Trwa ładowanie...

Ciasto malinowe z polewą adwokatową

Smaczne ciasto z malinami, kremem śmietanowym i polewą adwokatową. Jak przyznaje Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", jest z nim trochę zachodu, ponieważ musimy przygotować sporo różnych warstw, ale ciasto prezentuje się bardzo apetycznie. Nie jest za słodkie a lekko cytrynowe. Dobrze schłodzone doskonale orzeźwia.

Ciasto malinowe z polewą adwokatowąŹródło: www.malacukierenka.pl
d322i7d
d322i7d

Smaczne ciasto z malinami, kremem śmietanowym i polewą adwokatową. Jak przyznaje Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", jest z nim trochę zachodu, ponieważ musimy przygotować sporo różnych warstw, ale ciasto prezentuje się bardzo apetycznie. Nie jest za słodkie a lekko cytrynowe. Dobrze schłodzone doskonale orzeźwia.

Ciasto - składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200 g miękkiego masła
150 g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16 g
4 jajka
skórka starta z 1/2 niedużej cytryny
280 g mąki pszennej (użyto tortowej)
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml wody mineralnej gazowanej
Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Malinowe nadzienie:
8-9 łyżeczek żelatyny (25 g)
900 g malin (mogą być mrożone)
100 g cukru
Krem: 4 łyżeczki żelatyny
300 g śmietanki kremówki 36 proc.
250 g kwaśnej śmietany
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g
3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
Polewa: 3 łyżeczki żelatyny (7 g)
250 ml likieru adwokat
150 ml śmietany, może być kremówka lub kwaśna
Dodatkowo:
świeże maliny do dekoracji

Ciasto:

1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
3. Do maślanej masy dodać mąkę, wodę gazowaną i skórkę cytrynową, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 35 minut (uwaga: ciasto tylko delikatnie wyrasta). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Malinowe nadzienie:
5. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
6. Maliny przełożyć do garnka i dodać cukier. Podgrzewać, mieszając, aż maliny zmiękną i zaczną się rozpadać. Gorące zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Malinową masę odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem skropić ciasto. Następnie wylać lekko tężejącą masę malinową, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki (masa malinowa ma stężeć).
Krem: 8. Żelatynę zalać zimną wodą, tak żeby woda ją zakryła i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie dodać około 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.
8. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
9. Żelatynę rozmieszać z 2 łyżkami kwaśnej śmietany i następnie dodać ją do pozostałej kwaśnej śmietany, wymieszać. Dodać ubitą śmietankę, wymieszać dokładnie łyżką lub szpatułką. Gotowy krem wylać na masę malinową, wyrównać i wstawić do lodówki.
Polewa:
10. Żelatynę zalać zimną wodą, tak żeby woda ją zakryła i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie dodać około 1/4 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.
11. Do miski wlać śmietanę, dodać likier i wlać żelatynę, wymieszać. Polewę wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić z powrotem do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty i ozdobione malinami.
[

(Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d322i7d
d322i7d
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj