Ciasteczka cytrynowe. Delikatne i bardzo aromatyczne
Szybkie ciasteczka cytrynowe posmakują wszystkim łasuchom. Są delikatne, rozpływające się w ustach maślane, aromatyczne. Bardzo trudno im się oprzeć. Warto je upiec z podwójnej porcji. Będą doskonale pasować do kawy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Masło ubić dobrze mikserem na puch. Dodać cukier puder, startą skórkę cytrynową i sok z cytryny. Mieszać, aż masa będzie gładka. Dodać żółtka, ciągle dobrze mieszając. Ciasto najlepiej mieszać mikserem. Mąkę przesiać przez drobne sito i powoli (łyżkami) dodawać do masy, cały czas mieszając.
- Tą masą wypełnić worek lub urządzenie do wyciskania (ale płaskich kształtów) i małymi porcjami wyciskać na papier do pieczenia (na blachę). Można wycisnąć długi pasek i kroić na jednakowe małe prostokąty.
- Piec na jasny kolor w nagrzanym piekarniku - 12 minut w 170 st. C z obiegiem powietrza (normalny piec 190 st. C). Po upieczeniu i przestygnięciu po dwa ciasteczka sklejać masą cytrynową (marmoladą). Jedną stronę moczyć w płynnej czekoladzie. Ostudzić.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl