Trwa ładowanie...
d3xr9h6
d3xr9h6

Sałatka ze świeżych ogórków i marynowanej cebuli

Przepis

- Jak zrobić mizerię do obiadu? To chyba każdy wie. Ja proponuję nieco inną sałatkę ze świeżymi ogórkami w roli głównej. Bez śmietany czy jogurtu, z cudownie pyszną cebulą. Musicie koniecznie spróbować - zachęca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

2.3
(9 głosów)
Oceń:
d3xr9h6
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Sałatka ze świeżych ogórków i marynowanej cebuli
Daylicooking
Sałatka ze świeżych ogórków i marynowanej cebuli
Składniki
  • 5-6 średnich świeżych ogórków
  • 3-4 średnie cebule
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 1 łyżeczka soli
  • 4-6 łyżek białego octu winnego
  • grubo mielony pieprz lub mielone suszone płatki chilli
  • 1 łyżka oliwy o delikatnym smaku
Przepis

Ogórki obrać ze skóry. Jeśli mają delikatną skórkę, wtedy można ich nie obierać. Pokroić je w cienkie plasterki. Dodać połowę soli, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, aż puszczą sok.

Cebulę obrać, pokroić w piórka lub grubszą kostkę – według uznania. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na cebula puści sok i lekko się zeszkli. Można co jakiś czas mieszać i dociskać lekko łyżką.

Z ogórków odlać wodę i dodać je do cebuli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem (lub płatkami chilli) i octem jabłkowym, dodać oliwę i wymieszać.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Sałatka ze świeżych ogórków i marynowanej cebuli
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
4
Share
d3xr9h6
d3xr9h6
d3xr9h6

d3xr9h6
d3xr9h6
d3xr9h6