Ciasto jajko sadzone. Idealne na Wielkanoc
Ciasto z wyglądu przypominające jajka sadzone. Delikatny biszkopt, aksamitny serowy krem i brzoskwinie, które imitują żółtka. Ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Przepis uda się każdemu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na masę:
- 0,5 szklanki śmietanki kremówki
- 2 serki waniliowe typu Danio
- sok z cytryny do smaku
Dodatkowo:
- brzoskwinie z puszki
- przyprawa w młynku do kawy i deserów
Przepis
- Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na jednolita masę. Białka ubić na sztywną pianę. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko.
- Do masy żółtkowej wlać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodawać na przemian po łyżce piany i mąki delikatnie mieszając.
- Dużą blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec 10-15 min. W temp. 190 st. C.
- Śmietankę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z serkiem. Do smaku dodać soku z cytryny.
- Ciasto posmarować masą i udekorować cząstkami brzoskwini, które mają imitować żółtka.
- Posypać "pieprzem", czyli przyprawą do kawy i deserów.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl