Trwa ładowanie...
d43vkso
30-12-2011 10:28

Świąteczny bigos

Przepis

Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez bigosu. Tajemnica smaku tkwi w odpowiednim czasie gotowania oraz składnikach dobrej jakości. Wypróbujcie nasz przepis na ten świąteczny klasyk. Rodzina będzie zachwycona.

d43vkso
3.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża pietruszka
  • 2 marchewki
  • przyprawa do bigosu
  • 3 ziarna pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 duże cebule
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 kg różnych wędlin
  • 50 dag mięsa wieprzowego np. karkówka, szynka
  • duża garść suszonych grzybów
  • 3 śliwki suszone
  • 1 łyżeczka żurawiny
Przepis

Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Odciśniętą kapustę gdy trzeba rozdrabniamy i przekładamy do dużego garnka.Marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce dodajemy do kapusty. Zalewamy
wrzątkiem do wysokości kapusty, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wstawiamy na mały ogień. Gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Suszone grzyby moczymy w wodzie, do miękkości. Następnie odcedzamy z wody. Wędliny, mięso kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej podsmażamy. Cebulę siekamy i podsmażamy gorącym oleju. Z ugotowanej kapusty usuwamy nadmiar wody, dodajemy grzyby, wędliny, mięso, cebulę. Dodajemy przyprawę do bigosu, śliwki suszone, żurawinę i gotujemy 30-40 minut.

Przepis dodał użytkownik eluchap56

Świąteczny bigos
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43vkso
d43vkso
d43vkso
d43vkso
Więcej tematów
d43vkso