Ciasto francuskie – właściwości odżywcze, zastosowanie, charakterystyka

Ciasto francuskie to bardzo kruche i delikatne ciasto, które wyróżnia się kilkunastoma cienkimi warstwami nazywanymi listkami. Dzieje się tak za sprawą dużej zawartości tłuszczu, specyficznego wałkowania i wypiekania w wysokiej temperaturze. Można je przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono. Choć ciasto francuskie jest bardzo kaloryczne znajduje zastosowanie w wielu potrawach.

Kruche i smaczne ciasto francuskie
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Edyta Maciejczak

Ciasto francuskie – pochodzenie

Ciasto francuskie ma swój rodowód w starożytnej Grecji i Rzymie. Choć pierwsze wzmianki we Francji wskazują na pojawienie się tego ciasta ok 1650 roku pod nazwą poite fevilletee, to niewykluczone, że wyrabiało się je już w średniowieczu. W Polsce pierwsze potrawy z ciasta francuskiego pojawiły się w XVIII wieku.

Ciasto francuskie – charakterystyka

Ciasto francuskie wykonuje się z dwóch rodzajów ciast: podstawowego tzw. „gruntu” i maślanego. Ciasto podstawowe powstaje z mąki pszennej, jaj, soli i kwasu organicznego. Natomiast ciasto maślane wykonywane jest z masła z niewielką ilością mąki. Ciasto maślane wraz z ciastem podstawowym powinno tworzyć tzw. kopertę. Następnie trzeba je rozwałkować na grubość ok 2 cm, złożyć na 4 warstwy i schłodzić. Aby powstałe idealne ciasto francuskie, takie czynności należy powtórzyć 4-6 razy. Owo chłodzenie między wałkowaniem powoduje zestalanie się tłuszczu. Topiący się tłuszcz nadaje kruchość wyrobowi. Ciasto francuskie piecze się w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Można je mrozić, ale należy pamiętać, aby ciasto francuskie rozmrażać w lodówce.

Ciasto francuskie – właściwości odżywcze

Ciasto francuskie jest kaloryczną przekąską (w 100 g ciasta znajduje się ponad 500 kalorii). Ponadto, zawiera znaczną ilość węglowodanów i cholesterolu oraz tłuszczu. Odnajdziemy w nim co prawda błonnik, ale są to śladowe ilości (w 100 g ciasta ok 1,2 g).

Ciasto francuskie zdecydowanie odradzane jest osobom cierpiącym na dolegliwości wątroby, trzustki, dróg żółciowych czy pęcherzyka żółciowego oraz miażdżycę i zaburzenia gospodarki lipidowej – ze względu na znaczącą zawartość cholesterolu.

Ciasto francuskie – zastosowanie

Ciasto francuskie wykorzystywane jest w produkcji rogalików, ciastek z nadzieniem owocowym bądź serowym. Większość z nas smakowała się w napoleonce czy rurce z kremem, są to właśnie wyroby z ciasta francuskiego. Ciekawie prezentują się ciasteczka z ciasta francuskiego, dodatkowo posmarowane jajkiem i posypane cukrem. Wyśmienicie smakują ciastka z nadzieniem np. z kremu budyniowego, śmietankowego, masy makowej czy konfitur. Z ciasta francuskiego wykonywane są różnego rodzaju tarty, pierogi, rożki, ciastka polane miodem i doprawione przyprawami, np. cynamonem.

Jeśli chodzi o wykorzystanie ciasta francuskiego w słonej odsłonie, to znalazło ono wykorzystanie np. w przyrządzeniu pasztecików, paluszków czy vol-au-vent z nadzieniem drobiowym. Do wytrawnych wypieków z ciasta francuskiego można użyć warzyw sezonowych, ale także mrożonych (szpinaku, groszku)
. Ze słonym ciastem francuskim świetnie komponują się nadzienia z buraczków, botwinki, bakłażanów, porów czy cukinii. Z powodzeniem można łączyć je z owocami morza i mięsem (np. zawijana polędwica).

Przepisy z ciastem francuskim

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce