Trwa ładowanie...

Chrupiący, kwaśny, pyszny! 6 pomysłów na wykorzystanie rabarbaru

Ten polny chwast gości w naszej kuchni od wieków – i słusznie, bo rabarbar jest pyszny, a jego smak niepowtarzalny. Kwaśny, chrupki i jak nic innego kojarzy się z latem i orzeźwiającymi deserami. Jest też wszechstronny, czego dowodzą nasze pomysły na wykorzystaniu rabarbaru. Która z sześciu propozycji najbardziej przypadnie ci do gustu? Sprawdź.

Sezon na rabarbar trwa krótko - warto z niego skorzystaćSezon na rabarbar trwa krótko - warto z niego skorzystaćŹródło: 123RF
d1zwlqc
d1zwlqc

Szybkie, proste, jak u babci – kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Kruche ciasto, słodki aromat wanilii, kremowy budyń i kwaśny rabarbar – to połączenie idealne. Klasyka gatunku i smak znany z podwieczorków u babci. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu – idealnie będzie pasować do popołudniowej kawy lub herbaty i z pewnością nie pozostanie po nim nawet okruszek!

Nowoczesne i zaskakujące – tiramisu z rabarbarem

Ten znany na całym świecie włoski deser z biszkoptami, kawą i kremem mascarpone przedstawiamy w zupełnie nowej odsłonie – z polskim akcentem w postaci duszonego rabarbaru. Elegancki, uroczy deser o wyraźnej cytrusowej nucie będzie idealny wtedy, kiedy zechcemy zaskoczyć gości. A co więcej – to tiramisu jest idealnym rozwiązaniem, gdy nie mamy ochoty spędzać letniego dnia w rozgrzanej od piekarnika kuchni!

d1zwlqc

Na śniadanie lub na deser – racuchy z rabarbarem

A może rabarbar na słodkie, leniwe, niedzielne śniadanie? Podobnie jak jabłka, rabarbar jest kruchy i kwaskowaty, więc idealnie będzie się komponował z puchatym ciastem na maślance. Do tego sos z truskawek i pyszne racuchy gotowe – nie tylko dzieci się w nich zakochają.

Nieodzowna na imprezie – rabarbarówka

Dla fanów domowych trunków i niecodziennych drinków rabarbar w wódce będzie odkryciem roku – gwarantujemy! Wystarczą 3 składniki i odrobina cierpliwości – nastaw rabarbarówkę już dziś i przekonaj się, jakie nalewki kochali nasi dziadkowie.

d1zwlqc

Dla fanów fit słodkości – batoniki owsiane z rabarbarem

Szybka przekąska w formie owsianych batoników – nie wymaga użycia miksera, nie budzi obaw o nadmierną liczbę kalorii. Te batoniki są dietetyczne, ale świetnie zaspokajają mały głód i pragnienie na słodkie co nieco. Dozwolone nawet na diecie, choć nie tylko liczący kalorie z chęcią będą do nich wracać.

Do pracy i na podwieczorek – drożdżowe bułeczki z rabarbarem

A może retro klasyka, czyli domowe drożdżówki? Miękkie, puszyste z pysznym orzeźwiającym nadzieniem, których zapach zwabi do kuchni wszystkich domowników. Idealne na podwieczorek i do zabrania do pracy.

d1zwlqc

Rabarbar - nie przegap sezonu

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1zwlqc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zwlqc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj