Ciasto malinowe z polewą adwokatową

Smaczne ciasto z malinami, kremem śmietanowym i polewą adwokatową. Jak przyznaje Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", jest z nim trochę zachodu, ponieważ musimy przygotować sporo różnych warstw, ale ciasto prezentuje się bardzo apetycznie. Nie jest za słodkie a lekko cytrynowe. Dobrze schłodzone doskonale orzeźwia.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Smaczne ciasto z malinami, kremem śmietanowym i polewą adwokatową. Jak przyznaje Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", jest z nim trochę zachodu, ponieważ musimy przygotować sporo różnych warstw, ale ciasto prezentuje się bardzo apetycznie. Nie jest za słodkie a lekko cytrynowe. Dobrze schłodzone doskonale orzeźwia.

Ciasto - składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200 g miękkiego masła
150 g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16 g
4 jajka
skórka starta z 1/2 niedużej cytryny
280 g mąki pszennej (użyto tortowej)
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml wody mineralnej gazowanej
Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Malinowe nadzienie:
8-9 łyżeczek żelatyny (25 g)
900 g malin (mogą być mrożone)
100 g cukru
Krem: 4 łyżeczki żelatyny
300 g śmietanki kremówki 36 proc.
250 g kwaśnej śmietany
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g
3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
Polewa: 3 łyżeczki żelatyny (7 g)
250 ml likieru adwokat
150 ml śmietany, może być kremówka lub kwaśna
Dodatkowo:
świeże maliny do dekoracji

Ciasto:

1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
3. Do maślanej masy dodać mąkę, wodę gazowaną i skórkę cytrynową, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 35 minut (uwaga: ciasto tylko delikatnie wyrasta). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Malinowe nadzienie:
5. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
6. Maliny przełożyć do garnka i dodać cukier. Podgrzewać, mieszając, aż maliny zmiękną i zaczną się rozpadać. Gorące zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Malinową masę odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem skropić ciasto. Następnie wylać lekko tężejącą masę malinową, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki (masa malinowa ma stężeć).
Krem: 8. Żelatynę zalać zimną wodą, tak żeby woda ją zakryła i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie dodać około 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.
8. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
9. Żelatynę rozmieszać z 2 łyżkami kwaśnej śmietany i następnie dodać ją do pozostałej kwaśnej śmietany, wymieszać. Dodać ubitą śmietankę, wymieszać dokładnie łyżką lub szpatułką. Gotowy krem wylać na masę malinową, wyrównać i wstawić do lodówki.
Polewa:
10. Żelatynę zalać zimną wodą, tak żeby woda ją zakryła i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie dodać około 1/4 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.
11. Do miski wlać śmietanę, dodać likier i wlać żelatynę, wymieszać. Polewę wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić z powrotem do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty i ozdobione malinami.
[

Obraz
© (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja