Por - lekkostrawny i bardzo zdrowy
Jest powszechnie dostępny, smaczny i tani. Warto go jeść szczególnie zimą, bo wzmacnia odporność i dostarcza nam wielu witamin i minerałów.
Niedoceniane warzywo
Jest powszechnie dostępny, smaczny i tani. Warto go jeść szczególnie zimą, bo wzmacnia odporność i dostarcza nam wielu witamin i minerałów. Wśród najważniejszych składników odżywczych pora wymienia się kwas foliowy, żelazo, witaminy z gruby B i sporą zawartość witaminy C. Jego właściwości zdrowotne były znane już od czasów starożytności. Surowy por był wówczas naturalnym lekarstwem na gojenie się ran, pomagał przy chorobach nerek i zatruciach pokarmowych. To smaczne warzywo pomaga w usuwaniu z organizmu toksyn i działa odtruwająco. Dlatego zaleca się jego jedzenie osobom, które palą i mieszkają w zanieczyszczonych miastach. Ze względu na niską kaloryczność (100 g pora zawiera tylko 24 kcal) jest stosowany w wielu dietach odchudzających.
Dwukolorowy przysmak
Por zaliczany jest do warzyw czosnkowatych, stąd jego charakterystyczny ostry smak. Zawarte w nim olejki eteryczne m.in. wspomagają trawienie i działają pobudzająco na organizm, dlatego por jest zaliczany do popularnych afrodyzjaków. Biała część tego warzywa jest bardziej delikatna, z kolei zielona charakteryzuje się mocnym smakiem i silnym aromatem. Z liści pora można przygotowywać zupy, sałatki, są znakomitym składnikiem oczyszczających koktajli.
Jak wykorzystać go w kuchni?
Świetnie nadaje się do smażenia, duszenia, gotowania. Oczyszczone i pokrojone cebulki i liście pora można również mrozić. Ten składnik popularnej włoszczyzny najczęściej wykorzystujemy tylko do zup. Tymczasem jest on wyjątkowo wdzięcznym produktem spożywczym. Jego aromat i ostry smak podkreśla charakter zapiekanek i makaronów. Zmiksowany por to także dobry sposób na naturalny zagęszczacz do zup i sosów. Można dodawać go do potraw zamiast cebuli, bo przypomina jej smak.
Świeży i sprężysty
Gdy kupujemy pora w sklepie lub na bazarku, musimy zwrócić uwagę na jego wygląd. Dolna część powinna być prosta, pozbawiona zgrubień i przebarwień. Liście świeżego warzywa są intensywnie zielone, sztywne, bez żółtych lub czarnych plamek. Duże pory są zwykle ostrzejsze w smaku. Gdy chcemy podać je dzieciom lub lubimy delikatne potrawy, lepiej wybierajmy mniejsze odmiany.
Minitarty z pora z serem pleśniowym
*Składniki: *200g mąki, kostka zimnego masła, 2 łyżki lodowatej wody, 2 duże pory pory, 1 duża cukinia, 300 ml kwaśnej śmietany, 1 jajko, 100 g sera z niebieska pleśnią, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, zioła do smaku
Przygotowanie: do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy masło i wodę oraz szczyptę soli. Wyrabiamy zwarte ciasto. Przekładamy je do kilku małych foremek do tart wysmarowanych tłuszczem. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Z porów odcinamy zielone liście i mrozimy (przydadzą się do zup). Białą część warzyw kroimy w krążki. Podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i jeszcze chwilę smażymy. W misce mieszamy śmietanę z jajkami i przyprawami. Dodajemy starty ser pleśniowy. Ciasto zapiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy. Na podpieczony spód przekładamy przesmażonego pora z cukinią. Następnie wylewamy masę serowo-jajeczną. Wkładamy ponownie do pieca na około 30 minut.
Zupa krem z porów
*Składniki: *3 pory (tylko białe części), 1 cebula, 1 marchewka, 1 l bulionu warzywnego, 100 ml śmietanki, 30 g masła, 100 ml śmietanki 30 proc., 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: pory umyj, odetnij zielone części i pokrój w talarki. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzej masło, podsmaż na nim pora i pokrojoną drobno cebulę. Wlej bulion, dodaj marchewkę. Gotuj przez około pół godziny. Zmiksuj na gładką masę, dodaj śmietankę, przyprawy i jeszcze chwilę gotuj. Udekoruj świeżym koperkiem.