WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Chrupiący, kwaśny, pyszny! 6 pomysłów na wykorzystanie rabarbaru

Ten polny chwast gości w naszej kuchni od wieków – i słusznie, bo rabarbar jest pyszny, a jego smak niepowtarzalny. Kwaśny, chrupki i jak nic innego kojarzy się z latem i orzeźwiającymi deserami. Jest też wszechstronny, czego dowodzą nasze pomysły na wykorzystaniu rabarbaru. Która z sześciu propozycji najbardziej przypadnie ci do gustu? Sprawdź.

Ciasto kruche z rabarbaremSezon na rabarbar trwa krótko - warto z niego skorzystać
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Szybkie, proste, jak u babci – kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Kruche ciasto, słodki aromat wanilii, kremowy budyń i kwaśny rabarbar – to połączenie idealne. Klasyka gatunku i smak znany z podwieczorków u babci. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu – idealnie będzie pasować do popołudniowej kawy lub herbaty i z pewnością nie pozostanie po nim nawet okruszek!

Nowoczesne i zaskakujące – tiramisu z rabarbarem

Ten znany na całym świecie włoski deser z biszkoptami, kawą i kremem mascarpone przedstawiamy w zupełnie nowej odsłonie – z polskim akcentem w postaci duszonego rabarbaru. Elegancki, uroczy deser o wyraźnej cytrusowej nucie będzie idealny wtedy, kiedy zechcemy zaskoczyć gości. A co więcej – to tiramisu jest idealnym rozwiązaniem, gdy nie mamy ochoty spędzać letniego dnia w rozgrzanej od piekarnika kuchni!

Na śniadanie lub na deser – racuchy z rabarbarem

A może rabarbar na słodkie, leniwe, niedzielne śniadanie? Podobnie jak jabłka, rabarbar jest kruchy i kwaskowaty, więc idealnie będzie się komponował z puchatym ciastem na maślance. Do tego sos z truskawek i pyszne racuchy gotowe – nie tylko dzieci się w nich zakochają.

Nieodzowna na imprezie – rabarbarówka

Dla fanów domowych trunków i niecodziennych drinków rabarbar w wódce będzie odkryciem roku – gwarantujemy! Wystarczą 3 składniki i odrobina cierpliwości – nastaw rabarbarówkę już dziś i przekonaj się, jakie nalewki kochali nasi dziadkowie.

Dla fanów fit słodkości – batoniki owsiane z rabarbarem

Szybka przekąska w formie owsianych batoników – nie wymaga użycia miksera, nie budzi obaw o nadmierną liczbę kalorii. Te batoniki są dietetyczne, ale świetnie zaspokajają mały głód i pragnienie na słodkie co nieco. Dozwolone nawet na diecie, choć nie tylko liczący kalorie z chęcią będą do nich wracać.

Do pracy i na podwieczorek – drożdżowe bułeczki z rabarbarem

A może retro klasyka, czyli domowe drożdżówki? Miękkie, puszyste z pysznym orzeźwiającym nadzieniem, których zapach zwabi do kuchni wszystkich domowników. Idealne na podwieczorek i do zabrania do pracy.

Rabarbar - nie przegap sezonu

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru