Domowe rurki z kremem. Deser jak sprzed lat
Kruche, maślane i rozpływające się w ustach rurki to deser idealny. Przepis jest banalnie prosty, a większość składników znajdziecie zapewne w swojej kuchni. Zobaczcie, jak zrobić pyszne rurki z kremem krok po kroku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Rurki:
- 3 szklanki mąki
- kostka masła
- 1 szklanka śmietany
- 2 żółtka
Masa:
- 1 szklanka cukru
- szklanka mleka
- 3 jajka
- płaska łyżka mąki
- 30 dag masła
- dowolny aromat do ciast
- Zagnieść ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, pociąć na paski, a następnie nawinąć na posmarowane tłuszczem formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. do złotego koloru (ok. 15 min.).
- Jajko roztrzepać z mąką, wlać mleko i zagotować. Utrzeć z masłem i aromatem. Do masy można dodać chlust wódki lub rumu. Gotowy krem schłodzić w lodówce.
- Masą nadziewać upieczone i wystudzone rurki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze