Co do obiadu? 5 wyjątkowych przepisów na surówkę
Mięso, ziemniaki i… surówka obowiązkowo! Bez niej obiad nie smakuje tak samo, a dodatkowo każdy z nas wie, że surówki to cenne źródło witamin. Co zatem do obiadu? Oto 5 propozycji na smakowite i niebanalne surówki.
Surówka z warzyw i ananasa
Kto powiedział, że surówka do obiadu musi być nudna? Połączenie sałaty rzymskiej z pomidorkami koktajlowymi, papryką i ananasem to zupełnie nowe spojrzenie na klasyczną sałatę z dressingiem do obiadu. Chrupiąca sałata, orzeźwiające pomidorki i seler oraz słodki ananas to kompozycja idealnie pasująca do ryb i dań z drobiu. Podaj na niedzielny obiad do pieczonego kurczaka – nikt się nie oprze tej surówce.
Sałatka ze świeżych ogórków i marynowanej cebuli
To kolejna propozycja niebanalnej i przez to bardzo kuszącej sałatki do obiadu. Mizeria w nowej odsłonie – bez śmietany, ale za to z marynowaną w occie winnym cebulą. Pasuje zarówno do wykwintnych potraw, jak i tradycyjnego schabowego. Ci, którzy nie wyobrażają sobie ogórków bez dodatku tłustej śmietany, szybko zmienią zdanie!
Surówka z młodej kapusty z musztardą i cebulą
Jak kapusta to colesław. A jednak – młoda, bardzo delikatna i chrupiąca kapusta idealnie sprawdzi się także w innych wariantach. Warto skorzystać z niej, póki jest sezon. W tej wersji surówka z kapusty jest błyskawiczna w wykonaniu i nieco charakterna za sprawą ostrej musztardy sarepskiej. Będzie odpowiednim dodatkiem zarówno do klasycznych steków z grillowanej wołowiny, jak i delikatnych polędwiczek wieprzowych.
Surówka z marchewki i jabłka
Czym byłby polski obiad bez prostej, błyskawicznej surówki z marchewki i jabłka? Uwielbiana przez dzieci, pasuje do każdego dania, a w dodatku niemal każdy z nas ma zapas marchwi w lodówce. Na co czekać? Obieraczki w dłoń i do dzieła – smakowita, słodka surówka z marchwi może towarzyszyć daniom mącznym, takim jak kluski śląskie czy kopytka.
Surówka z porów i jabłek
Nie każdy umie stawić jej czoła – zarezerwowana jest dla fanów ostrego, cebulowego smaku przełamanego intensywną słodyczą jabłek. Kto się obawia surówki z porów i jabłek, niech odważy się zaryzykować. Ten chrupiący dodatek do obiadu wręcz porywa smakiem i kusi apetycznym kolorem we wszystkich odcieniach zieleni. Uwielbia ją zwłaszcza kuchnia polska i zawiesiste, mięsne sosy.