Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Przepyszne drożdżowe z rabarbarowym nadzieniem i kruszonką zaspokoją podniebienia nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Smakują o niebo lepiej niż sklepowe drożdżówki. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
Ciasto:
- 500 g mąki tortowej bio
- 7 g drożdży instant lub 20 g świeżych
- 250 ml mleka
- 125 g miękkiego masła
- 2 jaja
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Kruszonka:
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- 2 łodygi rabarbaru do nadzienia
Lukier:
- cukier puder
- 1 łodyga rabarbaru
- Zaczynamy od kruszonki. W misce rozcieramy w palcach cukier, masło i mąkę do konsystencji kruszonki. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
- Ciepłe mleko i 1 łyżkę cukru mieszamy w pojemniku, wkruszamy drożdże świeże lub wsypujemy suche. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aby zaczęły pracować.
- Jajka i pozostały cukier miksujemy na puszystą masę. Mąkę i sól mieszamy w osobnej misce. Dodajemy do jajek i wlewamy drożdże z mlekiem. Łączymy na małych obrotach. Cały czas miksując dodajemy porcjami kawałki masła i ekstrakt waniliowy.
- Miksujemy, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na godzinę lub półtorej.
- Po wyrośnięciu ciasto delikatnie wyrabiamy w misce. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i dzielimy je na ok. 15 kawałków. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut.
- Rabarbar kroimy na kawałki odrzucając skórę, jeżeli potrzeba.
- Każdą porcję ciasta wałkujemy na podłużny placek, układamy na nim po kilka kawałków rabarbaru, zawijamy boki i składamy w podłużną bułeczkę, zlepiając spód. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
- Robimy lukier. Łodygę rabarbaru kroimy i miksujemy w blenderze. Przekładamy na sito, aby odciekł sok. Sok łączymy z cukrem pudrem do konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy.
- Bułeczki smarujemy mlekiem. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 – 25 minut. Wyjmujemy na kratkę i studzimy. Polewamy rabarbarowym lukrem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze