezy. By osłodzić sobie czas z bliskimi, warto przygotować coś pysznego. Kucharz Adam Kozanecki podpowiedział przepis na biszkopty z porzeczkami w obłokach.
Składniki:
Paczka biszkoptów
300 ml mleka
2 żółtka
Cukier
Otarta skórka z cytryny
Laska wanilii lub cukier wanilinowy
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 36%
Dżem z czarnej porzeczki
100 g pistacji
Przygotowanie:
Mleko zagrzać z laską wanilii, nasączyć nim biszkopty. Śmietankę ubić, połączyć delikatnie z serkiem i skórką z cytryny. Żółtka utrzeć z cukrem na pianę. Połączyć z masą. W pucharkach lub w słoiczkach na zmianę układać nasączone biszkopty, powstały krem i dżem z czarnych porzeczek. Deser schłodzić. Podawać z pokruszonymi uprażonymi pistacjami.