Obiad z ciastem francuskim w roli głównej
Szybki i smaczny obiad to kulinarne marzenie nie tylko amatorów w kuchni, ale również wprawionych gospodyń. Oprócz prostych, a jednocześnie sycących dań jednogarnkowych, które ograniczą ilość naczyń do zmywania, dobrze mieć w lodówce rulon ciasta francuskiego. To produkt, który bez zbędnego kombinowania zapewni nam pomysły na rozmaite dania na ciepło. Można je również przygotować własnoręcznie, ale mimo prostych składników, wymaga czasu i cierpliwości. Oto kilka przepisów, dzięki którym podamy pyszne dania i zaoszczędzimy czas.
Pyszności pod ciastem
Szybki i smaczny obiad to kulinarne marzenie nie tylko amatorów w kuchni, ale również wprawionych gospodyń. Oprócz prostych, a jednocześnie sycących dań jednogarnkowych, które ograniczą ilość naczyń do zmywania, dobrze mieć w lodówce rulon ciasta francuskiego. To produkt, który bez zbędnego kombinowania zapewni nam pomysły na rozmaite dania na ciepło. Można je również przygotować własnoręcznie, ale mimo prostych składników, wymaga czasu i cierpliwości. Potrzeba 200 g mąki pszennej, 100 ml wody, 50 g roztopionego masła, sporą szczyptę soli, a także kostkę (200 g) miękkiego masła. Po zagnieceniu głównych składników i schłodzeniu masy, następnie należy za pomocą wałka połączyć ciasto z miękkim masłem. Ponownie schłodzić ciasto, rozwałkować, przekładać i powtórzyć czynność.
Nic więc dziwnego, że producenci wyszli na przeciw oczekiwaniom klientów i w sklepach bez problemu znaleźć można gotowe arkusze. Oto kilka przepisów, dzięki którym można podać pyszne dania i zaoszczędzić czas.
Pizza z ciasta francuskiego
Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, 2-3 łyżki sosu pomidorowego kilka plasterków żółtego sera, 2-3 pomidory śliwkowe, 1 kula mozzarelli, sól i pieprz do smaku, koperek do dekoracji, 1 mało jajko.
Przygotowanie: formę wyłożyć ciastem francuskim, nałożyć sos pomidorowy, ser żółty, a następnie pokrojone w plasterki pomidory. Mozzarellę odcedzić, pokroić w plasterki i ułożyć na pizzy. Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem, następnie całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piec przez ok. 18-20 minut. Gotową pizzę udekorować koperkiem, ale doskonale smakować będzie również z dodatkiem rukoli.
Ciasto francuskie z łososiem
Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, 1 filet łososia (bez skóry), sól, pieprz, 1 łyżka soku z cytryny, kawałek zielonego pora, masło, 1 małe jajko.
Przygotowanie: łososia doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Ciasto rozwinąć nałożyć posiekanego i podsmażonego na maśle pora. Ułożyć po środku umieścić po rybę i całość zawinąć. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, można delikatnie ponacinać lub/i posypać sezamem.
Zapiekanki z ciasta francuskiego
Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, 200 g pieczarek, 1 mała czerwona cebula, kawałek boczku, sól i pieprz do smaku, 2-3 łyżki startego parmezanu, 1 mało jajko, zielona cebulka do dekoracji.
Przygotowanie: boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, tak aby się wytopił tłuszcz. Dodać posiekaną cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć całość kilka chwil, raz po raz mieszając. Zdjąć z ognia i wymieszać z parmezanem. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na prostokąty. Na każdy nałożyć farsz, brzegi delikatnie zawinąć i posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec ok. 18 minut.
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Składniki: 250 g szpinaku, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku, 1 płat ciasta francuskiego, ser feta lub ricotta, 1 małe jajko.
Przygotowanie: szpinak umyć i posiekać, a następnie podsmażyć na maśle z dodatkiem rozgniecionego czosnku. Ciastem wyłożyć formę, zawijając brzegi. Nałożyć farsz i pokruszyć ser. Rozmąconym jajkiem posmarować brzegi ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec ok. 20 minut.
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, kilka łyżek gęstego sosu pomidorowego, 1 szklanka startego sera żółtego, kilka plasterków wędliny, 1 małe jajko, oregano, bazylia.
Przygotowanie: ciasto rozwinąć i posmarować sosem. Ułożyć plasterki wędliny, posypać serem żółtym i dodać zioła. Zwinąć w rulon, pokroić na kawałki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez ok. 25 minut.
Pierożki z ciasta francuskiego
Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 100 g sera pleśniowego lazur, 1 krążek ananasa z puszki, 3 ząbki czosnku marynowanego z przyprawami.
Przygotowanie: czosnek pokroić w plasterki, ser i ananasa w kostkę. Ciasto podzielić na kwadraty, na każdym kawałku ułożyć porcję ananasa, sera i czosnku. Ciasto złożyć w trójkąty i zlepić brzeg za pomocą widelca. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez ok. 18 minut.