Chrupiący, kwaśny, pyszny! 6 pomysłów na wykorzystanie rabarbaru

Ten polny chwast gości w naszej kuchni od wieków – i słusznie, bo rabarbar jest pyszny, a jego smak niepowtarzalny. Kwaśny, chrupki i jak nic innego kojarzy się z latem i orzeźwiającymi deserami. Jest też wszechstronny, czego dowodzą nasze pomysły na wykorzystaniu rabarbaru. Która z sześciu propozycji najbardziej przypadnie ci do gustu? Sprawdź.

Ciasto kruche z rabarbaremSezon na rabarbar trwa krótko - warto z niego skorzystać
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Szybkie, proste, jak u babci – kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Kruche ciasto, słodki aromat wanilii, kremowy budyń i kwaśny rabarbar – to połączenie idealne. Klasyka gatunku i smak znany z podwieczorków u babci. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu – idealnie będzie pasować do popołudniowej kawy lub herbaty i z pewnością nie pozostanie po nim nawet okruszek!

Nowoczesne i zaskakujące – tiramisu z rabarbarem

Ten znany na całym świecie włoski deser z biszkoptami, kawą i kremem mascarpone przedstawiamy w zupełnie nowej odsłonie – z polskim akcentem w postaci duszonego rabarbaru. Elegancki, uroczy deser o wyraźnej cytrusowej nucie będzie idealny wtedy, kiedy zechcemy zaskoczyć gości. A co więcej – to tiramisu jest idealnym rozwiązaniem, gdy nie mamy ochoty spędzać letniego dnia w rozgrzanej od piekarnika kuchni!

Na śniadanie lub na deser – racuchy z rabarbarem

A może rabarbar na słodkie, leniwe, niedzielne śniadanie? Podobnie jak jabłka, rabarbar jest kruchy i kwaskowaty, więc idealnie będzie się komponował z puchatym ciastem na maślance. Do tego sos z truskawek i pyszne racuchy gotowe – nie tylko dzieci się w nich zakochają.

Nieodzowna na imprezie – rabarbarówka

Dla fanów domowych trunków i niecodziennych drinków rabarbar w wódce będzie odkryciem roku – gwarantujemy! Wystarczą 3 składniki i odrobina cierpliwości – nastaw rabarbarówkę już dziś i przekonaj się, jakie nalewki kochali nasi dziadkowie.

Dla fanów fit słodkości – batoniki owsiane z rabarbarem

Szybka przekąska w formie owsianych batoników – nie wymaga użycia miksera, nie budzi obaw o nadmierną liczbę kalorii. Te batoniki są dietetyczne, ale świetnie zaspokajają mały głód i pragnienie na słodkie co nieco. Dozwolone nawet na diecie, choć nie tylko liczący kalorie z chęcią będą do nich wracać.

Do pracy i na podwieczorek – drożdżowe bułeczki z rabarbarem

A może retro klasyka, czyli domowe drożdżówki? Miękkie, puszyste z pysznym orzeźwiającym nadzieniem, których zapach zwabi do kuchni wszystkich domowników. Idealne na podwieczorek i do zabrania do pracy.

Rabarbar - nie przegap sezonu

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów