Domowe rurki z kremem. Deser jak sprzed lat
Kruche, maślane i rozpływające się w ustach rurki to deser idealny. Przepis jest banalnie prosty, a większość składników znajdziecie zapewne w swojej kuchni. Zobaczcie, jak zrobić pyszne rurki z kremem krok po kroku.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Rurki:
- 3 szklanki mąki
- kostka masła
- 1 szklanka śmietany
- 2 żółtka
Masa:
- 1 szklanka cukru
- szklanka mleka
- 3 jajka
- płaska łyżka mąki
- 30 dag masła
- dowolny aromat do ciast
Przepis
- Zagnieść ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, pociąć na paski, a następnie nawinąć na posmarowane tłuszczem formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. do złotego koloru (ok. 15 min.).
- Jajko roztrzepać z mąką, wlać mleko i zagotować. Utrzeć z masłem i aromatem. Do masy można dodać chlust wódki lub rumu. Gotowy krem schłodzić w lodówce.
- Masą nadziewać upieczone i wystudzone rurki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl