Trwa ładowanie...
d4j72ok
01-06-2022 09:54

Domowe rurki z kremem. Deser jak sprzed lat

Przepis

Kruche, maślane i rozpływające się w ustach rurki to deser idealny. Przepis jest banalnie prosty, a większość składników znajdziecie zapewne w swojej kuchni. Zobaczcie, jak zrobić pyszne rurki z kremem krok po kroku.

d4j72ok
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Rurki:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 żółtka

Masa:

  • 1 szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 3 jajka
  • płaska łyżka mąki
  • 30 dag masła
  • dowolny aromat do ciast
Przepis
  • Zagnieść ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, pociąć na paski, a następnie nawinąć na posmarowane tłuszczem formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. do złotego koloru (ok. 15 min.).
  • Jajko roztrzepać z mąką, wlać mleko i zagotować. Utrzeć z masłem i aromatem. Do masy można dodać chlust wódki lub rumu. Gotowy krem schłodzić w lodówce.
  • Masą nadziewać upieczone i wystudzone rurki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowe rurki z kremem. Deser jak sprzed lat
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

d4j72ok

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4j72ok
d4j72ok
d4j72ok
d4j72ok
Więcej tematów
d4j72ok