Czarny sezam - hit dla zdrowia. Wspiera pracę żołądka i chroni serce

Czarny sezam to roślina znana w Azji od wieków. Ma dobroczynny wpływ na zdrowie, przede wszystkim nawilża i odmładza skórę.

Czarny sezam
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©art08 - stock.adobe.com

Czarny sezam – wartości odżywcze

Czarny sezam jest szczodrym źródłem wartości odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego działania. Przede wszystkim jest źródłem białka roślinnego, a także zdrowego tłuszczu. Czarny sezam dostarczy organizmowi także witamin A, E oraz witam z grupy B. Jest bogaty w makro- i mikroelementy: magnez, żelazo, potas, miedź, fosfor, cynk i wapnia.

Czarny sezam zawiera unikatowe substancje – sezaminę i sezamolinę, naturalne przeciwutleniacze. Jest źródłem kwasów omega-3, a także kwasu fitynowego, który usuwa z organizmu metale ciężkie.

Warto wspomnieć, że czarny sezam dostarcza aminokwasów, dzięki którym jest lekkostrawny, a wszelkie substancje w nim zawarte łatwo przyswajalne.

Zdrowe panierki. Alternatywa dla bułki tartej

Czarny sezam – właściwości

Malutkie nasiona czarnego sezamu mają ogromny wpływ na zdrowie ludzkiego organizmu.

Przede wszystkim stabilizują poziom cholesterolu, zapobiegają anemii czy wystąpieniu zatorów żylnych prowadzących do zawału. Poza tym, wpływają pozytywnie na układ nerwowy, a także kondycję układu kostnego. Czarny sezam wspiera prawidłową pracę żołądka, trzustki, śledziony, wątroby, płuc, nerek i serca. Przeciwdziała reumatyzmowi, osteoporozie i bólom stawów.

Ponadto, czarny sezam przyniesie ulgę w przypadku zaparć i wzdęć. Zawarta w nasionach lecytyna poprawia koncentrację i pamięć.

Czarny sezam swoimi właściwościami zauroczy szczególnie panie. Reguluje miesiączkowanie, a u matek karmiących piersią poprawia laktację.

Poza tym, czarny sezam pozytywnie wpływa na skórę, likwiduje trądzik i przyspiesza gojenie ran. Dzięki silnym antyutleniaczom sprawia, że skóra staje się sprężysta, nawilżona, a w efekcie odmłodzona. Na Dalekim Wschodzie czarny sezam uchodzi za jedno z naturalnych środków przeciw siwieniu, ze względu na zawartość miedzi, która nadaje pigmentu. Poza tym, nasionka czarnego sezamu regenerują włosy, nadając im blasku, a także wzmacniają paznokcie.

Czarny sezam
© Adobe Stock | ola20

Czarny sezam – zastosowanie

Czarny sezam jest bardziej aromatyczny niż biały, ale w kuchni z powodzeniem można je stosować naprzemiennie.

Nasiona czarnego sezamu świetnie komponują się w sałatkach i jako dodatek do śniadaniowej owsianki. Można nimi posypać kanapki lub użyć jako panierkę do delikatnych mięs. Nasiona zmieszane z oliwą stworzą bardzo smaczny dressing. Czarny sezam jest bazą znanej japońskiej soli sezamowej, czyli gomasio, która może zastąpić sól kamienną przy gotowaniu kaszy czy ryżu.

Zarówno z sezamu jasnego, jak i ciemnego pozyskiwany jest olej sezamowy. Raczej nie nadaje się do smażenia, ponieważ po podgrzaniu do 65 st. C traci swoje wartości odżywcze. Natomiast świetnie smakuje na surowo w towarzystwie ryb, warzyw i owoców, komponuje się z zupami, a także sałatkami.

W Japonii bardzo popularne jest w również wyrabianie z czarnego sezamu lodów o szarej barwie oraz wykorzystanie nasion w kosmetyce domowej. Przygotowywana jest bowiem z nich maseczka, która nawilża i ożywia zmęczoną skórę.

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie