Co do obiadu? 5 wyjątkowych przepisów na surówkę

Mięso, ziemniaki i… surówka obowiązkowo! Bez niej obiad nie smakuje tak samo, a dodatkowo każdy z nas wie, że surówki to cenne źródło witamin. Co zatem do obiadu? Oto 5 propozycji na smakowite i niebanalne surówki.

Surówka z kapustyDo obiadu surówka obowiązkowo!
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Surówka z warzyw i ananasa

Kto powiedział, że surówka do obiadu musi być nudna? Połączenie sałaty rzymskiej z pomidorkami koktajlowymi, papryką i ananasem to zupełnie nowe spojrzenie na klasyczną sałatę z dressingiem do obiadu. Chrupiąca sałata, orzeźwiające pomidorki i seler oraz słodki ananas to kompozycja idealnie pasująca do ryb i dań z drobiu. Podaj na niedzielny obiad do pieczonego kurczaka – nikt się nie oprze tej surówce.

Sałatka ze świeżych ogórków i marynowanej cebuli

To kolejna propozycja niebanalnej i przez to bardzo kuszącej sałatki do obiadu. Mizeria w nowej odsłonie – bez śmietany, ale za to z marynowaną w occie winnym cebulą. Pasuje zarówno do wykwintnych potraw, jak i tradycyjnego schabowego. Ci, którzy nie wyobrażają sobie ogórków bez dodatku tłustej śmietany, szybko zmienią zdanie!

Surówka z młodej kapusty z musztardą i cebulą

Jak kapusta to colesław. A jednak – młoda, bardzo delikatna i chrupiąca kapusta idealnie sprawdzi się także w innych wariantach. Warto skorzystać z niej, póki jest sezon. W tej wersji surówka z kapusty jest błyskawiczna w wykonaniu i nieco charakterna za sprawą ostrej musztardy sarepskiej. Będzie odpowiednim dodatkiem zarówno do klasycznych steków z grillowanej wołowiny, jak i delikatnych polędwiczek wieprzowych.

Surówka z marchewki i jabłka

Czym byłby polski obiad bez prostej, błyskawicznej surówki z marchewki i jabłka? Uwielbiana przez dzieci, pasuje do każdego dania, a w dodatku niemal każdy z nas ma zapas marchwi w lodówce. Na co czekać? Obieraczki w dłoń i do dzieła – smakowita, słodka surówka z marchwi może towarzyszyć daniom mącznym, takim jak kluski śląskie czy kopytka.

Surówka z porów i jabłek

Nie każdy umie stawić jej czoła – zarezerwowana jest dla fanów ostrego, cebulowego smaku przełamanego intensywną słodyczą jabłek. Kto się obawia surówki z porów i jabłek, niech odważy się zaryzykować. Ten chrupiący dodatek do obiadu wręcz porywa smakiem i kusi apetycznym kolorem we wszystkich odcieniach zieleni. Uwielbia ją zwłaszcza kuchnia polska i zawiesiste, mięsne sosy.

Perfekcyjna mizeria

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę