Ciasto jajko sadzone. Idealne na Wielkanoc

Ciasto z wyglądu przypominające jajka sadzone. Delikatny biszkopt, aksamitny serowy krem i brzoskwinie, które imitują żółtka. Ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Przepis uda się każdemu.

Ciasto jajko sadzone. Idealne na WielkanocCiasto jajko sadzone. Idealne na Wielkanoc
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na masę:

  • 0,5 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 serki waniliowe typu Danio
  • sok z cytryny do smaku

Dodatkowo:

  • brzoskwinie z puszki
  • przyprawa w młynku do kawy i deserów

Przepis

  • Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na jednolita masę. Białka ubić na sztywną pianę. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko.
  • Do masy żółtkowej wlać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodawać na przemian po łyżce piany i mąki delikatnie mieszając.
  • Dużą blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec 10-15 min. W temp. 190 st. C.
  • Śmietankę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z serkiem. Do smaku dodać soku z cytryny.
  • Ciasto posmarować masą i udekorować cząstkami brzoskwini, które mają imitować żółtka.
  • Posypać "pieprzem", czyli przyprawą do kawy i deserów.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki