Co należy wiedzieć o syropie glukozowo-fruktozowym?

Syrop glukozowo-fruktozowy to popularny zamiennik cukru białego dodawany do ogromnej ilości produktów spożywczych, które możemy kupić w sklepach. Czym różni się on od zwykłego cukru? Dlaczego jest tak powszechnie stosowany i czy może być groźny dla zdrowia?

Syrop glukozowo-fruktozowy Syrop glukozowo-fruktozowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kateryna Kholmetska

Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy został odkryty w 1966 roku przez Japończyka Takasaki. Już rok później w Stanach Zjednoczonych zaczęła się jego masowa produkcja. Otrzymuje się go w procesie hydrolizy enzymatycznej albo kwasowej skrobi kukurydzianej. Po rozpadzie skrobi uzyskiwana jest glukoza, która częściowo jest przekształcana we fruktozę.

Syrop glukozowo-fruktozowy jest bardzo słodki i tani w produkcji, więc sprawił, że znacznie zmniejszyło się zużycie zwykłego cukru w przemyśle spożywczym, a jednocześnie obniżyły się koszty tejże produkcji. Te właśnie aspekty zostały szczególnie docenione przez przedsiębiorców związanych z tą gałęzią rynku, dlatego też syrop glukozowo-fruktozowy wykorzystywany jest na szeroką skalę.

Różnice miedzy syropem glukozowo-fruktozowym a cukrem

Zwykły cukier to sacharoza powstała z połączenia jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki fruktozy, czyli zawiera równo po 50 proc. każdej z nich. Pozyskiwana jest najczęściej z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilia w wersji fit. 5 świątecznych dań, które łatwo odchudzisz

Z kolei syrop glukozowo-fruktozowy nie ma tak idealnych proporcji. Najpowszechniej stosowane syropy glukozowo-fruktozowe zawierają:

  • 55 proc. fruktozy, 40 proc. glukozy i 5 proc. innych cukrów (ten rodzaj syropu jest wykorzystywany przede wszystkim w USA),
  • 42 proc. fruktozy, 53 proc. glukozy i 5 proc. innych cukrów (najczęściej stosowany rodzaj syropu w Europie, w tym w Polsce).

Widzimy więc, że procentowa zawartość glukozy i fruktozy w syropie nie różni się aż tak bardzo od tej znajdującej się w białym cukrze.

Syrop glukozowo-fruktozowy ma formę płynnej i bezbarwnej substancji, która nie ulega krystalizacji. Z kolei zwykły cukier występuje w postaci białych granulek, które są rozpuszczalne w wodzie, ale z tendencją do krystalizowania się. Syrop łatwiej więc połączyć z innymi składnikami, co przyczynia się nie tylko do wygody stosowania, ale i do poprawienia konsystencji gotowych produktów.

Produkcja cukru białego jest zdecydowanie droższa niż produkcja syropu glukozowo-fruktozowego, dlatego jest on chętniej stosowany w przemyśle spożywczym.

Co ciekawe, syrop glukozowo-fruktozowy hamuje rozwijanie się drobnoustrojów powodujących psucie się produktów spożywczych, czyli wydłuża ich trwałość.

Warto jednak pamiętać, że syrop glukozowo-fruktozowy pozyskiwany jest z kukurydzy, która niestety najczęściej jest uprawiana w odmianach modyfikowanych genetycznie, by była bardziej odporna. Przekłada się to na mniej naturalny sposób wytwarzania syropu w porównaniu do tradycyjnego cukru.

Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest groźny?

Tak. Jest on groźny – szczególnie spożywany w nadmiernych ilościach. Ale nie jest on wcale groźniejszy niż zwykły biały cukier. Obie te substancje są w ten sam sposób wchłaniane przez organizm. Glukoza jest wykorzystywana do produkcji energii, jednak fruktoza jest metabolizowana inaczej. Trafia ona razem z krwią do wątroby, gdzie bierze udział w produkcji glicerolu odpowiedzialnego za powstawanie tłuszczu.

Organizm nie radzi sobie z nadmiarem fruktozy i to właśnie ten cukier prosty jest szczególnie dla nas niebezpieczny, a że występuje ona zarówno w sacharozie, jak i w syropie glukozowo-fruktozowym, nie ma dla nas większego znaczenia, w jakiej formie zostanie spożyta.

Jedna i druga substancja słodząca może więc powodować choroby metaboliczne: otyłość, cukrzycę typu 2, insulinooporność, choroby układu sercowo-naczyniowego, próchnicę i choroby przyzębia. Należy więc zachować umiar i wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet produktów, które kupujemy. Unikanie cukrów dodanych w produktach spożywczych to już ogromny krok ku zdrowiu.

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟