WAŻNE
TERAZ

Atak Rosji na Kijów. Ucierpiał budynek polskiej ambasady

Ciasto malinowe z polewą adwokatową

Smaczne ciasto z malinami, kremem śmietanowym i polewą adwokatową. Jak przyznaje Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", jest z nim trochę zachodu, ponieważ musimy przygotować sporo różnych warstw, ale ciasto prezentuje się bardzo apetycznie. Nie jest za słodkie a lekko cytrynowe. Dobrze schłodzone doskonale orzeźwia.

Ciasto malinowe z polewą adwokatową
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Smaczne ciasto z malinami, kremem śmietanowym i polewą adwokatową. Jak przyznaje Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", jest z nim trochę zachodu, ponieważ musimy przygotować sporo różnych warstw, ale ciasto prezentuje się bardzo apetycznie. Nie jest za słodkie a lekko cytrynowe. Dobrze schłodzone doskonale orzeźwia.

Ciasto - składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200 g miękkiego masła
150 g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16 g
4 jajka
skórka starta z 1/2 niedużej cytryny
280 g mąki pszennej (użyto tortowej)
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml wody mineralnej gazowanej
Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Malinowe nadzienie:
8-9 łyżeczek żelatyny (25 g)
900 g malin (mogą być mrożone)
100 g cukru
Krem: 4 łyżeczki żelatyny
300 g śmietanki kremówki 36 proc.
250 g kwaśnej śmietany
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g
3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
Polewa: 3 łyżeczki żelatyny (7 g)
250 ml likieru adwokat
150 ml śmietany, może być kremówka lub kwaśna
Dodatkowo:
świeże maliny do dekoracji

Ciasto:

1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
3. Do maślanej masy dodać mąkę, wodę gazowaną i skórkę cytrynową, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 35 minut (uwaga: ciasto tylko delikatnie wyrasta). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Malinowe nadzienie:
5. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
6. Maliny przełożyć do garnka i dodać cukier. Podgrzewać, mieszając, aż maliny zmiękną i zaczną się rozpadać. Gorące zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Malinową masę odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem skropić ciasto. Następnie wylać lekko tężejącą masę malinową, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki (masa malinowa ma stężeć).
Krem: 8. Żelatynę zalać zimną wodą, tak żeby woda ją zakryła i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie dodać około 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.
8. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
9. Żelatynę rozmieszać z 2 łyżkami kwaśnej śmietany i następnie dodać ją do pozostałej kwaśnej śmietany, wymieszać. Dodać ubitą śmietankę, wymieszać dokładnie łyżką lub szpatułką. Gotowy krem wylać na masę malinową, wyrównać i wstawić do lodówki.
Polewa:
10. Żelatynę zalać zimną wodą, tak żeby woda ją zakryła i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie dodać około 1/4 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.
11. Do miski wlać śmietanę, dodać likier i wlać żelatynę, wymieszać. Polewę wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić z powrotem do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty i ozdobione malinami.
[

Obraz
© (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń