Chrupiący, kwaśny, pyszny! 6 pomysłów na wykorzystanie rabarbaru
Ten polny chwast gości w naszej kuchni od wieków – i słusznie, bo rabarbar jest pyszny, a jego smak niepowtarzalny. Kwaśny, chrupki i jak nic innego kojarzy się z latem i orzeźwiającymi deserami. Jest też wszechstronny, czego dowodzą nasze pomysły na wykorzystaniu rabarbaru. Która z sześciu propozycji najbardziej przypadnie ci do gustu? Sprawdź.
Szybkie, proste, jak u babci – kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
Kruche ciasto, słodki aromat wanilii, kremowy budyń i kwaśny rabarbar – to połączenie idealne. Klasyka gatunku i smak znany z podwieczorków u babci. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu – idealnie będzie pasować do popołudniowej kawy lub herbaty i z pewnością nie pozostanie po nim nawet okruszek!
Nowoczesne i zaskakujące – tiramisu z rabarbarem
Ten znany na całym świecie włoski deser z biszkoptami, kawą i kremem mascarpone przedstawiamy w zupełnie nowej odsłonie – z polskim akcentem w postaci duszonego rabarbaru. Elegancki, uroczy deser o wyraźnej cytrusowej nucie będzie idealny wtedy, kiedy zechcemy zaskoczyć gości. A co więcej – to tiramisu jest idealnym rozwiązaniem, gdy nie mamy ochoty spędzać letniego dnia w rozgrzanej od piekarnika kuchni!
Na śniadanie lub na deser – racuchy z rabarbarem
A może rabarbar na słodkie, leniwe, niedzielne śniadanie? Podobnie jak jabłka, rabarbar jest kruchy i kwaskowaty, więc idealnie będzie się komponował z puchatym ciastem na maślance. Do tego sos z truskawek i pyszne racuchy gotowe – nie tylko dzieci się w nich zakochają.
Nieodzowna na imprezie – rabarbarówka
Dla fanów domowych trunków i niecodziennych drinków rabarbar w wódce będzie odkryciem roku – gwarantujemy! Wystarczą 3 składniki i odrobina cierpliwości – nastaw rabarbarówkę już dziś i przekonaj się, jakie nalewki kochali nasi dziadkowie.
Dla fanów fit słodkości – batoniki owsiane z rabarbarem
Szybka przekąska w formie owsianych batoników – nie wymaga użycia miksera, nie budzi obaw o nadmierną liczbę kalorii. Te batoniki są dietetyczne, ale świetnie zaspokajają mały głód i pragnienie na słodkie co nieco. Dozwolone nawet na diecie, choć nie tylko liczący kalorie z chęcią będą do nich wracać.
Do pracy i na podwieczorek – drożdżowe bułeczki z rabarbarem
A może retro klasyka, czyli domowe drożdżówki? Miękkie, puszyste z pysznym orzeźwiającym nadzieniem, których zapach zwabi do kuchni wszystkich domowników. Idealne na podwieczorek i do zabrania do pracy.