Sałatka ze świeżych ogórków i marynowanej cebuli
- Jak zrobić mizerię do obiadu? To chyba każdy wie. Ja proponuję nieco inną sałatkę ze świeżymi ogórkami w roli głównej. Bez śmietany czy jogurtu, z cudownie pyszną cebulą. Musicie koniecznie spróbować - zachęca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Surówki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Ogórki obrać ze skóry. Jeśli mają delikatną skórkę, wtedy można ich nie obierać. Pokroić je w cienkie plasterki. Dodać połowę soli, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, aż puszczą sok.
Przepis
Cebulę obrać, pokroić w piórka lub grubszą kostkę – według uznania. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na cebula puści sok i lekko się zeszkli. Można co jakiś czas mieszać i dociskać lekko łyżką.
Przepis
Z ogórków odlać wodę i dodać je do cebuli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem (lub płatkami chilli) i octem jabłkowym, dodać oliwę i wymieszać.