Co należy wiedzieć o syropie glukozowo-fruktozowym?

Syrop glukozowo-fruktozowy to popularny zamiennik cukru białego dodawany do ogromnej ilości produktów spożywczych, które możemy kupić w sklepach. Czym różni się on od zwykłego cukru? Dlaczego jest tak powszechnie stosowany i czy może być groźny dla zdrowia?

Syrop glukozowo-fruktozowy Syrop glukozowo-fruktozowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kateryna Kholmetska

Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy został odkryty w 1966 roku przez Japończyka Takasaki. Już rok później w Stanach Zjednoczonych zaczęła się jego masowa produkcja. Otrzymuje się go w procesie hydrolizy enzymatycznej albo kwasowej skrobi kukurydzianej. Po rozpadzie skrobi uzyskiwana jest glukoza, która częściowo jest przekształcana we fruktozę.

Syrop glukozowo-fruktozowy jest bardzo słodki i tani w produkcji, więc sprawił, że znacznie zmniejszyło się zużycie zwykłego cukru w przemyśle spożywczym, a jednocześnie obniżyły się koszty tejże produkcji. Te właśnie aspekty zostały szczególnie docenione przez przedsiębiorców związanych z tą gałęzią rynku, dlatego też syrop glukozowo-fruktozowy wykorzystywany jest na szeroką skalę.

Różnice miedzy syropem glukozowo-fruktozowym a cukrem

Zwykły cukier to sacharoza powstała z połączenia jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki fruktozy, czyli zawiera równo po 50 proc. każdej z nich. Pozyskiwana jest najczęściej z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilia w wersji fit. 5 świątecznych dań, które łatwo odchudzisz

Z kolei syrop glukozowo-fruktozowy nie ma tak idealnych proporcji. Najpowszechniej stosowane syropy glukozowo-fruktozowe zawierają:

  • 55 proc. fruktozy, 40 proc. glukozy i 5 proc. innych cukrów (ten rodzaj syropu jest wykorzystywany przede wszystkim w USA),
  • 42 proc. fruktozy, 53 proc. glukozy i 5 proc. innych cukrów (najczęściej stosowany rodzaj syropu w Europie, w tym w Polsce).

Widzimy więc, że procentowa zawartość glukozy i fruktozy w syropie nie różni się aż tak bardzo od tej znajdującej się w białym cukrze.

Syrop glukozowo-fruktozowy ma formę płynnej i bezbarwnej substancji, która nie ulega krystalizacji. Z kolei zwykły cukier występuje w postaci białych granulek, które są rozpuszczalne w wodzie, ale z tendencją do krystalizowania się. Syrop łatwiej więc połączyć z innymi składnikami, co przyczynia się nie tylko do wygody stosowania, ale i do poprawienia konsystencji gotowych produktów.

Produkcja cukru białego jest zdecydowanie droższa niż produkcja syropu glukozowo-fruktozowego, dlatego jest on chętniej stosowany w przemyśle spożywczym.

Co ciekawe, syrop glukozowo-fruktozowy hamuje rozwijanie się drobnoustrojów powodujących psucie się produktów spożywczych, czyli wydłuża ich trwałość.

Warto jednak pamiętać, że syrop glukozowo-fruktozowy pozyskiwany jest z kukurydzy, która niestety najczęściej jest uprawiana w odmianach modyfikowanych genetycznie, by była bardziej odporna. Przekłada się to na mniej naturalny sposób wytwarzania syropu w porównaniu do tradycyjnego cukru.

Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest groźny?

Tak. Jest on groźny – szczególnie spożywany w nadmiernych ilościach. Ale nie jest on wcale groźniejszy niż zwykły biały cukier. Obie te substancje są w ten sam sposób wchłaniane przez organizm. Glukoza jest wykorzystywana do produkcji energii, jednak fruktoza jest metabolizowana inaczej. Trafia ona razem z krwią do wątroby, gdzie bierze udział w produkcji glicerolu odpowiedzialnego za powstawanie tłuszczu.

Organizm nie radzi sobie z nadmiarem fruktozy i to właśnie ten cukier prosty jest szczególnie dla nas niebezpieczny, a że występuje ona zarówno w sacharozie, jak i w syropie glukozowo-fruktozowym, nie ma dla nas większego znaczenia, w jakiej formie zostanie spożyta.

Jedna i druga substancja słodząca może więc powodować choroby metaboliczne: otyłość, cukrzycę typu 2, insulinooporność, choroby układu sercowo-naczyniowego, próchnicę i choroby przyzębia. Należy więc zachować umiar i wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet produktów, które kupujemy. Unikanie cukrów dodanych w produktach spożywczych to już ogromny krok ku zdrowiu.

Wybrane dla Ciebie

Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby