WAŻNE
TERAZ

"Analizujemy wyniki". Sztab Trzaskowskiego zapowiada protest wyborczy

Czym są jajka w proszku?

Znajdują się w ciastkach, chlebie, makaronie, sosach, majonezie, niektórych alkoholach, a nawet lekarstwach. Jajka proszku, czyli susz jajeczny, to produkt wytwarzany na szeroką skalę i niestety często fatalnej jakości. Zdarza się, że nieuczciwi producenci dodają do jajek w proszku susz rybny, wapno, a nawet toksyczne składniki. Jak możemy chronić swoje zdrowie?

Czym są jajka w proszku?
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF
9

W ubiegłym roku o suszu jajecznym zrobiło się głośno w całej Polsce. „Afera jajeczna”, jak ją nazwano, dotyczyła nieuczciwych producentów, którzy sprzedawali susz zawierający toksyczny kadm, ołów i bakterie coli. Takie jajka w proszku dodawano m.in. do pasztetów, ciastek czy makaronów. Kadm i ołów znalazły się w suszu prawdopodobnie wraz ze składnikami o wyjątkowo niskiej jakości jak np. zanieczyszczona mączka. W toksycznym suszu najmniej było… głównego składnika – jajka. Zastępowano je m.in. suszem z ryb, kurkumą i wapnem. Z badań wynika, że taki sfałszowany susz może być nawet rakotwórczy.

W chlebie i majonezie

Tylko czym właściwie są jajka w proszku i co zawierają? – Susz jajeczny to wysuszone i sproszkowane w procesie technologicznym jajka. Ze względów ekonomicznych susz wykorzystywany jest głównie w przemysłowej produkcji i w przetwórstwie żywności – tłumaczy Dagmara Wysłocka, dietetyk Naturhouse. Jajka w proszku stosuje się przede wszystkim jako dodatek piekarniczy lub cukierniczy, m.in. do wyrobu chleba, ciastek, herbatników, puddingu, makaronów, majonezu, budyniu czy wyrobów garmażeryjnych.

Po co suszyć jajka i sprzedawać je w postaci proszku? – Sproszkowane jajka mają mniejszą objętość niż całe w skorupkach, co czyni susz tańszym w transporcie i magazynowaniu, dodatkowo nie wymaga on składowania w chłodniach, co dodatkowo obniża koszt. Jajka w proszku mają także dłuższą datę przydatności do spożycia. Susz przechowywany w szczelnie zamkniętych pojemnikach i temperaturze poniższej 15 stopni zachowuje jakość przez ponad rok – wyjaśnia Dagmara Wysłocka. Susz nie zawiera glutenu, jest niskobiałkowy i dietetyczny.

Precyzja produkcji

Kilogram suszu jajecznego zastępuje ok. 90-100 świeżych jajek. Cały proces suszenia i proszkowania jaj wymaga dużej precyzji i staranności. Produkcja polega m.in. na przefiltrowaniu płynnej masy jajowej, pasteryzowaniu i suszeniu. W czasie wszystkich etapów należy sprawdzać, czy przetwarzany produkt ma odpowiednią gęstość i kolor, czy warunki wypiekania są odpowiednie, a także, czy ilość wody oraz cząsteczek stałych w suszu jest właściwa.

Na rynku dostępny jest również susz składający się z samych białek albo z samych żółtek. Białko w proszku, oprócz tradycyjnego zastosowania, może stanowić dodatek do wyrobów farmaceutycznych. Z kolei sproszkowane żółtko dodaje się także do sosów, lodów i kremowych alkoholi.

Jak się chronić?

Jajka w proszku stosowane są przede wszystkim w produkcji przemysłowej. – Z racji tego, że produkt ten jest wykorzystywany na szeroką skalę w przetwórstwie, istnieje zagrożenie nieuczciwych praktyk dla korzyści finansowych. Dlatego co jakiś czas słyszymy o aferach dotyczących podrobionych produktów czy suszu jajecznego z zanieczyszczeniami – nie kryje Dagmara Wysłocka.

Najrozsądniej byłoby zatem unikać produktów zawierających jajka w proszku, jest to jednak bardzo trudne. Co możemy zrobić? Przede wszystkim zawsze czytajmy etykiety na artykułach spożywczych, zwróćmy uwagę na skład i zrezygnujmy z produktów wysoko przetworzonych. Najlepiej wybierać produkty z certyfikatami. Jeśli mamy czas i możliwość, ciasta, chleb, majonez czy makaron zróbmy sami. Przepisy nie są trudne, a będziemy mieć pewność, że nasza kuchnia jest zdrowa.

Przepis na domowy makaron

Składniki: 0,5 kg mąki pszennej, 2-3 jajka, sól, woda

Wykonanie: mąkę wysypać na stolnicę i na czubku zrobić otworek. Wbić do niego jajka i dodać szczyptę soli. Ugniatać aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie za suche i zacznie się kruszyć, należy dolać odrobinę wody. Masa musi odejść od ręki, jak plastelina. Gotowe ciasto podzielić na dwa kawałki. Podsypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 1-2 mm. Podsuszone ciasto (po kilkunastu minutach) zwinąć w rulon i ciąć skośnie w cienkie kluseczki. Gotować jak zwykły makaron.

Przepis na domowy majonez

Składniki: żółtka z 2 jajek ugotowanych na twardo, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki soku z cytryny, szklanka oleju słonecznikowego (lub rzepakowego), sól, pieprz, odrobina cukru

Wykonanie: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka z jajek zmiksować z musztardą i sokiem z cytryny. Cały czas miksując, powoli dodawać olej (na początku po kilka kropelek). Gdy majonez zacznie gęstnieć, powolutku dolać pozostałą część oleju. Prawie gotowy majonez doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru do smaku. Przechowywać w słoiku w lodówce.

Przepis na domowy chleb

Składniki: 1 kg mąki pszennej, szklanka otrąb pszennych, pół szklanki ziaren słonecznika, 3 łyżki płatków owsianych, 100 g drożdży, 3 łyżeczki soli, łyżeczka cukru

Wykonanie: mąkę, otręby pszenne, słonecznik i płatki owsiane wymieszać. Wlać drożdże rozpuszczone w szklance ciepłej wody z odrobiną cukru. W połowie litra wody rozpuścić sól i roztwór wlać do mąki. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Dwie formy (keksówki) wysmarować tłuszczem i przelać do nich ciasto. Gdy podrośnie, piec w 200 stopniach przez godzinę. Skórka chleba nie stwardnieje, jeśli po upieczeniu posmarujemy ją wodą i przykryjemy ścierką.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
9

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm