Por - lekkostrawny i bardzo zdrowy
Niedoceniane warzywo
Jest powszechnie dostępny, smaczny i tani. Warto go jeść szczególnie zimą, bo wzmacnia odporność i dostarcza nam wielu witamin i minerałów.
Jest powszechnie dostępny, smaczny i tani. Warto go jeść szczególnie zimą, bo wzmacnia odporność i dostarcza nam wielu witamin i minerałów. Wśród najważniejszych składników odżywczych pora wymienia się kwas foliowy, żelazo, witaminy z gruby B i sporą zawartość witaminy C. Jego właściwości zdrowotne były znane już od czasów starożytności. Surowy por był wówczas naturalnym lekarstwem na gojenie się ran, pomagał przy chorobach nerek i zatruciach pokarmowych. To smaczne warzywo pomaga w usuwaniu z organizmu toksyn i działa odtruwająco. Dlatego zaleca się jego jedzenie osobom, które palą i mieszkają w zanieczyszczonych miastach. Ze względu na niską kaloryczność (100 g pora zawiera tylko 24 kcal) jest stosowany w wielu dietach odchudzających.