Ciasto francuskie – właściwości odżywcze, zastosowanie, charakterystyka

Ciasto francuskie to bardzo kruche i delikatne ciasto, które wyróżnia się kilkunastoma cienkimi warstwami nazywanymi listkami. Dzieje się tak za sprawą dużej zawartości tłuszczu, specyficznego wałkowania i wypiekania w wysokiej temperaturze. Można je przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono. Choć ciasto francuskie jest bardzo kaloryczne znajduje zastosowanie w wielu potrawach.

Kruche i smaczne ciasto francuskie
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Edyta Maciejczak

Ciasto francuskie – pochodzenie

Ciasto francuskie ma swój rodowód w starożytnej Grecji i Rzymie. Choć pierwsze wzmianki we Francji wskazują na pojawienie się tego ciasta ok 1650 roku pod nazwą poite fevilletee, to niewykluczone, że wyrabiało się je już w średniowieczu. W Polsce pierwsze potrawy z ciasta francuskiego pojawiły się w XVIII wieku.

Ciasto francuskie – charakterystyka

Ciasto francuskie wykonuje się z dwóch rodzajów ciast: podstawowego tzw. „gruntu” i maślanego. Ciasto podstawowe powstaje z mąki pszennej, jaj, soli i kwasu organicznego. Natomiast ciasto maślane wykonywane jest z masła z niewielką ilością mąki. Ciasto maślane wraz z ciastem podstawowym powinno tworzyć tzw. kopertę. Następnie trzeba je rozwałkować na grubość ok 2 cm, złożyć na 4 warstwy i schłodzić. Aby powstałe idealne ciasto francuskie, takie czynności należy powtórzyć 4-6 razy. Owo chłodzenie między wałkowaniem powoduje zestalanie się tłuszczu. Topiący się tłuszcz nadaje kruchość wyrobowi. Ciasto francuskie piecze się w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Można je mrozić, ale należy pamiętać, aby ciasto francuskie rozmrażać w lodówce.

Ciasto francuskie – właściwości odżywcze

Ciasto francuskie jest kaloryczną przekąską (w 100 g ciasta znajduje się ponad 500 kalorii). Ponadto, zawiera znaczną ilość węglowodanów i cholesterolu oraz tłuszczu. Odnajdziemy w nim co prawda błonnik, ale są to śladowe ilości (w 100 g ciasta ok 1,2 g).

Ciasto francuskie zdecydowanie odradzane jest osobom cierpiącym na dolegliwości wątroby, trzustki, dróg żółciowych czy pęcherzyka żółciowego oraz miażdżycę i zaburzenia gospodarki lipidowej – ze względu na znaczącą zawartość cholesterolu.

Ciasto francuskie – zastosowanie

Ciasto francuskie wykorzystywane jest w produkcji rogalików, ciastek z nadzieniem owocowym bądź serowym. Większość z nas smakowała się w napoleonce czy rurce z kremem, są to właśnie wyroby z ciasta francuskiego. Ciekawie prezentują się ciasteczka z ciasta francuskiego, dodatkowo posmarowane jajkiem i posypane cukrem. Wyśmienicie smakują ciastka z nadzieniem np. z kremu budyniowego, śmietankowego, masy makowej czy konfitur. Z ciasta francuskiego wykonywane są różnego rodzaju tarty, pierogi, rożki, ciastka polane miodem i doprawione przyprawami, np. cynamonem.

Jeśli chodzi o wykorzystanie ciasta francuskiego w słonej odsłonie, to znalazło ono wykorzystanie np. w przyrządzeniu pasztecików, paluszków czy vol-au-vent z nadzieniem drobiowym. Do wytrawnych wypieków z ciasta francuskiego można użyć warzyw sezonowych, ale także mrożonych (szpinaku, groszku)
. Ze słonym ciastem francuskim świetnie komponują się nadzienia z buraczków, botwinki, bakłażanów, porów czy cukinii. Z powodzeniem można łączyć je z owocami morza i mięsem (np. zawijana polędwica).

Przepisy z ciastem francuskim

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja