Ciasto francuskie – właściwości odżywcze, zastosowanie, charakterystyka

Ciasto francuskie to bardzo kruche i delikatne ciasto, które wyróżnia się kilkunastoma cienkimi warstwami nazywanymi listkami. Dzieje się tak za sprawą dużej zawartości tłuszczu, specyficznego wałkowania i wypiekania w wysokiej temperaturze. Można je przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono. Choć ciasto francuskie jest bardzo kaloryczne znajduje zastosowanie w wielu potrawach.

Kruche i smaczne ciasto francuskie
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Edyta Maciejczak

Ciasto francuskie – pochodzenie

Ciasto francuskie ma swój rodowód w starożytnej Grecji i Rzymie. Choć pierwsze wzmianki we Francji wskazują na pojawienie się tego ciasta ok 1650 roku pod nazwą poite fevilletee, to niewykluczone, że wyrabiało się je już w średniowieczu. W Polsce pierwsze potrawy z ciasta francuskiego pojawiły się w XVIII wieku.

Ciasto francuskie – charakterystyka

Ciasto francuskie wykonuje się z dwóch rodzajów ciast: podstawowego tzw. „gruntu” i maślanego. Ciasto podstawowe powstaje z mąki pszennej, jaj, soli i kwasu organicznego. Natomiast ciasto maślane wykonywane jest z masła z niewielką ilością mąki. Ciasto maślane wraz z ciastem podstawowym powinno tworzyć tzw. kopertę. Następnie trzeba je rozwałkować na grubość ok 2 cm, złożyć na 4 warstwy i schłodzić. Aby powstałe idealne ciasto francuskie, takie czynności należy powtórzyć 4-6 razy. Owo chłodzenie między wałkowaniem powoduje zestalanie się tłuszczu. Topiący się tłuszcz nadaje kruchość wyrobowi. Ciasto francuskie piecze się w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Można je mrozić, ale należy pamiętać, aby ciasto francuskie rozmrażać w lodówce.

Ciasto francuskie – właściwości odżywcze

Ciasto francuskie jest kaloryczną przekąską (w 100 g ciasta znajduje się ponad 500 kalorii). Ponadto, zawiera znaczną ilość węglowodanów i cholesterolu oraz tłuszczu. Odnajdziemy w nim co prawda błonnik, ale są to śladowe ilości (w 100 g ciasta ok 1,2 g).

Ciasto francuskie zdecydowanie odradzane jest osobom cierpiącym na dolegliwości wątroby, trzustki, dróg żółciowych czy pęcherzyka żółciowego oraz miażdżycę i zaburzenia gospodarki lipidowej – ze względu na znaczącą zawartość cholesterolu.

Ciasto francuskie – zastosowanie

Ciasto francuskie wykorzystywane jest w produkcji rogalików, ciastek z nadzieniem owocowym bądź serowym. Większość z nas smakowała się w napoleonce czy rurce z kremem, są to właśnie wyroby z ciasta francuskiego. Ciekawie prezentują się ciasteczka z ciasta francuskiego, dodatkowo posmarowane jajkiem i posypane cukrem. Wyśmienicie smakują ciastka z nadzieniem np. z kremu budyniowego, śmietankowego, masy makowej czy konfitur. Z ciasta francuskiego wykonywane są różnego rodzaju tarty, pierogi, rożki, ciastka polane miodem i doprawione przyprawami, np. cynamonem.

Jeśli chodzi o wykorzystanie ciasta francuskiego w słonej odsłonie, to znalazło ono wykorzystanie np. w przyrządzeniu pasztecików, paluszków czy vol-au-vent z nadzieniem drobiowym. Do wytrawnych wypieków z ciasta francuskiego można użyć warzyw sezonowych, ale także mrożonych (szpinaku, groszku)
. Ze słonym ciastem francuskim świetnie komponują się nadzienia z buraczków, botwinki, bakłażanów, porów czy cukinii. Z powodzeniem można łączyć je z owocami morza i mięsem (np. zawijana polędwica).

Przepisy z ciastem francuskim

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny