Ciasto francuskie – właściwości odżywcze, zastosowanie, charakterystyka

Ciasto francuskie to bardzo kruche i delikatne ciasto, które wyróżnia się kilkunastoma cienkimi warstwami nazywanymi listkami. Dzieje się tak za sprawą dużej zawartości tłuszczu, specyficznego wałkowania i wypiekania w wysokiej temperaturze. Można je przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono. Choć ciasto francuskie jest bardzo kaloryczne znajduje zastosowanie w wielu potrawach.

Kruche i smaczne ciasto francuskie
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Edyta Maciejczak

Ciasto francuskie – pochodzenie

Ciasto francuskie ma swój rodowód w starożytnej Grecji i Rzymie. Choć pierwsze wzmianki we Francji wskazują na pojawienie się tego ciasta ok 1650 roku pod nazwą poite fevilletee, to niewykluczone, że wyrabiało się je już w średniowieczu. W Polsce pierwsze potrawy z ciasta francuskiego pojawiły się w XVIII wieku.

Ciasto francuskie – charakterystyka

Ciasto francuskie wykonuje się z dwóch rodzajów ciast: podstawowego tzw. „gruntu” i maślanego. Ciasto podstawowe powstaje z mąki pszennej, jaj, soli i kwasu organicznego. Natomiast ciasto maślane wykonywane jest z masła z niewielką ilością mąki. Ciasto maślane wraz z ciastem podstawowym powinno tworzyć tzw. kopertę. Następnie trzeba je rozwałkować na grubość ok 2 cm, złożyć na 4 warstwy i schłodzić. Aby powstałe idealne ciasto francuskie, takie czynności należy powtórzyć 4-6 razy. Owo chłodzenie między wałkowaniem powoduje zestalanie się tłuszczu. Topiący się tłuszcz nadaje kruchość wyrobowi. Ciasto francuskie piecze się w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Można je mrozić, ale należy pamiętać, aby ciasto francuskie rozmrażać w lodówce.

Ciasto francuskie – właściwości odżywcze

Ciasto francuskie jest kaloryczną przekąską (w 100 g ciasta znajduje się ponad 500 kalorii). Ponadto, zawiera znaczną ilość węglowodanów i cholesterolu oraz tłuszczu. Odnajdziemy w nim co prawda błonnik, ale są to śladowe ilości (w 100 g ciasta ok 1,2 g).

Ciasto francuskie zdecydowanie odradzane jest osobom cierpiącym na dolegliwości wątroby, trzustki, dróg żółciowych czy pęcherzyka żółciowego oraz miażdżycę i zaburzenia gospodarki lipidowej – ze względu na znaczącą zawartość cholesterolu.

Ciasto francuskie – zastosowanie

Ciasto francuskie wykorzystywane jest w produkcji rogalików, ciastek z nadzieniem owocowym bądź serowym. Większość z nas smakowała się w napoleonce czy rurce z kremem, są to właśnie wyroby z ciasta francuskiego. Ciekawie prezentują się ciasteczka z ciasta francuskiego, dodatkowo posmarowane jajkiem i posypane cukrem. Wyśmienicie smakują ciastka z nadzieniem np. z kremu budyniowego, śmietankowego, masy makowej czy konfitur. Z ciasta francuskiego wykonywane są różnego rodzaju tarty, pierogi, rożki, ciastka polane miodem i doprawione przyprawami, np. cynamonem.

Jeśli chodzi o wykorzystanie ciasta francuskiego w słonej odsłonie, to znalazło ono wykorzystanie np. w przyrządzeniu pasztecików, paluszków czy vol-au-vent z nadzieniem drobiowym. Do wytrawnych wypieków z ciasta francuskiego można użyć warzyw sezonowych, ale także mrożonych (szpinaku, groszku)
. Ze słonym ciastem francuskim świetnie komponują się nadzienia z buraczków, botwinki, bakłażanów, porów czy cukinii. Z powodzeniem można łączyć je z owocami morza i mięsem (np. zawijana polędwica).

Przepisy z ciastem francuskim

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza