Lekkie i orzeźwiające ciasto warstwowe agrestowa pokusa. Znajdziesz tu połączenie puszystego biszkoptu, owocową wkładkę z kwaskowatym posmakiem oraz delikatny krem na bazie śmietanki. Razem tworzą idealne połączenie, które sprawia, że ciasto znika do ostatniego okruszka. I to w mgnieniu oka. Lista składników poniżej, a dokładna instrukcja czeka w wideo.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Warstwa agrestowa:
- 700 g agrestu (świeży, mrożony lub ewentualnie dżem agrestowy)
- 1/2 szklanki wody,
- 3/4 szklanki cukru,
- 80 g budyniu śmietankowego,
- 1/2 szklanki wody.
Pozostałe składniki:
- 700 ml śmietanki 30 proc.,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 200 g herbatników maślanych,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1/2 cytryny - sok.
Dodatkowe informacje:
Biszkopt pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku. Forma użyta do przepisu ma wymiary: 28x18 cm. Ciasto po całkowitym złożeniu chłodzimy w lodówce przez całą noc.