Obiad z ciastem francuskim w roli głównej

Szybki i smaczny obiad to kulinarne marzenie nie tylko amatorów w kuchni, ale również wprawionych gospodyń. Oprócz prostych, a jednocześnie sycących dań jednogarnkowych, które ograniczą ilość naczyń do zmywania, dobrze mieć w lodówce rulon ciasta francuskiego. To produkt, który bez zbędnego kombinowania zapewni nam pomysły na rozmaite dania na ciepło. Można je również przygotować własnoręcznie, ale mimo prostych składników, wymaga czasu i cierpliwości. Oto kilka przepisów, dzięki którym podamy pyszne dania i zaoszczędzimy czas.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 8Pyszności pod ciastem

Obraz
© Fotolia

Szybki i smaczny obiad to kulinarne marzenie nie tylko amatorów w kuchni, ale również wprawionych gospodyń. Oprócz prostych, a jednocześnie sycących dań jednogarnkowych, które ograniczą ilość naczyń do zmywania, dobrze mieć w lodówce rulon ciasta francuskiego. To produkt, który bez zbędnego kombinowania zapewni nam pomysły na rozmaite dania na ciepło. Można je również przygotować własnoręcznie, ale mimo prostych składników, wymaga czasu i cierpliwości. Potrzeba 200 g mąki pszennej, 100 ml wody, 50 g roztopionego masła, sporą szczyptę soli, a także kostkę (200 g) miękkiego masła. Po zagnieceniu głównych składników i schłodzeniu masy, następnie należy za pomocą wałka połączyć ciasto z miękkim masłem. Ponownie schłodzić ciasto, rozwałkować, przekładać i powtórzyć czynność.

Nic więc dziwnego, że producenci wyszli na przeciw oczekiwaniom klientów i w sklepach bez problemu znaleźć można gotowe arkusze. Oto kilka przepisów, dzięki którym można podać pyszne dania i zaoszczędzić czas.

/ 8Pizza z ciasta francuskiego

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, 2-3 łyżki sosu pomidorowego kilka plasterków żółtego sera, 2-3 pomidory śliwkowe, 1 kula mozzarelli, sól i pieprz do smaku, koperek do dekoracji, 1 mało jajko.

Przygotowanie: formę wyłożyć ciastem francuskim, nałożyć sos pomidorowy, ser żółty, a następnie pokrojone w plasterki pomidory. Mozzarellę odcedzić, pokroić w plasterki i ułożyć na pizzy. Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem, następnie całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piec przez ok. 18-20 minut. Gotową pizzę udekorować koperkiem, ale doskonale smakować będzie również z dodatkiem rukoli.

/ 8Ciasto francuskie z łososiem

Obraz
© Fotolia

Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, 1 filet łososia (bez skóry), sól, pieprz, 1 łyżka soku z cytryny, kawałek zielonego pora, masło, 1 małe jajko.

Przygotowanie: łososia doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Ciasto rozwinąć nałożyć posiekanego i podsmażonego na maśle pora. Ułożyć po środku umieścić po rybę i całość zawinąć. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, można delikatnie ponacinać lub/i posypać sezamem.

/ 8Zapiekanki z ciasta francuskiego

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, 200 g pieczarek, 1 mała czerwona cebula, kawałek boczku, sól i pieprz do smaku, 2-3 łyżki startego parmezanu, 1 mało jajko, zielona cebulka do dekoracji.

Przygotowanie: boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, tak aby się wytopił tłuszcz. Dodać posiekaną cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć całość kilka chwil, raz po raz mieszając. Zdjąć z ognia i wymieszać z parmezanem. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na prostokąty. Na każdy nałożyć farsz, brzegi delikatnie zawinąć i posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec ok. 18 minut.

/ 8Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 250 g szpinaku, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku, 1 płat ciasta francuskiego, ser feta lub ricotta, 1 małe jajko.

Przygotowanie: szpinak umyć i posiekać, a następnie podsmażyć na maśle z dodatkiem rozgniecionego czosnku. Ciastem wyłożyć formę, zawijając brzegi. Nałożyć farsz i pokruszyć ser. Rozmąconym jajkiem posmarować brzegi ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec ok. 20 minut.

/ 8Pizzerinki z ciasta francuskiego

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, kilka łyżek gęstego sosu pomidorowego, 1 szklanka startego sera żółtego, kilka plasterków wędliny, 1 małe jajko, oregano, bazylia.

Przygotowanie: ciasto rozwinąć i posmarować sosem. Ułożyć plasterki wędliny, posypać serem żółtym i dodać zioła. Zwinąć w rulon, pokroić na kawałki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez ok. 25 minut.

/ 8Pierożki z ciasta francuskiego

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 100 g sera pleśniowego lazur, 1 krążek ananasa z puszki, 3 ząbki czosnku marynowanego z przyprawami.

Przygotowanie: czosnek pokroić w plasterki, ser i ananasa w kostkę. Ciasto podzielić na kwadraty, na każdym kawałku ułożyć porcję ananasa, sera i czosnku. Ciasto złożyć w trójkąty i zlepić brzeg za pomocą widelca. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez ok. 18 minut.

/ 8Zupa cebulowa z kapeluszem z ciasta francuskiego

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne