Sałatka ze świeżych ogórków i marynowanej cebuli
- Jak zrobić mizerię do obiadu? To chyba każdy wie. Ja proponuję nieco inną sałatkę ze świeżymi ogórkami w roli głównej. Bez śmietany czy jogurtu, z cudownie pyszną cebulą. Musicie koniecznie spróbować - zachęca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
Ogórki obrać ze skóry. Jeśli mają delikatną skórkę, wtedy można ich nie obierać. Pokroić je w cienkie plasterki. Dodać połowę soli, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, aż puszczą sok.
Cebulę obrać, pokroić w piórka lub grubszą kostkę – według uznania. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na cebula puści sok i lekko się zeszkli. Można co jakiś czas mieszać i dociskać lekko łyżką.
Z ogórków odlać wodę i dodać je do cebuli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem (lub płatkami chilli) i octem jabłkowym, dodać oliwę i wymieszać.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze