Domowe rurki z kremem. Deser jak sprzed lat

Kruche, maślane i rozpływające się w ustach rurki to deser idealny. Przepis jest banalnie prosty, a większość składników znajdziecie zapewne w swojej kuchni. Zobaczcie, jak zrobić pyszne rurki z kremem krok po kroku.

Rurki z krememRurki z kremem
oprac. Katarzyna Gileta

Rurki:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 żółtka

Masa:

  • 1 szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 3 jajka
  • płaska łyżka mąki
  • 30 dag masła
  • dowolny aromat do ciast

Przepis

  • Zagnieść ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, pociąć na paski, a następnie nawinąć na posmarowane tłuszczem formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. do złotego koloru (ok. 15 min.).
  • Jajko roztrzepać z mąką, wlać mleko i zagotować. Utrzeć z masłem i aromatem. Do masy można dodać chlust wódki lub rumu. Gotowy krem schłodzić w lodówce.
  • Masą nadziewać upieczone i wystudzone rurki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja